Permian punah

permian punah

Kami terang yén salami waktos géologis anu parantos kalangkung di planét urang parantos seueur punah. Dinten ieu urang badé nyarioskeun perkawis ieu Permian punah. Mangrupikeun salah sahiji tina 5 kajadian musibah anu dialam planét urang sapanjang sajarah na.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu kanggo sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan punah Permian sareng naon akibat na.

Permian punah

nyababkeun kapunahan

Sanaos kaseueuran jalma yakin yén punah dinosaurus paling parah, éta henteu. Aya seueur panilitian anu dilakukeun tina data anu dikumpulkeun ku spesialis di daérah ieu, sareng aranjeunna negeskeun yén kapunahan masal di akhir Permian sareng Triasic awal. Alesan éta dianggap salah sahiji anu pang serius nyaéta kusabab ampir sadaya bentuk kahirupan di planét ieu ngaleungit.

Dina punah ieu, langkung ti 90% sadaya spésiés mahluk hirup di planét ieu musnah. Penting pikeun dicatet yén planet urang masih hirup dina waktos éta. Kanyataan yén aya sajumlah ageung spésiés sato sareng kahirupan nuju berkembang parantos kahontal berkat studi fosil. Kusabab kapunahan Permian, planét bumi praktis na sepi. Kaayaan teu pikaresepeun anu dimekarkeun planét hartosna ngan ukur sababaraha spésiés anu tiasa bertahan.

Kapunahan ieu dijantenkeun titik awal lahirna spésiés sanés anu nguasaan sababaraha taun di planet ieu sareng mangrupikeun dinosaurus anu kawéntar. Nyaéta, berkat punah Permian, urang ngagaduhan ayana dinosaurus.

Nyababkeun musna Permian

vulkanik masif

Kapunahan anu kajantenan dina telat Permian sareng Triasic awal parantos dijantenkeun seueur paniliti salami mangtaun-taun. Kaseueuran studi parantos masihan usaha pikeun milarian panyabab anu asalna tina jenis karusakan ieu. Dina hudang kajadian anu tiheula pisan boro-boro aya bukti khusus anu parantos dipendakan pikeun negeskeun panyabab kajadian bencana ieu. Anjeun ngan ukur tiasa ngagaduhan téori anu langkung atanapi kirang ditetepkeun dina ulikan anu jero sareng sacara ati ngeunaan fosil anu parantos dipendakan.

Salah sahiji alesan utama anu nyababkeun musnah Permian dipercaya kajantenan kusabab aktivitas vulkanik anu parah. Kusabab gunung seuneuan aktip pisan, aranjeunna ngaluarkeun seueur gas beracun kana atmosfir. Gas ieu nyababkeun parobahan anu drastis dina komposisi suasana anu ngajantenkeun spésiés henteu tiasa bertahan.

Kegiatan vulkanik sacara khusus sengit di salah sahiji daérah daérah Siberia. Daérah ieu euyeub ku batu vulkanik ayeuna. Salami jaman Permian, sakumna daérah ieu ngalaman bituna teras-terasan anu lumangsung salami sajuta taun. Anjeun kedah ngabayangkeun gunungapi aktip salami sajuta taun ngartos yén suasanana tiasa ngarobih komposisina sareng janten toksik.

Sadaya letusan vulkanik henteu ngan ukur ngaleupaskeun sajumlah lava, tapi ogé gas. Gas diantarana urang mendakan karbon dioksida. Sadaya kajadian ieu cekap nyababkeun parobihan iklim anu drastis, anu ningkatkeun suhu global planét.

Permukaan darat henteu ngan ukur hiji anu kapangaruhan ku letusan gunungapi. Awak cai ogé nampi seueur karusakan tina polusi anu kuat akibat tina tingkat unsur-unsur toksik tinu anu dipancarkeun tina gunungapi. Diantara unsur-unsur toksik ieu urang mendakan raksa.

 Pangaruh meteorit

punah permian masif

Téori anu sanés anu diadegkeun pikeun ngajelaskeun kepunahan Permian nyaéta pangaruh tina meteorit. Turunna meteorit panginten mangrupikeun sabab anu paling sering dicutat pikeun sadaya spesialis ngeunaan hal ieu. Aya buktina biologis yén tabrakan meteorit ageung anu tumiba di permukaan bumi. Sakali meteorit ageung ieu tabrakan sareng permukaan Bumi, éta ngahasilkeun huru-hara sareng karusakan. Saatos tabrakan ieu, aya pangirangan dina total kahirupan di planét.

Di buana Antartika, kawah anu ageung sakitar sakitar diaméterna 500 kilométer pasagi. Nyaéta, pikeun astéroid pikeun ngantunkeun kawah ukuran ieu, tiasa waé ukuranana sahenteuna 50 kilométer diaméterna. Ku cara kieu, urang tingali yén pangaruh meteorit ageung tiasa janten panyabab leungitna sabagian ageung kahirupan di planet ieu.

Élmuwan anu sami anu diajar anu nyababkeun kapunahan Permian nyaéta jalma anu negeskeun sareng nyatakeun yén pangaruh astéroid ieu ngabébaskeun bal seuneu. Bola seuneu anu hébat ieu ngahasilkeun angin kalayan kecepatan sakitar 7000 kilométer per jam. Salaku tambahan, aya anu nyababkeun gerakan Telluric anu ngahontal ngaleuwihan timbangan pangukuran anu ayeuna dipikaterang. Éta kedah diperhatoskeun yén tabrakan hiji jinis meteorit sapertos anu urang nyebatkeun tiasa dihasilkeun pelepasan énergi sakitar 1000 milyar megaton. Kusabab kitu, pangaruh meteorit di planet urang mangrupikeun salah sahiji sabab anu paling ditampi tina kapunahan massa Permian.

Metana hidrat ngaleupaskeun

Alesan sanés kunaon permusuhan Permian dipercaya dimimitian nyaéta kusabab sékrési hidrana metana. Urang terang yén setoran ageung hidrat metana hidrat padet tiasa dipendakan dina dasar laut. Nalika suhu planét ningkat, kitu ogé suhu laut. Kusabab kagiatan vulkanik atanapi tabrakan astéroid, nyababkeun rata-rata suhu global planét naék. Salaku hasilna tina kanaékan suhu cai ieu, metana hidrat cair. Ieu nyababkeun sajumlah ageung gas metana dileupaskeun ka atmosfir.

Kedah diperhatoskeun yén metana mangrupikeun gas rumah kaca sareng poténsial pikeun ningkatkeun suhu, sabab ngagaduhan kapasitas anu hébat pikeun nahan panas. Aya cariosan ngeunaan paningkatan sakitar 10 derajat rata-rata global.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur perkawis musabab Permian sareng pentingna na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.