Planét gas

raksasa gas

Kami terang yén éta tata surya Éta diwangun ku sababaraha jinis planét anu ciri sareng komposisina bénten. Aya anu planét gas anu katelah raksasa gas sareng éta henteu sanés mangrupikeun planét ageung anu diwangun utamina ku gas sapertos hidrogén sareng hélium tapi inti inti na rada leutik. Beda sareng planét taringgul anu sanésna anu diwangun ku batuan sareng ku suasana gas, di dieu jumlah gas anu langkung ageung.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, bédana sareng panasaran planét gas.

Naon planét gas

planét gas

Dina pandangan heula sareng tina namina, sigana urang nyarioskeun bal atanapi gas. Kami ngan saukur nyarioskeun planét anu inti na taringgul tapi sésana planétna nyaéta gas. Gas ieu biasana seueur hidrogén sareng hélium. Diantara planét gas anu ngawangun tata surya anu urang gaduh Jupiter, Saturnus, Uranus y Néptunus. 4 planét buta gas ieu ogé disebut planét Jovian atanapi planét luar. Éta planét-planét anu cicing di bagéan luar tata surya urang di saluareun orbit Mars sareng sabuk asteroid.

waktu Jupiter sareng Saturnus mangrupikeun planét gas anu panggedéna, Uranus sareng Néptunus gaduh komposisi anu rada béda kalayan ciri khas. Nalika urang nyarioskeun planét-planét gas urang ningali yén éta kalolobaanana diwangun ku hidrogén sahingga, anu mangrupikeun cerminan tina komposisi nebula surya asli.

naon

planét gas tina tata surya

Urang badé daptar mana anu planét gas utama tina tata surya urang:

  • Jupiter: éta mangrupikeun planét pangageungna dina sakabéh tata surya. Mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon dikenal ku nami planét raksasa. Komposisina utamina nyaéta hidrogén sareng hélium anu ngurilingan inti padet batuan sareng és. Janten ageung pisan éta ngagaduhan médan magnét anu ageung sareng tiasa ditingali ku mata taranjang. Tina taneuh urang tiasa ningali naon anu katingalina siga béntang anu langkung cerah warna beureum na nyaéta Jupiter. Salah sahiji ciri utami nyaéta noda beureum anu dipiboga ku aranjeunna kusabab tekanan anu ageung tina awan sareng awan anu luhur.
  • Saturnus: fitur utama Saturnus nyaéta cincin ageung na. Cai mibanda 53 bulan anu dipikaterang sareng diwangun utamina tina hidrogén sareng hélium. Éta sami sareng planét sateuacanna, sadaya gas ieu ngurilingan inti taringgul anu padet anu komposisina mirip.
  • Uranus: éta hiji-hijina planét anu condong di sisi na. Éta mangrupikeun anu muterkeun ka tukang pikeun unggal planét. Suasanana sajaba ti hidrogén sareng hélium diwangun ku metana. Éta ngalengkepan orbit na dina 84 taun Bumi sareng ngagaduhan 5 satelit utami.
  • Néptunus: komposisi suasanana mirip sareng Uranus. Éta ngagaduhan 13 bulan anu dikonfirmasi dugi ka ayeuna sareng kapendak ku sababaraha jalmi di 1846. Orbit na langkung laun kusabab ampir buleud sareng peryogi sekitar 164 taun Bumi pikeun ngurilingan panonpoé. Mangsa rotasi na sakitar 18 jam. Éta ogé ngagaduhan struktur anu mirip pisan sareng Uranus.

Nalika ngeunaan ngagolongkeun planét gas ieu, kedah disebatkeun yén, kusabab béda sareng planét ieu dina struktur sareng komposisiana, éta ogé bénten-bénten di antawisna. Jupiter sareng Saturnus diklasifikasikeun salaku raksasa gas, sedengkeun Uranus sareng Néptunus mangrupikeun raksasa és. Kusabab kajauhan tina panonpoé aranjeunna ngeureunkeun dina sistim tatasurya, aranjeunna gaduh inti diwangun ku batu sareng és.

Karakteristik planét gas

uranus jeung neptune

Hayu urang tingali ayeuna naon ciri utama anu ngahartikeun planét gas ieu:

  • Aranjeunna henteu ngagaduhan permukaan anu jelas. Kusabab inti na ngan ukur hiji hal anu taringgul sareng sésana nyaéta éta henteu ngagaduhan permukaan anu lengkep.
  • Éta diwangun ku seueur pisan gas dimana biasana hidrogén sareng hélium seueur.
  • Nalika para élmuwan tingal diaméterna, permukaan, jilid sareng padetna planét-planét ieu, didamelna ngeunaan lapisan luar anu katingali ti luar.
  • Atmosfir padet pisan sareng éta sababna gas-gas neraskeun kana planét anu kasebut sareng henteu sumebar ka sakumna alam semesta.
  • Sadayana Aranjeunna gaduh sajumlah ageung satelit sareng sistem cincin.
  • Dipikawanoh ku nami planét Jovian kumargi aranjeunna ngagaduhan ukuran sareng ciri anu mirip sareng Jupiter.
  • Kapadetan na handap sareng inti na pisan taringgul. Kedah diémutan yén kusabab komposisina utamina gas, éta kapadetanna handap pisan. Intina, sabalikna, langkung padet.
  • Nalika nampi jumlah cahaya pruning ngagaduhan suhu anu cukup rendah. Planét anu paling tiis nyaéta Néptunus.
  • Aranjeunna muterkeun gancang sareng rotasi rata-rata 10 jam. Nanging, gerak tarjamahanana ngurilingan panonpoé langkung laun.
  • Widang magnét sareng gravitasi na cukup kuat sareng éta sababna aranjeunna tiasa nahan massa gas.
  • Suasana sareng pola cuaca mirip pisan diantawisna.

Bédana tina planét taringgul

Diantara bédana utama anu urang tingali ngeunaan planét taringgul nyaéta planét gas utamina diwangun ku hidrogén, hélium sareng metana. Nyaéta, aranjeunna diwangun utamina ku gas, sedengkeun planét batu anu sanésna. Planét taringgul kalolobaanana gaduh permukaan anu padet sareng diwangun tina batu.

Béda utama sanésna nyaéta permukaan planét taringgul pasti ditetepkeun. Planét taringgul ngagaduhan atmosfir sékundér anu timbul tina prosés géologis internal, sedengkeun planét taringgul planét gas gaduh atmosfir primér anu parantos direbut langsung tina nebula surya asli. Planét-planét ieu ditaliti sacara rinci ku téknologi manusa.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan planét gas sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.