Planét batin

Nalika urang tingal sadayana planét anu Orbit ngurilingan panonpoé sareng anu ngawangun éta tata surya, urang ngabagi kana planét jero sareng planét luar. Planét jero mangrupikeun tempat anu aya dina bagian anu caket kana panonpoé. Di sisi anu sanésna, anu luarna mangrupikeun anu langkung jauh. Diantara golongan planét jero urang gaduh kieu: Bumi, Mars, Venus y raksa. Dina grup planét luar urang gaduh ieu: Saturnus, Jupiter, Néptunus y Uranus.

Dina tulisan ieu urang bade difokuskeun diajar sagala ciri planét jero.

Karakteristik planét jero

Sistem tatasurya

Sakumaha urang disebatkeun dina awal tulisan, ieu planét-planét anu aya dina bagian anu langkung caket kana panonpoé. Salaku tambahan pikeun ngabagi lokasi ieu anu aya hubunganana sareng matahari, grup planét jero ngagaduhan ciri anu sami. Diantara ciri-ciri ieu urang mendakan ukuran anu sami, komposisi suasanana atanapi komposisi inti na.

Urang bade nganalisis naon ciri anu béda tina planét jero. Mimiti, ukuranana jauh leuwih leutik lamun urang ngabandingkeunana sareng ukuran planét luar. Éta dipikaterang ku nami planét taringgul kumargi permukaanna diwangun ku silikat. Silikat ieu mangrupikeun mineral anu ngawangun batu. Dibentuk ku konsentrasi mineral ieu anu luhur, tiasa disebatkeun yén planét taringgul ieu ngagaduhan kapadetan tinggi. Nilai kapadetan beda-beda antara 3 sareng 5 g / cm³.

Ciri anu sanés tina planét jero nyaéta rotasi na dina poros. Beda sareng planét anu sanés, rotasi dina poros na lambat pisan. Éta planét Mars sareng Bumi peryogi 24 jam pikeun nyalira nyalira, bari anu Vénus aya 243 dinten sareng Merkur anu 58 dinten. Nyaéta, pikeun Venus sareng Raksa tiasa muter-muterkeun porosna nyalira, salami waktos éta kedah lulus.

Planét jero ogé dikenal ku nami planét Telluric. Ieu kusabab inti planét ieu diwangun ku bumi sareng batu. Hiji-hijina anu ngagaduhan atmosfir nyaéta Mars, Venus, sareng Bumi. Planét ieu dicirikeun ku ngaluarkeun tanaga anu langkung alit tibatan anu ditampi ti matahari. Ngaran séjén anu dipikanyaho planét ieu nyaéta ku nami planét leutik. Ngaran ieu asalna tina ukuran na dibandingkeun sareng babandingan anu gedé tina planét terakhir dina tata surya.

Aranjeunna gaduh sababaraha ciri anu sami, sapertos struktur sareng komposisi anu sami, inti bagian tengah sareng lapisan anu bénten-bénten proporsi ti hiji planét ka planét anu sanés.

Planét batin

raksa

Éta anu munggaran dina daptar planét jero. Ieu sabab mangrupikeun planét anu pang caketna aya dina sistim tatasurya. Tempatna jarakna sakitar 0.39 unit astronomi ti panonpoé. Janten caket pisan panonpoé sareng nampi seueur tanaga, éta henteu ngagaduhan suasana. Hal ieu ngajadikeun suhu permukaan planét ieu luhur teuing siang sareng wengi teuing handap. Suhu 430 derajat siang sareng -180 derajat wengi tiasa dititénan. Sakumaha anu anjeun ngarepkeun, kalayan kisaran suhu ieu, kanyataan yén aya kahirupan di planét ieu ampir teu tiasa diragukeun.

Salah sahiji ciri anu ngagaduhan Merkurius nyaéta ngagaduhan kapadetan pangluhurna dina planét jero. Inti na diwangun ku beusi kapadetan tinggi sareng inti na ngandung bagian ageung tina sakumna massa planét. Éta henteu gaduh satelit anu ngurilingan na sareng salah sahiji aspék anu ngajantenkeun pikaresepeun nyaéta jumlah kawah sareng liang anu aya permukaan na. Kawah ieu parantos kabentuk kusabab jumlah objék anu nubruk sabab teu aya panangtayungan sabab teu gaduh atmosfir. Salah sahiji liang panggedéna anu parantos kabentuk sakitar diaméterna 1600 kilométer sareng parantos disebat Platina Caloris. Kusabab éta henteu pati dipikaterang, panginten panginten tiasa janten dataran vulkanik.

Venus

Mangrupikeun planét anu kadua dina kelompok anu caket kana matahari. Tempatna jarakna 0.72 unit astronomi ti panonpoé. Kapadetan sareng perkiraan diaméterna caket sareng Bumi. Beda sareng Merkur, Vénus ngagaduhan suasana. Éta biasana diwangun ku karbon dioksida, nitrogén sareng dina babandingan gas-gas sanés sapertos hidrogén sulfida.

Panutup awan anu konstan sareng pengkuh tiasa ditingali. Karakteristik ieu disababkeun ku suasanana kusabab éta planét panas pisan kalayan suhu di luhur 460 derajat. Tekanan atmosfir na sakitar nilai antara 93 dugi 200 hPa. Disangka yén ti baheula éta tiasa ngagaduhan cai cair, tapi ideu éta dipiceun ayeuna. Salah sahiji rasa panasaran anu aya di planét ieu nyaéta yén gerakan tarjamahna langkung pondok tibatan rotasi.

Bumi

Orbit planét jero

Saeutik nyarios ngeunaan planét ieu anu urang henteu acan terang. Nanging, urang badé ngalakukeun sababaraha tinjauan fitur-fiturna. Tempatna aya 1 unit astronomi ti panonpoé. Éta ngagaduhan satelit anu katelah Bulan. Panutup tina permukaan bumi diwangun ku 76% cai. Mibanda médan magnét kalayan intensitas anu tiasa dihargaan. Mangrupikeun hiji-hijina planét dimana kahirupan dipikaterang salaku kapasitas réproduktif, adaptif, metabolik sareng sanggup nyandak énergi ti lingkungan anu aya di sakuriling na.

Éta ngagaduhan suasana anu diwangun ku nitrogén dina babandingan sareng oksigén anu langkung luhur. Dina babandingan anu langkung alit urang mendakan gas-gas sanés sapertos karbon dioksida, uap cai, argon sareng partikel lebu dina gantung. Rotasikeunana sami sareng waktos dina 24 jam sareng tarjamahanna sakitar 365 dinten.

Mars

Éta mangrupikeun kelompok panungtung planét anu terakhir. Éta aya dina jarak 1.52 unit astronomi ti panonpoé. Éta ngagaduhan warna anu beureum sareng ku sabab éta disebut planét beureum. Durasi rotasi nyaéta 24 jam 40 menit, sedengkeun tarjamahan di sekitar panonpoé ngajalankeunana dina 687 dinten. Suasana ieu urang tingali yén éta diwangun ku karbon dioksida utamina, sareng dina babandingan cai anu langkung alit, karbon monoksida, oksigén, nitrogén sareng argon.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan planét jero sareng ciri utami.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.