Parobihan iklim di Vénus, planét naraka

venus sareng bumi

Planét Vénus éta ngagaduhan iklim anu bénten-bénten seiring waktos kumargi hubungan antara aktivitas tektonik interiorna sareng parobihan atmosfir. Éta langkung caket kana Surya tibatan planet urang. Hal ieu nyababkeun suhu na jauh langkung luhur tibatan planet Bumi.

Bumi sareng Vénus ampir ukuran sareng komposisi samiNanging, lintasan évolusionérna diarahkeun sacara béda dugi ka janten dua planét anu lengkep. Naha aya parobihan iklim di planet Vénus?

Vénus, planét naraka

Suhu dina permukaan planét Vénus Éta sakitar 460 ° C dibandingkeun sareng 15-17 ° C urang rata-rata di Bumi. Suhu ieu luhur pisan sahingga ngajantenkeun batu hérang dina panon saha waé anu ningali. Planét didominasi ku pangaruh rumah kaca anu ngabahayakeun, dijaga ku suasana anu komponénna utama nyaéta karbon dioksida. Teu aya ogé cai cair di planét, écés éta bakal ngejat kumargi titik cai anu ngagolak 100 ° C.

Salaku tambahan kana hal di luhur, kaayaan planét nyiptakeun tekanan atmosfir anu ampir dobel ti urang. Daripada diwangun ku uap cai, awan na diwangun ku asam sulfat.

Vénus

Dugi ka ayeuna, sakedik inpormasi kanggo evolusi planét Venus kusabab awan asam sulfat na henteu ngamungkinkeun urang ningali prosés terestrial, sapertos gunungapi atanapi tektonik. Nanging, salami 56 taun ka pengker, hatur nuhun kana 22 usik luar angkasa anu parantos motret, ngajalajah, nganalisis sareng ngalangkungan Venus, urang tiasa langkung terang ngeunaan éta.

Foto usik ngungkabkeun yén Venus mangrupikeun planét anu parantos ngalaman bituna gunungapi anu ageung sareng éta, ampir pasti, masih aktip. Pamanggihan ieu nunjukkeun sejauh mana iklim Bumi unik, sabab urang tiasa naros ka diri sorangan kunaon, upami kakuatan anu sami pisan aub dina pembentukan dua planét, aya pangaruh anu béda-béda pisan di Bumi sareng épolusi anu leres-leres sesat. Anu sanés.

Élmuwan nganggap épolusi ieu béda pisan sareng kaayaan anu diistiméwaan dina tata surya sareng posisi urang anu aya kaitannana sareng Matahari. Naon gunana anu urang tiasa kéngingkeun terang épolusi iklim planét anu sanés upami urang henteu hirup di dinya? Nya jawaban na saderhana, ku seueur volume limbah, masarakat industri sareng emisi gas rumah kaca kana suasana urang ngarobih iklim urang. Upami urang tiasa ngaidentipikasi naon faktor anu nangtukeun épolusi iklim dina planét anu sanés, urang tiasa ngartos mékanisme alami sareng antropogenik anu ngarobih iklim urang.

Iklim sareng géologi Vénus vs Bumi

Salah sahiji anu nyababkeun keragaman iklim Bumi aya dina sipat suasanana, produk tina pertukaran gas anu teras-terasan antara kerak, mantel, sagara, tutup kutub sareng luar angkasa. Mesin prosés géologis, énergi panas bumi ogé ngadorong épolusi atmosfir. Énergi panas bumi dileupaskeun utamina ku buruk unsur radioaktif di jero. Tapi teu gampang pisan ngajelaskeun kaleungitan panas dina planét padet. Dua mékanisme utama anu kalibet nyaéta: vulkanisme sareng tektonik piring.

venus sareng bumi

Sajauh ngeunaan Bumi, interior na ngagaduhan sistem sabuk conveyor anu aya hubunganana sareng tektonik pelat. Anu daur ulang gas anu teras-terasan parantos masihan kakuatan anu stabil dina iklim Bumi. Gunung bitu ngompa gas kana atmosfir; subduksi piring lithospheric balikkeun ka pedalaman. Sanaos kaseueuran gunung seuneuan aya hubunganana sareng kagiatan tektonik pelat, aya struktur vulkanik anu kasohor (sapertos formasi Kepulauan Hawaii) anu ngawangun "titik panas" anu henteu gumantung tina kontur pelatna.

Kawah sareng tektonik piring

Naon anu lumangsung dina Vénus? Téktonik pelat, upami kalebet, bakal dina skala anu terbatas; Sahenteuna dina mangsa ka tukang, panas ditukeurkeun ku bituna dataran lava basaltik anu lega sareng engké ku gunung seuneuan anu kabentuk di luhur aranjeunna. Ngartos pangaruh gunungapi mangrupikeun Titik awal wajib pikeun sagala pendekatan kana iklim planét.

