Gunung seuneuan Mayón di Filipina bakal bitu

lava ngalir ti gunung seuneuan mayon

Akhir minggu ieu gunungapi Mayon di Filipina janten aktip. Aliran lava parantos mimiti bitu, sareng letusan ngabeledug tiasa dimungkinkeun.

Pikeun ngirangan tabrakan anu tiasa dihasilkeun, 15.000 jalma parantos diungsikeun. Kumaha kaayaan Mayón?

Magma urug

Dinten Senen wengi, detasemen magma munggaran mimiti katingali. Dinten ayeuna parantos dugi ka 2 kilométer ti kawah. Gunung seuneuan éta aya sakitar 350 kilométer belah kiduleun Manila.

Nyanghareupan kamungkinan letusan gunungapi, aparat ngajaga tingkat peringatan 3 (kritis) kaluar tina skala 5. Letusan anu tiasa lumangsung bakal telenges pisan sareng nyababkeun karusakan anu luas. Letusan éta caket, sanaos tiasa sababaraha dinten atanapi minggu kajantenan.

Daérah dianggap zona bahaya kusabab deukeutna gunung seuneuan aya dina radius 7 kilométer ti kawah. Jumlahna aya 15.410 urang anu aya dina zona bahaya parantos dievakuasi pikeun nyingkahan kamungkinan maotna. Aranjeunna ditempatkeun di saung samentawis, sakola sareng pusat olahraga.

Gunungapi Mayón

gunung seuneuan mayon di Pilipina

Gunung seuneuan ieu parantos bitu sakitar 50 kali dina lima abad ka pengker. Salah sahiji rebutan kahijina dimimitian dinten Saptu sareng awan abu dipancarkan ngantunkeun lebu di sakuliling.

Minggu kamari dua kejang deui kajantenan anu nyababkeun 158 batu murag. Urug ieu anu ngajantenkeun waspada penduduk sareng ngawitan évakuasi.

Kegiatan gunungapi parantos diperhatoskeun kusabab guludug anu kuat, hujan ku lebu sareng bau asam sulfat anu kuat.

Ayeuna urang ngan kedah ngantosan letusanana lumangsung sareng, sanaos telenges pisan, éta nyababkeun paling henteu kamungkinan ruksakna penduduk sareng hartana. Atuh ku cara ngabantosan, seueur jalma bakal ulah cilaka.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.