Planét Jupiter

Planet Jupiter

Dina tulisan samemehna urang nyarioskeun sadaya ciri anu tata surya. Dina hal ieu, urang bade pokus planét Jupiter. Mangrupikeun planét kalima anu paling jauh tina Surya sareng anu pangageungna di sakabéh tata surya. Dina mitologi Romawi anjeunna nampi nami raja dewa. Éta henteu langkung sareng henteu kirang ti 1.400 kali langkung ageung tibatan Bumi dina ukuran. Nanging, jisimna ngan ukur sakitar 318 kali ti Bumi, kumargi dasarna gas.

Naha anjeun hoyong terang sadayana anu aya hubunganana sareng planét Jupiter? Dina tulisan ieu kami bakal nganalisis éta sacara jero. Anjeun kedah tetep maca 🙂

Ciri Jupiter

Ciri Jupiter

Kapadetan Jupiter kira-kira saparapat kapadetan planét urang. Nanging, pedalaman diwangun ku seueur gas hidrogén, hélium jeung argon. Beda sareng Bumi, teu aya bedana anu jelas antara permukaan Bumi sareng suasana. Ieu kusabab gas atmosfir lalaunan ngajantenkeun cairan.

Hidrogén dikomprés pisan yén éta dina kaayaan cairan logam. Ieu henteu kajantenan di planet urang. Kusabab jarak sareng kasusah diajar interior planét ieu, teu acan terang naon inti diwangun. Diperkirakeun yén bahan taringgul dina bentuk és, nunjukkeun suhu anu handap pisan.

Ngeunaan dinamika na, hiji révolusi ngurilingan Matahari unggal 11,9 Bumi taun. Kusabab jarak sareng orbit anu langkung lami peryogi langkung ngurilingan Matahari tibatan planet urang. Tempatna dina jarak orbital 778 juta kilométer. Bumi sareng Jupiter ngagaduhan waktos nalika aranjeunna langkung caket sareng silih jauhkeun. Ieu kusabab orbitna henteu sami unggal taun. Unggal 47 taun, jarak antara planét beda-beda.

Jarak minimum antara dua planét nyaéta 590 juta kilométer. Jarak ieu kajantenan di 2013. Nanging, planét ieu tiasa dipendakan jarak maksimal 676 juta kilométer.

Suasana sareng dinamika

Suasana Jupiter

Diaméter katulistiwa Jupiter nyaéta 142.800 kilométer. Ngan ukur peryogi 9 jam 50 menit pikeun ngahurungkeun porosna. Rotasi gancang ieu sareng ampir sadayana komposisi hidrogén sareng hélium nyababkeun kentelna khatulistiwa anu katingali nalika planét ditingali ngalangkungan teleskop. Putaranana henteu saragam sareng pangaruh anu sami katingali di Matahari.

Suasanana jero pisan. Tiasa nyarios yén éta ngaliput sakumna planét ti jero dugi ka luar. Éta siga Sun. Hal ieu diwangun utamina tina hidrogén sareng hélium sareng sajumlah alit metana, amonia, uap cai, sareng sanyawa anu sanés. Upami urang angkat ka jero Jupiter, tekananna saé pisan yén atom hidrogén peupeus, ngaleupaskeun éléktronna. Ieu lumangsung sedemikian rupa sehingga atom anu dihasilkeun diwangun ngan ukur proton.

Kieu carana kaayaan hidrogen anyar diala, disebat hidrogén logam. Ciri utama na nyaéta ngagaduhan sipat anu sami sareng bahan cair konduktif listrik.

Dinamika na kagambar dina sababaraha garis bujur warna, awan atmosfir sareng badai. Pola awan robih jam atanapi dinten. Garis-garis ieu langkung katingali kusabab warna pastel dina awan. Warna ieu katingali dina bintik beureum hébat Jupiter. Éta mangrupikeun mérek terkenal di planét ieu. Sareng mangrupikeun badai bentuk oval rumit kalayan variasi warna ti bata beureum dugi ka pink. Gerak ngalir ka jarum jam sareng parantos lami aktip.

Komposisi, struktur sareng médan magnét

Ukuran dibandingkeun Bumi

Sakumaha parantos disebatkeun sateuacanna, pengamatan spéktroskopik ti Bumi nunjukkeun yén kaseueuran suasana Jupiter diwangun ku hidrogén molekular. Panilitian inframerah nunjukkeun yén 87% nyaéta hidrogén sareng 13% hélium séjén.

Dénsitas anu parantos dititénan ngamungkinkeun urang pikeun nyimpulkeun yén pedalaman planét kedah ngagaduhan komposisi atmosfir anu sami. Planét anu luar biasa ieu diwangun ku dua unsur anu paling ringan sareng paling loba di jagad raya. Ieu ngajantenkeun ngagaduhan komposisi anu mirip pisan sareng Matahari sareng béntang-béntang sanés.

Akibatna, Jupiter panginten tiasa sumping tina kondensasi langsung tina nebula surya primordial. Ieu mangrupikeun méga anu hébat gas interstellar sareng lebu tempat sistem solar urang kabentuk.

Jupiter ngaluarkeun sakitar dua kali tanaga salaku anu nampi ti Matahari. Sumber anu ngaleupaskeun énergi ieu asalna tina kontraksi gravitasi anu lambat pikeun sakumna planét. Éta kedahna sakitar saratus kali langkung ageung pikeun jisim ngamimitian réaksi nuklir sapertos Matahari sareng béntang. Éta tiasa disebatkeun yén Jupiter mangrupikeun Matahari anu surup.

Suasana ngagaduhan rézim anu ngagalura sareng aya seueur jinis awan. Tiis pisan. Fluktuasi suhu périodik dina atmosfir luhur Jupiter ngungkabkeun pola parobihan angin sapertos daérah khatulistiwa stratosfer Bumi. Sanaos bagian luar Jupiter anu tiasa diulik kalayan jelas pisan, itungan nunjukkeun yén suhu sareng tekanan ningkat nalika urang ngalih langkung jero kana planét. Diperkirakeun yén inti planétna tiasa sami sareng Bumi.

Dina jero lapisan jero tina médan magnét Jovian dihasilkeun. Dina permukaan médan magnét ngaleuwihan Bumi di kira-kira 14 kali. Nanging, polaritasna dibalikkeun kalayan kaitanana sareng planét urang. Salah sahiji kompas kami bakal nunjuk ka kalér ka kidul. Médan magnét ieu ngahasilkeun sabuk radiasi ageung partikel muatan anu kajebak. Partikel ieu ngurilingan planét kalayan jarak 10 juta kilométer.

Satelit pangpentingna

Spot Beureum Hébat

Sajauh ieu 69 satelit alami Jupiter parantos kacatet. Pangamatan anu langkung anyar parantos nunjukkeun yén kapadetan rata-rata bulan panggedéna nuturkeun tren anu jelas tina tata surya sorangan. Satelit utama disebut Io, Europa, Ganymede sareng Callisto. Dua kahiji langkung caket ka planét, padet sareng taringgul. Di sisi séjén, Ganymede sareng Callisto langkung jauh sareng diwangun ku és kalayan kapadetan anu langkung handap.

Salami kabentukna satelit ieu, caketna awak tengah nyababkeun partikel anu paling volatén ngembun sareng ngabentuk agregat ieu.

Kalayan inpormasi ieu anjeun bakal tiasa langkung terang planét anu saé ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.