Kirangna kawah pangaruh di Venus, sanaos suasanana cekap pikeun ngajagi planét tina objék alit, kawah ageung teu aya. Ieu ogé karasa di Bumi. Peta angin sareng cai parantos ditangtoskeun pikeun ngikis kawah kuno. Tapi permukaan Vénus ngadaptar panas sapertos kitu anu nyegah ayana cai cair; oge, angin permukaanna rada hampang. Tanpa bitu prosés anu robih sareng, dina jangka panjang, Kawah dampak bakal dipupus ku kagiatan vulkanik sareng tektonik.

permukaan venus

Kaseueuran kawah di Venus nembongan nembé. Kamana waé kawah kuno, upami seuseueurna anu tetep henteu kaganggu? Upami aranjeunna ditutupan ku lava, naha henteu langkung kawah anu ditutupan sawaréh katingali, kumaha aranjeunna ngaleungit tanpa kaleungitan panempatan aslina?

Téori anu paling ditampi ku masarakat ilmiah nyaéta yén vulkanisme anu nyebar ngaleungitkeun paling kawah pangaruh sareng nyiptakeun dataran vulkanik anu ageung 800 juta taun ka pengker, anu dituturkeun ku tingkat sedeng kagiatan vulkanik anu teu lirén dugi ka ayeuna.

Bentuk cai dina permukaan Vénus

Kami ngabédakeun, mimiti sagala, sababaraha struktur liniér panasaran anu ngingetkeun taneuh anu ditumbuk ku cai. Éta gambar hirup walungan sareng dataran banjir urang. Seueur struktur ieu tungtungna di saluran ejeksi sapertos délta. Kagaringan lingkungan anu parah éta ngajadikeun cai saperti teu mirip ngali kacilakaan ieu.

kawah venus

Naha aranjeunna teras? Sugan, kalsium karbonat sareng kalsium sulfat sareng uyah sanésna anu nyababkeun. The lavas dieusian ku uyah ieu dilebur dina suhu sababaraha puluhan dugi ka sababaraha ratus derajat langkung luhur tibatan suhu permukaan Venus ayeuna. Baheula, suhu permukaan anu rada luhur tiasa nyéépkeun lava cairan anu beunghar ku uyah dina permukaan, anu stabilitasna bakal ngajelaskeun aksi penipuan kacilakaan anu urang tingali ayeuna.

Bukti tina parobihan iklim Vénus

Pangaruh rumah kaca sareng konsentrasi gas

Urang kedah tetep émut yén gas rumah kaca ngamungkinkeun sinar panonpoé pikeun ngahontal permukaan Venus, tapi blok dipancarkeun radiasi infra merah. Karbon dioksida, cai, sareng sulfur dioksida masing-masing nyerep pita panjang gelombang khusus tina spéktrum éléktromagnétik. Upami sanés pikeun gas-gas éta, radiasi surya sareng infra merah bakal saimbang dina suhu permukaan sakitar 20 derajat.

Cai sareng walirang dioksida anu dibébaskeun gunung seuneuan dina atmosfir teras dikaluarkeun. Walirang dioksida bereaksi sareng karbonat dina permukaan, sedengkeun radiasi panonpoé ultraviolét ngahijikeun cai.

pangaruh rumah kaca venus

Panutup awan sareng suhu

Awan asam sulfat beda-beda kandelna saatos sérial global letusan gunungapi. Mimiti, méga kentel nalika cai sareng asam sulfat dialungkeun kana hawa. Teras aranjeunna kaleungitan sabab konsentrasi gas ieu turun. Lulus sakitar 400 juta taun ti mimiti vulkanisme, awan asam diganti ku awan cai jangkung, ipis.

Variasi iklim di Vénus

Rengat sareng tilepan ngagoreng planét. Sababaraha konfigurasi ieu, sahenteuna titik-titik kerut, tiasa aya hubunganana sareng variasi samentawis dina iklim. Téori nunjukkeun yén kaayaan lingkungan anu anéh sareng mumusuhan dijaga kumargi sipat pelengkap konstituén suasanana. Uap cai, bahkan dina jumlah tilas, Éta nyerep radiasi infra red dina panjang gelombang anu karbon dioksida henteu.

Dina waktos anu sasarengan, walirang dioksida sareng gas sanésna ngahalangan panjang gelombang. Disatukan, gas rumah kaca ieu ngajantenkeun suasana Venus sabagian transparan pikeun radiasi panonpoé anu kajantenan, tapi ampir kabur pikeun nyebarkeun radiasi infra merah. Akibatna, suhu permukaan tilu kali lipat tina planét tanpa atmosfir. Upami dibandingkeun, pangaruh bumi bumi Bumi ayeuna naékkeun suhu permukaan Bumi ngan 15%. Upami leres gunungapi ieu nyebrang permukaan Vénus 800 juta taun ka pengker, Aranjeunna pastina ogé miceun seueur gas rumah kaca dina atmosfir dina waktos anu cekap.

Modél iklim planét parantos dikembangkeun anu kalebet pelepasan gas ku gunung seuneuan, pembentukan awan, leungitna hidrogén dina lapisan luhur atmosfir, sareng réaksi gas atmosfir kalayan mineral di permukaan. Diantara prosés ieu, interaksi halus berkembang anu janten tiis dina planét. Nyanghareupan épék anu bentrok sapertos kitu éta henteu tiasa diputuskeun naon anu dimaksud suntikan tina dua gas pikeun iklim global Venus.

Éta sababna, salaku kasimpulanna, urang tiasa nyarios yén aya parobihan iklim di Vénus, tapi urang henteu terang dugi ka mana gas-gasna tiasa meta dina parobihanana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.