Parobihan iklim di Mars

Mars, planét beureum

Mars mangrupikeun dunya tiris ayeuna. Nanging, sapanjang sajarah éta ngagaduhan momen suhu anu langkung saé ngalangkungan walungan sareng laut ngalir, kalayan glasier anu dilebur, sareng kamungkinan aya kahirupan anu loba pisan.

Nanging, dinten ayeuna, Mars gaduh permukaan anu garing dimana jumlah cai dina suasanana sering condong kana ibun, khususna caket tiang utara na. Di daérah éta bentukna és abadi. Naon anu lumangsung sareng iklim Mars?

Beungeut sareng suasana Mars

Sanaon katingalina teu pernah aya baheula, sanaos CO2 nahan panas, di daérah kutub kidul planét Mars, Seueur tempat cicing CO2 beku. Permukaan planét ieu henteu nunjukkeun tanda-tanda cai, kacuali di sababaraha daérah tiris atanapi dina bentuk lebak dibuka ku banjir lami.

Suasana Mars tiis, garing, sareng langka. Jilbab ipis ieu, diwangun ku seuseueurna CO2, nyiptakeun tekanan dina permukaan éta nyaéta kirang ti 1% tina anu didaptarkeun di Bumi dina tingkat laut. Orbit Mars langkung 50% ti Surya tibatan planet urang. Salaku tambahan, suasana anu ngurilingan éta saé pisan, anu nyumbang kana iklim tiris ieu. Suhu rata-rata nyaéta -60 derajat, ngahontal suhu -123 derajat dina kutub.

Sabalikna planét venus . Panonpoé lohor tiasa manaskeun permukaan sahingga tiasa ngahasilkeun ngalembereh sakapeung, tapi tekanan atmosfir anu handap nyababkeun cai ngejat ampir langsung.

permukaan mars

Sanaos suasanana ngandung sakedik cai sareng sakapeung cai sareng awan és dihasilkeun, iklim Martian dicirikeun ku badai pasir atanapi gale karbon dioksida. Unggal usum salju, badai salju dioksida tiris nyerang salah sahiji kutub, sareng nalika karbon dioksida tiris ngejat tina tutup kutub sabalikna, sababaraha méter salju salju garing éta akumulasi. Tapi sanajan dina tihang dimana usum panas sareng panonpoé ngagurilap sadidinten, suhu naék dugi ka lebur cai tiris éta.

Kapungkur di Mars

Kaseueuran kawah di Mars érosi pisan. Kira-kira ampir unggal kawah bungsu jeung panggedéna anjeun tiasa ningali struktur anu sami sareng rereged leutak. Kotoran leutak ieu sigana mah sésa-sésa beku tina cataclysms kuno, tabrakan astéroid atanapi komet sareng permukaan Mars, anu lebur daérah permafrost beku sareng ngukir liang ageung jero di jero taneuh anu ngandung cai cair.

Bukti parantos kapendak yén dina sababaraha waktos és kabentuk dina permukaan anu nyiptakeun lanskap glasial. Ieu kalebet jungkiring taringgul diwangun ku sédimén anu ditinggali dina watesna ku lebur glasier, sareng pita pasir sareng kerikil meandering disimpen dina handapeun gelas ku walungan anu ngalir handapeun lapisan és.

mungkin danau on mars

Mungkin siklus cai di Mars ngagaduhan komponén dina épisode anu baseuh. Suasana anu padet sigana bakal ngandung sajumlah ageung cai ngejat ti situ sareng laut. Uap cai bakal kentel ngawangun awan sareng antukna bakal turun jadi hujan. Cai anu murag bakal nyiptakeun aliran cai sareng seueur cai na bakal nembus permukaan. Di sisi anu sanésna, hujan salju badé akumulasi ngabentuk glasier, sareng ieu bakal ngaleupaskeun cai lebur na kana danau glasial.

Sababaraha gambar anu dicandak ti Mars ngungkabkeun ayana saluran solokan ageung pecah dina permukaan. Sababaraha struktur ieu lébarna langkung ti 200 kilométer sareng manjang salami 2000 kilométer atanapi langkung. Géométri saluran solokan ieu nunjukkeun yén cai tiasa nyebrangan permukaan henteu kirang ti sakitar 270 kilométer per jam.

