Permafrost

Pasti anjeun kantos nguping permafrost. Mangrupikeun lapisan jero taneuh anu mangrupikeun kerak bumi sareng anu beku sacara permanen kusabab sifatna sareng iklim dimana ayana. Nami na asalna tina beku permanén ieu. Sanaos lapisan jero taneuh ieu beku sacara permanen, éta henteu ditutupan ku és atanapi salju teras-terasan. Éta aya di daérah anu iklimna tiis pisan sareng periglacial.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri, formasi sareng kamungkinan akibat tina lebur permafrost.

Ciri utama

Permafrost ngagaduhan umur géologis salian ti 15 rebu taun. Nanging, kumargi parobihan iklim ningkat dina suhu rata-rata global, jenis taneuh ieu bahaya pikeun lebur. Pelebaran kontinyu tina permafrost ieu tiasa nyababkeun sababaraha akibat anu bakal urang tingali engké dina tulisan ieu. Mangrupikeun salah sahiji bahaya anu paling ageung anu urang pendakan dina hal parobihan iklim dina dékade ieu.

Permafrost dibagi kana dua lapisan. Disisi lain, urang ngagaduhan pergelisol. Ieu lapisan paling jero tina taneuh ieu sareng éta beku lengkep. Di sisi anu sanésna, urang gaduh molisol. Molisole mangrupikeun lapisan anu paling deet sareng tiasa langkung gampang dicairkeun ku parobihan suhu atanapi kaayaan lingkungan ayeuna.

Urang kedah henteu galau permafrost sareng és. Éta henteu hartosna yén éta téh taneuh anu katutup ku és, tapi éta mangrupikeun taneuh anu beku. Taneuh ieu tiasa parah pisan dina batu sareng keusik atanapi beunghar pisan ku zat organik. Nyaéta, taneuh ieu tiasa ngagaduhan cai beku ageung atanapi éta tiasa ngandung ampir teu aya cairan.

Éta aya di jero taneuh ampir kabéh planét di daérah anu tiis. Khususna Kami mendakannana di Siberia, Norwégia, Tibét, Kanada, Alaska sareng kapuloan anu ayana di Samudra Atlantik kidul. Ieu ngan ukur dumasarkeun antara 20 sareng 24% tina permukaan bumi sareng sakedik kirang langkung ti éta diilikan ku gurun. Salah sahiji ciri utama taneuh ieu nyaéta hirup tiasa berkembang di dinya. Dina hal ieu, urang tingali yén tundra berkembang dina taneuh permafrost.

Naha peleburan permafrost bahaya?

Anjeun kedah terang yén rébuan sareng rébuan taun permafrost parantos tanggel waler pikeun ngumpulkeun cadangan karbon organik anu ageung. Sakumaha urang terang, nalika mahluk hirup maot, awakna terurai janten bahan organik. Taneuh ieu nyerep zat organik anu ngagaduhan jumlah karbon ageung. Ieu ngandung harti yén permafrost parantos tiasa ngumpulkeun sakitar 1.85 triliun métrik ton karbon organik.

Nalika urang ningali yén permafrost mimiti lebur aya masalah serius akibatna. Sareng ieu prosés és lebur nunjukkeun yén sadaya karbon organik disimpen ku taneuh dileupaskeun dina bentuk metana sareng karbon dioksida kana atmosfir. Lebur ieu nyababkeun ningkatna gas rumah kaca kana atmosfir. Urang émut yén karbon dioksida sareng metana mangrupikeun dua gas rumah kaca anu ngagaduhan kamampuan kanggo nahan panas dina atmosfir sareng nyababkeun paningkatan suhu rata-rata global.

Aya panilitian anu kapaké pisan anu tanggel waler pikeun nyatakeun kanaékan suhu salaku fungsi tina parobahan konséntrasi tina dua jinis gas rumah kaca ieu di atmosfir. Anu jadi sabab utama panilitian ieu nyaéta analisa akibat langsung tina lebur és permafrost. Kanggo terang parobihan ieu dina suhu, panaliti kedah ngebor pedalaman pikeun nimba sababaraha sampel supados tiasa nyatet jumlah karbon organik anu aya di jerona.

Gumantung kana jumlah gas ieu, variasi iklim tiasa didaptarkeun. Kalayan paningkatan suhu anu saé, taneuh ieu anu parantos beku salami rébuan taun parantos mimiti cair dina tingkat anu teu kaampeuh. Ieu mangrupikeun ranté tuang diri. Nyaéta, cair permafrost ngabalukarkeun kanaékan suhu anu, dina gilirannana, bakal nyababkeun langkung permafrost lebur. Maka dugi ka titik dimana suhu rata-rata global bakal naék sacara dramatis.

Akibat tina lebur permafrost

Permafrost

Sakumaha urang terang, parobihan iklim diatur ku paningkatan suhu rata-rata global. Suhu rata-rata ieu tiasa nyababkeun parobihan pola meteorologi sareng nyababkeun fenomena luar biasa. Fénoména anu bahaya sapertos usum garing sareng usum ekstrem, ningkatna frekuensi banjir, siklon, topan sareng fénoména anu luar biasa anu sanés.

Di komunitas ilmiah ditetepkeun yén kanaékan suhu rata-rata global 2 darajat Celsius bakal ngakibatkeun leungitna 40% tina sakumna permukaan anu dijajah ku permafrost. Kusabab pencairan lantai ieu nyababkeun leungitna struktur, janten serius pisan kumargi lantai na ngadukung sagala rupa anu aya diluhur sareng saumur hirup. Kaleungitan taneuh ieu hartosna kaleungitan sagala rupa anu aya diluhurna. Ieu ogé mangaruhan wangunan buatan manusa sareng leuweung nyalira sareng ékosistem anu aya hubunganana.

Permafrost anu dipendakan di beulah kidul Alaska sareng Siberia kidul parantos cair. Ieu ngajantenkeun bagian ieu langkung rentan. Aya bagéan permafrost anu langkung tiis sareng langkung stabil di garis lintang luhur Alaska sareng Siberia. Daérah ieu katingalina rada hadé dijaga tina parobihan iklim anu ekstrim. Parobihan anu parah diperkirakeun dina 200 taun ka hareup, tapi nalika suhu naék maka aranjeunna ningali silih payuneun waktos.

Suhu anu naék tina hawa Arktik nyababkeun permafrost cair langkung gancang sareng sadaya bahan organik nguraikeun sareng ngaleupaskeun sadayana karbon na kana atmosfir dina bentuk gas rumah kaca.

Kuring miharep inpormasi ieu tiasa diajar langkung seueur ngeunaan permafrost sareng akibat tina leburna.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.