Parobihan iklim nyababkeun loop négatip di Amazon

ngirangan curah hujan di Amazon

Parobihan iklim ngarobah sadaya pola dina iklim dunya. Boh dina suhu, sapertos dina rezim hujan sareng anu sanés. Henteu sadayana ékosistem di dunya sami rentan ka pangaruh parobihan iklim, ogé henteu kapangaruhan dina cara anu sami.

Dina hal ieu, urang badé nyarioskeun épék looping disababkeun ku turunna hujan di leuweung leuweung Amazon. Naon sababna perubahan iklim di Amazon?

Turunna hujan

Konsékuansi mimiti turunna curah hujan di Amazon nyaéta kanaékan maotna leuweung. Hutan hujan Amazon sok dicirikeun ku hujan ageung sareng kalembabanna anu luhur. Nanging, kusabab parobihan iklim, pola curah hujan langkung handap.

Sayuran ampir tanggel waler pikeun 30% tina formasi awan sareng, ku ngirangan jumlah massa leuweung di Amazon, éta digulung. Hujan kirang, tangkal langkung maot, hujan ogé kirang sabab aya kirang tangkal sareng tangkal langkung maot kusabab hujan kirang. Salaku tambahan, turunna jumlah tangkal hirup ngagegeringkeun periode régional usum halodo, anu dina gilirannana naékkeun tingkat maot pepelakan.

Hutan leuweung Amazon mangrupikeun unsur kritis sistem iklim global. Upami luas na teras-teras ngaleutikan dina tingkat anu sami sareng dina dasawarsa sateuacanna, ieu tiasa nyababkeun parobihan anu drastis dina iklim Bumi. Panilitian parantos dilakukeun ngeunaan kumaha leuweung ieu réaksi kana période halodo anu paling parah anu dipiharep janten langkung umum sareng sengit kusabab pemanasan global.

Tangtosna, tindakan manusa di leuweung langkung parahkeun kaayaan ieu dugi ka tingkat ekstrim, sabab éta panyabab utama deforestasi di Amazon. Saatos usum halodo dimana hujanna satengah normal, dugi ka 10% leuweung tiasa leungit. Éta sigana siga sakedik, tapi upami leuweung tetep ngaleungit, kitu ogé taneuh anu subur, sabab sadaya nutrisi Amazon disimpen dina pepelakan. Nguranganana éta ogé bakal mangaruhan pangaruh kana nyerep CO2, ngabalukarkeun parobahan anu drastis dina iklim dunya.

 

 

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.