Fauna Permian

Fauna Permian

Dina jaman Paleozoic aya 6 période waktos géologis dibagi. Salila di Jaman Permian, perenahna antara karbonat jeung Triasik kahirupan dibuka ku parobihan anu hébat. The Fauna Permian éta salaku protagonisna nyaéta skétsa mamalia anu munggaran ogé pangalihan sareng perluasan mahluk hirup sanés anu parantos aya. Mangsa Permian lumangsung sakitar 48 juta taun sareng dianggap waktos transisi pikeun planét duanana dina tingkat géologis sareng iklim.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan ciri sareng evolusi fauna Permian.

Jaman Permian

Aya seueur spesialis anu sababaraha kali nalungtik jaman ieu kumargi sajumlah ageung inpormasi berharga tiasa didapet. Utamana dina tungtung Permian éta dipikaresep ilmiah saprak éta ditepikeun  kajadian punah massal anu paling musibah sareng dahsyat di sakumna planét. Prosés punah masal ieu langkung penting tibatan pupus dinosaurus dina kretas.

Mangsa pupus janten dikenal salaku "The Great Dying" sareng di jerona Langkung ti 90% sadaya spésiés mahluk hirup parantos ngaleungit. Ngan sababaraha spésiés anu salamet anu masihan jalan pikeun sato anu langkung kawéntar dina sajarah bumi sapertos dinosaurus. Total durasi Permian diperkirakeun 48 juta taun, mimiti 299 juta taun ka pengker sareng réngsé 251 juta taun ka pengker.

Salami periode waktos ieu cuaca anu rada variatif. Boh di awal sareng di akhir jaman ieu, glasiasi ngalaman sareng iklim dina fase panengahna rada haneut sareng beueus.

Duka Ageung di fauna Permian

Salami periode ieu sababaraha spésiés sato ngalaman diversipikasi anu hébat. Dina hal ieu, urang mendakan épolusi hébat réptil anu dianggap mamalia. Sareng nyaéta dina sababaraha catetan fosil karuhun mamalia ayeuna tiasa dipendakan. Maksudna mah mamalia ayeuna asalna tina réptil.

Kalayan hormat ka Great Dying mangrupikeun salah sahiji kajadian punah anu paling penting dina sakumna planét. Éta kajantenan salami periode ieu parantos aya dina tungtung na ampir di awal jaman Trias. Ieu mangrupikeun prosés kapunahan anu paling dahsyat sadunya planét parantos ngaliwat. Sareng éta 90% spésiés mahluk hirup anu nyicingan planét janten punah. Henteu dipikaterang lengkep naon anu janten sabab musababna musnah ieu, tapi aya sababaraha téori anu ngusahakeun postulate naon anu kajantenan.

Diantara tiori anu paling kapangaruhan nyaéta ti a aktivitas vulkanik anu kuat anu nyababkeun diusir sajumlah ageung karbon dioksida kana atmosfir. Sakumaha urang terang, karbon dioksida ieu mangrupikeun gas rumah kaca anu ngagaduhan kamampuan pikeun nahan panas. Seueur karbon dioksida anu dileupaskeun ka atmosfir nyababkeun paningkatan suhu lingkungan rata-rata. Ieu kumaha éta nyababkeun ketidakstabilan atmosfir dina tingkat global sareng seueur mahluk hirup henteu tiasa adaptasi sareng kaayaan lingkungan.

Usul sanésna nyaéta panyabab pelepasan hidrokarbon tina dasar laut sareng pangaruh meteorit. Naon sababna, éta mangrupikeun kajadian anu parah pisan anu mangaruhan pisan kaayaan lingkungan anu aya di planét dina waktos éta.

Fauna Permian

maotna hébat di fauna permian

Salami periode ieu, sababaraha spésiés sato anu asalna dina période samemehna disimpen. Nanging, kelompok penting sato énggal sapertos nya éta réptil mamalia. Sasatoan ieu dianggap karuhun mamalia ayeuna. Hirup anu bénten-bénten pisan kapendak di laut.

Invertebrata

Diantara invertebrata anu menonjol ti fauna Permian, sababaraha kelompok laut sapertos echinodermia sareng moluska disebatkeun. Hatur nuhun kana sababaraha panilitian ilmiah, dimungkinkeun pikeun mendakan rékor fosil bivalves sareng gastropods, ogé sababaraha brachiopods. Dina kelompok ieu sareng ékosistem laut, anggota-anggota ujung porifér dimana spons kapanggih menonjol. Sasatoan ieu mangrupikeun sato anu asalna seueur tina karang panghalang.

Sanaos kanyataanna kaseueuran sato ieu janten punah, catetan fosil parantos dipendakan dimana langkung ti 4 rébu spésiés parantos dibédakeun. Ciri khas na nyaéta sato ieu dijagaan ku panutup tina bahan calcareous. Di sisi anu sanésna, arthropods, khususna serangga, ngagaduhan kamekaran anu saé sapertos dina jaman-jaman sateuacana. Dina waktos ieu diperhatoskeun yén ukuran serangga rada langkung penting tibatan ayeuna. Dina kelompok sato ieu, muncul sababaraha paréntah anyar, sapertos Diptera sareng Coleoptera.

Vertebrata

Neruskeun kana diajar vertebrata, urang tingali yén aranjeunna ogé ngalaman ékspansi anu hadé sareng diversifikasi, boh dina ékosistem daratan sareng perairan. Lauk mangrupikeun sato anu paling répréséntasi dina mangsa ieu. Di dieu urang mendakan chondrichthyans sakumaha hiu sareng lauk tulang. Salah sahiji hiu anu pupus nalika jaman Cretaceous parantos hirup dina waktos ayeuna. Hiu waktu éta mirip pisan jeung hiu ayeuna, sanaos henteu ageung. Éta ngan ukur tiasa ngahontal 2 méter panjangna.

Kami ogé ningali Orthacanthus. Mangrupikeun jinis lauk anu ayeuna punah. Éta kagolong kana kelompok hiu sareng penampilanna rada béda. Awak sapertos belut sareng ngagaduhan rupa-rupa jinis huntu. Kami ogé ngagaduhan amfibi. Sasatoan ieu ngalaman kamekaran. Aranjeunna mangrupikeun kelompok anu cukup beragam sareng tiasa dugi ti sababaraha séntiméter dugi ka 10 méter.

Tungtungna, urang ningali éta réptil mangrupikeun sato anu nampilkeun diversifikasi pangageungna. Diantara réptil ieu kami mendakan terapi anu mangrupikeun sakumpulan mamalia anu dianggap salaku karuhun mamalia ayeuna. Diantara ciri khasna, urang mendakan yén éta nampilkeun sababaraha jinis huntu sareng masing-masing diadaptasi kana fungsi anu béda. Salaku tambahan, aranjeunna ngagaduhan 4 anggota awak atanapi suku sareng dietna rupa-rupa. Aya duanana spésiés karnivora sareng hérvivora.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna Permian


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.