Péstogénesis

petrogénesis

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun ngeunaan salah sahiji cabang géologi anu museur kana diajar batu, asal usul, komposisi sareng sipat fisik sareng kimia ogé distribusi kulit bumi. Cabang géologi ieu disebut petrology. Istilah petrologi asalna tina petro praktis naon hartosna batu sareng tina logo naon hartosna diajar. Aya béntenna sareng litologi anu museur kana komposisi batu daérah anu ditangtoskeun. Dina petrologi di petrogénesis. Éta ngeunaan asal tina batu.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng kajian petrogénesis.

Ciri utama

petrologi sareng kajian

Pétrologi dibagi kana sababaraha daérah khusus gumantung kana jinis batu anu bakal ditalungtik. Kusabab kitu, aya dua cabang tina divisi studi éta nyaéta petrologi batu sédimén sareng petrologi batu beku sareng métaamorfik. Anu mimiti dipikanyaho ku nami petrology éksogen sareng anu kadua ku nami petrology endogen. Aya ogé cabang-cabang sanés anu bénten-bénten sesuai sareng tujuan anu diusulkeun pikeun diajar batu. Aya ogé jinis petrografi pikeun katerangan batuan sareng petrogénesis pikeun nangtukeun asal usulna.

Petrogenesis mangrupikeun aspek anu penting kumargi mangrupikeun formasi sareng asal usul batu. Sapertos ogé aya petrologi terapan anu sanés anu museur kana sipat biologis batuan. Kedah diémutan yén pamahaman anu hadé ngeunaan sipat biologis batuan tiasa dianggo di seueur daérah anu ogé penting, sapertos pangwangunan sareng ékstraksi sumberdaya pikeun manusa.

Kusabab kitu, cabang élmu ieu penting pisan saprak batu mangrupikeun dukungan dasar tina sadaya struktur fisik manusa. Penting pikeun terang struktur, asal sareng komposisi batu-batu anu urang tempatkeun sareng ngawangun infrastruktur urang. Sateuacan ngalaksanakeun naon waé jinis konstruksi gedong, prasarana, jst. Panilitian awal ngeunaan jinis batu anu aya dina dasar pangwangunan kedah dilaksanakeun pikeun nyegah kamungkinan teundeun, banjir, bencana, longsor, jst. Batu ogé mangrupikeun bahan baku penting pikeun kagiatan industri manusa.

Asalna petrologi sareng petrogénesis

petrologi

Karesep kana batu sok aya dina manusa. Mangrupikeun unsur konstan dina lingkungan alam anu ngajantenkeun téknologi berkembang ti jaman prasejarah. Parabot manusa munggaran didamel tina batu sareng naékkeun saumur-umur. Éta katelah Jaman Batu. Kontribusi pikeun tiasa terang kagunaan batuan parantos maju di Cina, Yunani sareng budaya Arab. Dunya barat nyorot tulisan Aristoteles dimana aranjeunna nyarioskeun kagunaanna.

Nanging, sanaos manusa parantos damel sareng bumi ti saprak jaman prasejarah, asal muasal petrologi salaku élmu pakait pisan sareng asal usul géologi. Géologi mangrupikeun élmu indung sareng éta digabungkeun dina abad ka-XNUMX nalika sadaya prinsip na mimiti diadegkeun. Petrologi pikeun sareng ti kontroversi ilmiah anu maju antara asal batu. Kalayan kontropérsi ieu, dua kubu muncul anu dikenal salaku Néptunis sareng Plutonis.

Néptunis nyaéta jalma anu nyatakeun yén batuan asalna ngaliwatan sédimén sédimén sareng kristalisasi mineral tina sagara kuno anu ngaliput sakumna planét. Kusabab kitu, aranjeunna dipikaterang ku nami Néptunis, nyebatkeun Déwa Romawi sagara Néptunus. Di sisi anu sanésna urang gaduh Plutonists. Aranjeunna nyangka yén asal batu dimimitian tina magma dina lapisan paling jero di planet urang anu disababkeun ku suhu anu luhur. Ngaran Plutonists asalna tina Dewa Romawi tina alam bawah tanah Pluto.

Pangetahuan anu paling modéren sareng pamekaran téknologi ngamungkinkeun urang ngartos yén duanana jabatan tiasa gaduh panjelasan ngeunaan kanyataan. Sareng éta batu sédimén timbul ngalangkungan prosés anu aya hubunganana sareng intuisi anu dipiboga ku urang Néptunis, sedengkeun batu vulkanik, batuan beku plutonik sareng batuan metamorfik asalna tina prosés anu pas sareng argumen plutonis.

Studi Pétrologi

Sakali kami terang naon asal usul sareng béda posisi petrologi, urang bakal ningali naon tujuan kajianna. Éta ngalebetkeun asal usul batu sareng naon waé anu aya hubunganana sareng strukturna. Éta kalebet asal-usulna, prosés anu ngahasilkeunana, tempat dina litosfir tempat aranjeunna kabentuk sareng umur na. Éta ogé tanggel waler pikeun nalungtik komponén sareng sipat fisik sareng kimia batuan. Daérah panilitian anu terakhir henteu kurang penting nyaéta distribusi sareng petrogénesis batu dina kerak bumi.

Dina petrologi, petrogénesis batuan luar bumi ogé diulik. Éta sadayana batu ti luar angkasa. Nyatana, batu anu asalna tina meteorit sareng bulan ayeuna nuju ditalungtik.

Jinis petrogénesis

petrogénesis endogén

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, aya sababaraha cabang élmu ieu sareng aranjeunna diklasifikasikeun kana 3 prosés petrogénesis anu nimbulkeun batu: batu sédimén, beku sareng metamorfik. Maka, gumantung kana asal usul masing-masing jinis batu, aya dua cabang petrologi:

  • Éksogen: tanggung jawab diajar sagala batu anu asalna tina lapisan leuit kerak bumi. Nyaéta, éta jawab kajian batu sédimén. Jenis batu ieu diwangun tina kompresi sédimén saatos disimpen sareng diangkut ku agén géologis sapertos hujan sareng angin. Sédimén ieu disimpen leuwih jutaan taun. Luhureun sadaya, éta lumangsung dina tingkat luhur anu panghandapna sapertos danau sareng sagara. Sareng éta lapisan anu berturut-turut ngancurkeun, neken sédimén mangtaun-taun taun.
  • Endogén: Éta anu tanggung jawab nalungtik jinis batu anu dibentuk dina lapisan jero kerak sareng jubah bumi. Di dieu urang ngagaduhan batuan beku vulkanik sareng plutonik, batu metamorf. Dina kasus batuan beku, éta naék kusabab tekanan internal ngalangkungan retakan sareng mendingan, ngabentuk batu. Upami aranjeunna sumping kana permukaan gunung bitu aranjeunna batu vulkanik. Upami éta dihasilkeun di pedalaman éta batu plutonic. Batu metamorphic asalna tina batuan beku atanapi sédimén anu ngalaman tekanan sareng suhu anu hébat. Éta batu tina dua jinis anu kabentuk dina bojong jero pisan. Sadaya kaayaan ieu ngahasilkeun parobihan struktur sareng komposisina.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan petrogénesis sareng jinisna.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.