Planét kalayan cincin

saturnus sareng cincin

dina tata surya Kami parantos ngadamel sababaraha klasifikasi pikeun milih planét anu gaduh ciri anu sami. Kami parantos mendakan planét jero jeung Planét luar. Dina hal ieu, urang bade ngabagi naon planét kalayan cincin sareng ciri utami. Aya seueur jinis planét sareng sababaraha langkung pikaresepeun tina sudut pandang éstétika, sapertos planét kalayan cincin. Aya seueur jalma anu masih henteu terang ayana cincin ieu sareng naon anu dikarangna.

Ku sabab kitu, dina tulisan ieu urang badé nyarioskeun mana planét anu gaduh cincin sareng ciri utami.

Planét kalayan cincin sistim tatasurya

tata surya

Sakumaha urang terang, aya sababaraha jinis planét numutkeun morfologi na, ciri sareng posisi na anu aya hubunganana sareng matahari. Sanaos cincin planet Saturnus paling dikenal ku sadayana, kanyataanna, sadaya planét gas di tata surya ngagaduhan sistem cincin. Planét gas ieu disebut ogé planét luar sabab jauh ti panonpoé. Urang terang yén aya 4 planét ieu sareng aranjeunna sadayana gaduh cincin. Hayu urang analisa naon aranjeunna sareng ciri-cirina:

  • Jupiter: éta ngagaduhan sistem cincin anu cukup samar-samar anu henteu tiasa ditingali ku panon taranjang. Ieu salah sahiji alesan kunaon Jupiter ditingali dina poto ogé, gambarna teu diwakilan ku sistem cincin. Upami anjeun nganggo teleskop konvensional anjeun moal tiasa ningali sistem ring naha éta rada alit. Éta kauninga dina 1979 nalika usik luar angkasa Voyager 1 tiasa mendakan cincin ieu.
  • Saturnus: Éta mangrupikeun planét sistemik surya quintessential. Sareng éta ngagaduhan anu paling pamer sareng aranjeunna diwangun ku unsur anu cukup lega sareng rumit. Daérah interior sareng sistem anu bénten-bénten tiasa dipendakan dina sistem cincin. Kaseueuran na diwangun tina debu sareng partikel és anu ngurilingan planét. Nalika ditingali ti kajauhan, elemen-elemen ieu katingali saolah-olah éta hiji sareng ngahiji diantarana.
  • Uranus: éta mangrupikeun planét anu ogé ngagaduhan sistem cincin. Éta ngagaduhan sistem anu kirang pamer tibatan sistem Saturnus tapi langkung ageung tibatan Jupiter. Ieu salah sahiji alesan kunaon Uranus diwakilan ku cincin. Éta ngagaduhan sistem anu diwangun ku 13 cingcin anu parantos ditangtoskeun kalayan leres. Upami urang niténan planét ieu nganggo teleskop, urang tiasa niténan partikel-partikelna ti ukuran alit pisan dugi ka batu-batu anu tiasa dugi ka hiji méter ukuranana. Sadaya partikel ieu ngambang di sakuliling planét.
  • Néptunus: Éta mangrupikeun planét anu terakhir dina tata surya sareng ngagaduhan sistem ring. Éta langkung mirip sareng Jupiter kumargi sesah pisan pikeun ngaidentipikasi kusabab ukuran na alit. Éta moal tiasa dideteksi tanpa bantosan alat-alat khusus sareng teleskop anu gaduh tanaga anu cekap. Sistem cincin ieu diwangun ku silikat, és sareng sababaraha sanyawa organik salaku akibat tina tindakan magnétosfir planét sorangan.

Komposisi planét kalayan cincin

planét kalayan cincin

Sakali kami parantos nganalisis mana planét anu gaduh cincin anu kalebet sistem tata surya, urang badé mengklasifikasikeunana. Urang terang yén planét tina tata surya tiasa dibagi kana dua kelompok ageung: dina hiji sisi, urang ngagaduhan planét taringgul sareng di sisi sanésna kami gaduh planét gas. Komposisi kadua kelompok béda-béda pisan. Nanging, pembagian ieu ngabantosan tiasa ngabédakeun planét numutkeun ukuran sareng kaayaan utama jisimna.

Urang tiasa mendakan planét taringgul anu utamina diwangun ku awak padet anu diwangun tina batuan anu dikurilingan ku suasana gas. Planét ieu ogé, dina gilirannana, planét pangleutikna anu ngurilingan pangdeukeutna ka panonpoé. Planét ieu nyaéta: Raksa, Vénus, Bumi sareng Mars.

Di sisi anu sanésna, urang gaduh planét anu dikenal ku nami raksasa gas. Planét ieu ogé mangrupikeun anu gaduh sistem cincinna nyalira. Éta ayana di bagéan paling luar tina tata surya sareng, ku sabab kitu, disebut ogé planét luar. Éta kapanggih saluareun sabuk asteroid sareng ciri utami nyaéta aranjeunna henteu ngagaduhan inti padet anu jelas. Kaseueuran planét sacara umum aya dina kaayaan gas. Éta ngabentuk seueur pisan gas anu nyiptakeun seuseueurna planét. Planét ieu nyaéta: Jupiter, Saturnus, Uranus sareng Néptunus.

Cingcin Saturnus

planét kalayan cincin tina sistim tatasurya

Kusabab Saturnus mangrupikeun planét anu paling dikenal ngagaduhan sistem cincin, urang badé nganalisis éta sacara jero. Éta planét kagolong kana sistim tatasurya anu ngagaduhan cincin anu ditetepkeun kalayan hadé sareng gampang pikeun ngaidentipikasi sadayana. Éta kedah diperhatoskeun yén cincin sanés sanés hijian tapi pangaruh optik tina hasil panempatan jutaan partikel debu, batu sareng és. Sensasi yén unsur-unsur ieu ngahiji ngawangun cincin anu tetep sareng kontinyu dirumuskeun ku orbit. Sareng ieu elemen ieu ngorbit teras-terasan kusabab aksi gravitasi Saturnus.

Gumantung kana jisim, morfologi sareng beurat unggal unsur urang tiasa ningali yén aranjeunna ngorbit dina kecepatan anu béda. Sadaya unsur tiasa dibédakeun tina séwang-séwangan, salami téknologi anu cocog dianggo pikeun éta. Seueur unsur di sekitar Saturnus parantos diidentifikasi ku nami anu béda. Urang terang yén planét Éta gaduh 6 cincin sareng masing-masing na dingaranan ku hurup A, B, C, D, E sareng F. Anu paling penting nyaéta anu kahiji dua sareng dipisahkeun ku anu dikenal salaku divisi Cassini. Daérah anu dikenal salaku cincin batal nyaéta anu misahkeun dua cincin utama.

Sanaos dina gambar anu biasana urang tingali dina buku sareng dokumenter Uranus henteu dilebetkeun cincin, éta ngagaduhan sistem nyalira diwangun ku 13 cincin total. Éta kajantenan sapertos Jupiter. Mangrupikeun sistem cincin anu ipis sareng alit anu henteu tiasa ditingali ku panon taranjang.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan planét ngirining.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.