Perseids

perseids dina bulan Agustus

Pasti anjeun kantos nguping ngeunaan hujan meteor anu dikenal salaku perseids atanapi cimata San Lorenzo. Mangrupikeun pancuran meteor anu muncul dina rasi Perseus, maka namina, sareng anu gaduh patalina maksimal antara 9 sareng 13 Agustus. Salami dinten-dinten ieu anjeun tiasa ningali seueur garis bercahya di langit wengi, anu saluyu sareng anu disebut meteor shower. Éta mangrupikeun salah sahiji pancuran meteor paling dikenal di dunya sareng gaduh intensitas na anu pangageungna kumargi aranjeunna tiasa ngahasilkeun dugi ka 80 meteor per jam atanapi langkung. Éta kedah diperhatoskeun yén lokasi géograpis kaayaan atmosfir ayeuna mangrupikeun aspek-aspek anu penting pikeun ngaraosan sapinuhna.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala ciri, asal sareng kumaha ningali Perseids.

Ciri utama

perseids

Perlu dipikaterang yén sapanjang taun aya sababaraha pancuran meteor dina sababaraha titik di langit. Nanging, Perseids mangrupikeun jalma anu ngagaduhan hubungan anu langkung ageung kumargi ngagaduhan tingkat meteor per jam anu luhur. Ogé, éta lumangsung nalika wengi usum panas di beulahan bumi kalér, sahingga langkung pikaresepeun. Pancuran meteor anu lumangsung nalika usum salju langkung rumit kedah. Mimiti, kusabab tirisna wengi anu teu ngijinkeun anjeun janten nyaman bari ningali hujan meteor. Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan kaayaan cuaca anu buruk. Salila usum salju sigana bakal aya hujan, halimun atanapi langkung mendung anu moal ngijinkeun anjeun ningali El Hierro ogé.

Perseids dipikaterang ku urang Cina sakitar taun 36 Masehi Dina sababaraha waktos dina Abad Pertengahan, Katolik ngabaptis hujan ieu ku nami cimata Saint Lawrence. Alami aya sababaraha debat ngeunaan asal usul béntang ieu kusabab éta sporadis. Konsensus umum anu kuat pikeun ieu ngan saukur fenomena atmosfir. Nanging, parantos di awal Abad XIX sababaraha astronom leres ngaidentipikasi aranjeunna salaku fenomena langit.

Pancuran meteor biasana dingaranan rasi bintang anu ti saprak éta asalna. Ieu kadang tiasa nyababkeun kasalahan nyaéta akibat pangaruh kana sudut pandang. Sababaraha pancuran meteor biasana sajajar jeung lintasan meteor. Éta ngajantenkeun pamirsa dina taneuh yén aranjeunna konvergénsi dina titik anu disebat sinareng.

Asalna Perseids

pancuran meteor

Kami parantos nyebatkeun yén asal usulna rada sesah kanggo terang. Nanging, dina taun-taun awal abad ka-XNUMX, sababaraha élmuwan sapertos Alexander von Humboldt sareng Adolphe Quetelet panginten yén hujan meteor mangrupikeun fenomena atmosfir. Leonid mangrupikeun pancuran meteor anu lumangsung rutin dina bulan Nopémber, khusus pisan dibandingkeun sareng pancuran meteor anu sanés. Salaku hasil di dieu aya sawala nyata ngeunaan sipat béntang némbak.

Saatos sababaraha studi, astronom Amérika Denison Olmsted, Edward Herrick, sareng John Locke sacara mandiri nyimpulkeun yén hujan meteor disababkeun ku fragmen zat anu karandapan ku bumi ngarambat orbit taunanna sakitar matahari. Sababaraha taun ka pengker, astronom sanés mangrupikeun anu mendakan hubungan antara orbit komet sareng pancuran meteor. Ku cara kieu, dimungkinkeun pikeun mastikeun yén orbit tina komentar Tempel-Tuttle pas pisan sareng penampilan Leonid. Ieu kumaha asal usulna meteor bisa dipikaterang. Perlu dipikanyaho yén hujan meteor ieu henteu aya sanes ngan ukur sapatemon di planét urang sareng sababaraha titinggal titinggal komet anu orbitna ngadeukeutkeun panonpoé.

Komet sareng Pancuran Météor

cimata san lorenzo

Gagasan béntang anu katelah Perseids asalna di komet sareng ogé astéroid. Asteroid nyaéta objék anu ogé kagolong kana tata surya sapertos planét. Ieu mangrupikeun fragmen anu katarik ku gravitasi anu dilakukeun ku panonpoé sareng sésa-sésa na sumebar dina bentuk debu di sakitar orbit. Lebu diwangun ku partikel anu béda anu bénten ukuranana. Aya sababaraha fragmen anu ukuranana leutik pisan handapeun micron, sanaos aya ogé anu ngagaduhan ukuran anu raoseun.

Nalika tabrakan sareng atmosfir Bumi kalayan gancang, molekul atmosfir diionisasi. Di dieu dihasilkeun jalan satapak cahaya anu katelah béntang némbak. Upami urang analisa kasus Perseids, urang tingali yén éta ngahontal kecepatan 61 kilométer per detik nalika aranjeunna minuhan planet urang. Émut yén, pikeun béntang némbak janten langkung katingali, éta kedah langkung gancang. Ku cara sapertos kitu, langkung luhur kagancangan, langkung gedéna cahaya tina meteor.

Komet anu nimbulkeun Perseids nyaéta 109P / Swift-Tuttle, kapendak taun 1862 sareng kalayan diameter sakitar 26 km. Waktu anu dibutuhkeun pikeun komet ngumbara orbit elipsna sakuriling panonpoé dipikaterkeun sakitar 133 taun. Éta terakhir ditingali dina taun 1992 sareng itungan ilmiah nyarios yén éta bakal lulus caket ka planet urang kira-kira taun 4479. Alesan hariwang ngeunaan deukeutna ieu nyaéta diaméterna langkung ti dua kali lipat tina astéroid anu dianggap nyababkeun punah . tina dinosaurus.

Kumaha ningali Perseids

Urang terang yén pancuran meteor ieu ngamimitian kagiatanana dina pertengahan Juli sareng dipungkas dina pertengahan Agustus unggal taun. Maksimum kagiatan paséa sareng pésta San Lorenzo sakitar 10 Agustus. Sinar nyaéta daérah dimana béntang némbak paling sering katingali. Dina hal ieu, titik dina lingkup langit dimana béntang némbak asalna tina rasi béntal Perseus.

Dina raraga niténan pancuran meteor ieu, henteu diperyogikeun instrumen. Pangamatan anu pangsaéna tiasa dilakukeun ku mata taranjang, sanaos anjeun kedah milih lokasi anu cocog sareng kaayaan anu tangtu. Anu utami nyaéta janten jauh tina polusi cahaya, tangkal sareng gedong anu matak hésé ningali langit peuting.

Anjeun kedah pastikeun yén bulan langkung handap dina cakrawala, upami teu kitu urang bieu tiasa terang kaluar bintang-bintang némbak. Waktos anu paling pas pikeun ieu saatos tengah wengi.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Perseids, ciri-cirina sareng kumaha ningali éta.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.