Perito Moreno Glacier

perito moreno glacier

Di planét urang aya kaajaiban alam anu pantes ditingali. Salah sahijina nyaéta Perito Moreno Glacier. Mangrupikeun és anu masif anu ayana di propinsi Santa Cruz sareng dihijikeun sareng Taman Nasional Los Glaciares. Parobihan iklim nyababkeun parobihan serius kana glasier ieu sareng éta surut.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Perito Moreno Glacier, ciri, formasi sareng pentingna.

Ciri utama

samenanjung magallanes

Sateuacanna blok és ageung ieu mangrupikeun wawakil Brazo Rico anu dipendakan di Tasik Argentina. Éta tiasa ngahontal jangkungna sakitar 30 méter langkung luhur tibatan sésana danau, neken pisan kana és anu aya.

Anjeun tiasa ningali torowongan anu nganggo kolong langkung ti 50 méter dimana cai ngalir ka handap dugi ka dugi ka Situ Argentina. Kusabab érosi disababkeun ku tempat ieu, kolong tungtungna ambruk. Ieu mangrupikeun salah sahiji acara anu paling éndah anu tiasa disaksian, naha anu janten wisatawan kedah mayar sajumlah ageung artos tiasa lulus sanaos henteu kantos kencan.

Mangrupikeun prosés alami anu diulang teu teratur mangtaun-taun. Direcahna dirékam terakhir dilakukeun dina Maret 2016. Dina Maret 2018, aya istirahat anyar di Perito Moreno Glacier, tapi éta kajadian subuh. Hanjakalna, henteu aya poto atanapi rékaman pidéo anu aya hubunganana sareng kajadian éta tiasa dicandak kusabab taman éta ditutup nalika éta sareng teu aya saksi atanapi saksi.

Ngan sapoé sateuacan peupeus, glasier parantos kaleungitan dua per tilu tina volume na, nunjukkeun yén taun éta (2018) fenomena ieu kajantenan langkung gancang tibatan taun-taun sateuacanna, tapi teu acan aya buktina. Ieu disababkeun ku pemanasan global sareng perubahan iklim anu parantos kajantenan sababaraha taun.

Sababaraha ilmuwan anu diajar Perito Moreno Glacier parantos lami yakin yén kanyataan ieu ngan ukur kabeneran sareng teu aya hubunganana sareng naon anu kajantenan di lingkungan, kusabab glasier henteu pernah kabuktosan kapangaruhan ku parobihan iklim, komo nalika glasier parantos ngalih sareng dwarf.

Cuaca di Perito Moreno Glacier

és slide

Cuaca garing sareng tiis, sareng curah hujan taunan ngan ukur 300 mm. Nanging, di taman nasional anu kawéntar, ayana di kulon langkung alit dimana Perito Moreno Glacier ayana, sareng présipitasi euyeub pisan, sakitar 1500 mm per taun.

Dibandingkeun sareng dataran Patagonian dimana tempatna, seueur lingkunganna nyalira masihan langkung mikroédit anu langkung lemes. Tempatna di sisi Danau Argentino, dina lamping anu nyanghareup ka kalér sareng dijagaan ku leuweung anu maju. Cuaca garing sareng suhu na turun antara langkung ti 20º C dina usum panas sareng kirang ti -3º C dina usum salju.

Suhu bénten-bénten gumantung kana waktos taun, sabab nalika usum panas anjeun tiasa menikmati sakitar 17 jam cahaya, sedeng dina usum tiris usum siang langkung pondok, kalayan ngan ukur 8 jam.

Flora sareng fauna ti Perito Moreno Glacier

perito moreno glacier di patagonia

Kira-kira 260.000 héktar taman ieu katutup ku és, janten teu aya pepelakan, sareng sakitar 95.000 hektar ogé katutup ku situ. Sakabéh daérah taman aya sakitar 79.000 héktar, anu didominasi céri, ñire sareng lenga.

Flora anu dipendakan di Taman Nasional Los Glaciares pakait sareng daérah pangkidulna Magallanes. Notro mangrupikeun salah sahiji rungkun anu paling narik ati, éta ngagaduhan kembang beureum anu éndah. El Calafate kalayan buah-buahan Violet sareng kembang konéng lumayan luar biasa, sedengkeun di daérah anu handap asor hawa langkung luhur, setan sétan anu kasohor.

Ngeunaan fauna, taman ieu ngagaduhan spésiés khusus di padang rumput hejo sareng leuweung subantarctic. Ngawasa ayana elang hideung, wulung, guanacos, kicau sareng pumas. Henteu seueur inpormasi anu dipikaterang ngeunaan spésiés vertebrata anu nyicingan ieu taman. Kaseueuran inpormasi sapertos kitu dicandak tina manuk.

Rusak sareng detasemen

Pecahan glasier ieu mangrupikeun salah sahiji tontonan alam anu paling berkesan. Nanging, teu aya parameter périodik anu tiasa terang iraha éta momen istirahat. Seueur wisatawan mayar seueur artos kanggo tiasa ningali istirahatna, sanaos aranjeunna henteu terang persis iraha waktuna.

Gletser ieu tiasa didatangan iraha waé taun. Gumantung kana waktos taun anjeun nganjang, anjeun bakal mendakanana ku cara anu béda, unik sareng luar biasa. Nanging, Perhatoskeun yén iklim dina glasier tiis sareng garing biasana.

Penting pikeun mertimbangkeun suhuna, sabab dina sasih usum salju ti bulan Juni dugi ka Agustus jalma-jalma henteu biasa éta tiis pisan, salian ti éta dinten biasana pondok sareng henteu sadayana kagiatan rekreasi luar tiasa dimungkinkeun. Suhu rata-rata -2º C. Dina usum salju, anjeun tiasa ngaraos panorama salju, sareng anjeun ogé tiasa senang sareng maén dina salju. Salila usum panas antara Désémber sareng Maret, suhu barobah ngadadak janten sakitar 15ºC.

Kaseueuran 49 glasier anu ngawangun Patagonia kidul aranjeunna parantos mimiti mundur dina 50 taun ka pengker. Hal ieu disababkeun ku parobihan iklim sareng tanggung jawab kamanusaan total, kusabab jalma-jalma anu nyababkeun masalah lingkungan sareng nyababkeun pemanasan global. Perito Moreno Glacier mangrupikeun salah sahiji tina sababaraha glasier anu henteu lebur dina kaayaan kaayaan pemanasan global sareng parobihan lingkungan. Atanapi tumuh 3 méter per dinten numutkeun kapercayaan lokal. Glasier ieu ngalaman siklus akumulasi sareng fusi anu ngajaga kasaimbangan anu sampurna salami prosés.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Perito Moreno Glacier, ciri na sareng kamungkinan pangaruh parobihan iklim.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.