Permukaan laut naék langkung gancang tibatan anu dipikirkeun sateuacanna

sagara

Naékna permukaan laut mangrupikeun pangaruh anu paling matak pikahariwangeun tina pemanasan global. Jutaan jalma cicing di sisi basisir sareng di pulau-pulau anu handap, janten upami henteu dipilampah, pasti bakal aya migrasi masif dina sababaraha dasawarsa.

Dugi ka ayeuna panginten tingkat rata-rata sagara ningkat dina tingkat 1,3-2mm per taun; Nanging, panilitian anyar parantos nunjukkeun yén naékna langkung gancang.

Salila abad ka tukang ilmuwan inpormasi anu diala ngeunaan naékna permukaan laut asalna tina jaringan pangukur pasang anu perenahna sapanjang basisir. Instrumén ieu gunana pisan upami anjeun hoyong terang sabaraha parantos ningkat di daérah ieu, tapi aranjeunna moal masihan anjeun hasil sakabéhna sabab éta bakal ditangtukeun, sakumaha anu dijelaskeun ku panulis utama ulikan Sönke Dangendorf, ku gerakan bumi nangtung kerak bumi sareng pola variabilitas régional anu akibat tina peredaran laut, redistribusi angin atanapi ku épék gravitasi pangaruh redistribusi massa cai sareng és di Bumi.

Ayeuna, para ilmuwan ngagaduhan altimeter anu, dina satelit panumpang, ngawaskeun permukaan laut di sadaya sagara.

Pantai sareng pepelakan

Janten, pikeun milarian terang kumaha gancangna permukaan laut naékna saprak abad ka-XNUMX, naon anu aranjeunna lakukeun pilih rékaman kualitas pangpanjangna sareng pangluhurna, sareng lereskeun sadayana faktor éta anu tiasa masihan hasil anu lepat teras nyandak rata-rata global. Ku cara kieu, aranjeunna tiasa mendakan yén sateuacan sateuacan taun 1990 permukaan laut naék 1,1mm per taun, tapi ti saprak taun 1970-an naék naék pisan kusabab pangaruh manusa kana lingkungan.

Ku naékna suhu rata-rata global, lebur tina kutub ngajantenkeun basisir kirang sareng kirang dijagaan.

Anjeun tiasa maca pangajaran anu lengkep di dieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.