Sagara anu leungit?

Di sababaraha daérah luhur Mars aya sistem éksténsif lebak anu ngalir kana déprési handap sédimén, daérah lemah anu pernah banjir. Tapi situ ieu sanés akumulasi cai anu pangageungna di planét ieu. Dina banjir anu berulang, saluran saluran pembuangan dibuang ka arah kalér sahingga kabentuk saruntuyan danau sementara sareng laut. Sakumaha tiasa diinterpretasi dina poto, seueur fitur anu dititénan di sakitar cekungan pangaruh lami ieu nandaan daérah dimana glasier dibuang kana jero cai anu jero.

Numutkeun kana sababaraha perhitungan, salah sahiji sagara panggedéna di belah kalér Mars tiasa ngagentoskeun jilid anu sami sareng Teluk Méksiko sareng Laut Tengah babarengan. Bahkan aya kamungkinan yén sagara parantos aya di Mars. Buktina ieu dumasar kana kanyataan yén seueur fitur dataran kalér anu ngingetkeun érosi basisir. Sagara hipotetis ieu disebut Samudra Borealis. Diperkirakeun yén éta tiasa sakitar opat kali langkung ageung tibatan Samudra Arktik urang sareng modél siklus cai di Mars diusulkeun anu tiasa ngajelaskeun ciptana.

es on mars

Kiwari, kaseueuran ahli planetologis nampi yén cai ageung cai dibentuk deui di dataran kalér Mars, tapi seueur anu nampik yén kantos aya sagara anu sajati.

Parobihan iklim

Di Mars anu anom, érosi anu kuat tiasa kajantenan, ngalancarkeun permukaanna. Tapi engké, nalika anjeunna nincak umur tengah, beungeutna janten tiis, garing, sareng parut. Saprak harita ngan bakal aya sababaraha periode sedeng sumebar rejuvenating permukaan na di daérah tangtu.

Nanging, mékanisme anu silih berganti antara rézim anu hampang sareng parah di Mars tetep janten misteri. Di momen, ngan ukur penjelasan anu rumit ngeunaan kumaha parobahan iklim ieu anu tiasa kajantenan tiasa diusahakeun.

Salah sahiji hipotés parobihan iklim di Mars didasarkeun kana condong sumbu puteran tina posisi idéalna, jejeg kana pesawat orbit. Saperti Bumi, Mars ayeuna miringkeun sekitar 24 derajat. Dengdekkeun ieu beda-beda sacara rutin dina waktosna. Dengdekkeun ogé robih pisan. Unggal 10 juta taun atanapi langkung, variasi sumbu kacenderungan nutupan, sacara sporadis, dugi ka 60 derajat. Kitu ogé, orientasi sumbu miring sareng bentuk orbit Mars robih kana waktos, numutkeun kana hiji siklus.

lebak mars

Mékanisme langit ieu, khususna kacenderungan sumbu rotasi pikeun ngadengdekkeun teuing, nyababkeun suhu musiman anu ekstrim. Malah ku suasana anu langka sapertos anu ngaliput planét ayeuna, suhu usum panas dina lintang sareng lintang luhur tiasa terus-terusan ngaleungitkeun beku sababaraha minggu salami miring tinggi, sareng usum salju panginten langkung karasa tibatan ayeuna.

Kalayan pemanasan anu cekap pikeun salah sahiji kutub nalika usum panas, tapi suasana na pasti robah sacara drastis. Tiasa waé émisi gas tina tutup és anu panas teuing, tina cai bawah tanah karbonat atanapi permafrost anu beunghar karbon dioksida, kentelkeun suasanana pikeun ngahasilkeun iklim rumah kaca anu sementara.  Dina kaayaan ieu tiasa aya cai dina permukaan. Réaksi kimia cai na, dina gilirannana, kabentuk dina uyah-uyah période haneut sareng batuan karbonat; prosésna lalaunan nyabut karbon dioksida tina atmosfir sahingga ngirangan pangaruh rumah kaca. Balik ka tingkat sedeng tina serong bakal langkung tiis dina planét sareng nurunkeun salju salju garing, langkung ngirangan atmosfir sareng balikkeun Mars ka kaayaan tiris normal na.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.