Perihelion sareng aphelion

Posisi Bumi dina orbit na

Pasti aranjeunna kantos ngajelaskeun ka anjeun alesan pikeun musim. Bédana gerakan bumi aranjeunna nyababkeun suhu sareng variabel météorologi sareng iklim anu sanés pikeun ngarobih sareng ngarobih musim dina sataun. Salila gerak panarjamahan Bumi ngurilingan Matahari, éta ngagaduhan sababaraha titik penting anu nyababkeun usum panas sareng usum salju. Éta poin nyaéta perihelion sareng apélion.

Dina tulisan ieu, urang badé nampilkeun fungsi anu béda-béda anu ngagaduhan aphelion sareng perihelion dina prosés anu penting pikeun planét ieu. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis éta?

Kasaimbangan bumi

Perihelion sareng aphelion

Gerakan translasi Bumi lumangsung dina waktos anu sami sareng rotasi. Nyaéta, nalika siang sareng wengi lumangsung, Bumi ngalir sapanjang orbit na di Sistem tatasurya dugi ka ngajantenkeun révolusi lengkep ngeunaan Matahari. Sakumaha urang parantos terang, balik ieu nyandak sakitar 365 dinten, anu mangrupikeun taun kalénder pikeun urang.

Salami gerakan tarjamahan ieu, Bumi ngalangkungan sababaraha titik konci anu ngabantosan kasaimbangan bumi. Ieu mangrupikeun perihelion sareng aphelion. Dua poin ieu tanggung jawab ngawangun kasaimbangan anu pasti dina pamekaran alam anu penting pisan pikeun planét ieu.

Titik anu mimiti anu urang bakal tangtukeun nyaéta apélion. Ieu titik dimana Bumi aya dina jarak anu paling hébat ti Surya. Pikiran umum pikeun mikir yén, ayana dina jarak anu langkung ageung, urang bakal ngagaduhan kirang panas sareng, ku sabab kitu, ieu bakal kajadian dina usum usum. Nanging, éta sabalikna. Nalika Bumi ngalangkungan aphelion, kagancangan perjalananana nyaéta anu paling laun sareng sinar panonpoé dugi langkung jejeg sareng Bumi. Ieu anu nyababkeun Usum Panas.

Sabalikna, nalika Bumi aya dina perihelion, éta nalika aya dina posisi anu langkung caket kana Matahari sareng laju na ningkat. Kacepetan maksimum gerakan tarjamahna lumangsung dina perihelion. Salami titik ieu Usum Solstice sareng alesan na langkung tiis nyaéta kacondongan sinar matahari dugi ka beulahan bumi kalér.

Prosés Perihelion sareng aphelion

Perihelion

Fungsi dasar tina dua poin ieu nyaéta netepkeun kasaimbangan suhu anu ngamungkinkeun panas sareng tiis muter sapanjang taun. Kasaimbangan énergi terestrial mangrupikeun konci pikeun ngajaga fungsionalitas ékosistem sareng kasaimbangan ékologis. Upami urang teras-terasan ngumpulkeun panas, suhu moal lirén naék sareng planétna bakal teu tiasa dicicingan. Hal anu sami kajadian upami éta sabalikna.

Kusabab kitu, ayana poin-poin anu netepkeun sateuacan sareng saatos dina turun naek sababaraha variabel terestrial perlu. Apélion dianggap titik unsur anu gancangna tarjamahan planét minimal. Aphelion lumangsung sakitar 4 Juli. Chen Bumi ayana dina titik ieu jarakna 152.10 juta kilometer ti Matahari.

Sabalikna, nalika Bumi aya dina perihelion, prosés anu lumangsung sakitar 4 Januari, nyaéta nalika éta bakal langkung caket kana Matahari. Éta di dieu ayana di 147.09 juta kilométer jauhna. Sanaos dina kaayaan ieu kami jauh ti Surya, éta henteu hartosna yén éta langkung tiis. Kusabab Bumi gaduh sumbu condong 23 °, musim anu sami henteu teras-terasan kajadian. Di beulahan bumi kalér, usum salju lumangsung dina bulan Désémber, Januari sareng Pébruari. Nanging, di beulahan bumi kidul lumangsung dina sasih Juni, Juli sareng Agustus.

Istilah sanésna, bulan-bulan anu kanggo urang panas, pikeun nagara-nagara beulahan bumi kidul anu tiris. Ieu disababkeun tina kacenderungan indéks sinar matahari dina permukaan bumi. Beuki condong, beuki tiis.

Hukum Kepler

Bumi anu pang caketna sareng Matahari

Atuh kana hukum Kepler fungsi titik-titik ieu dina orbit Bumi tiasa dijelaskeun. Johannes Kepler mangrupikeun astronom Jerman anu nimbulkeun sababaraha hukum anu bakal mempermudah pamahaman gerak planét. Anjeunna ngalakukeun sababaraha perhitungan anu nunjukkeun lintasan sareng perbedaan anu aya diantara aranjeunna.

Hukum ieu parantos ngabantosan pisan sareng ngajelaskeun sacara jero seueur dasar penting dina prosés anu lumangsung nalika perihelion sareng aphelion. Urang badé nganalisis tilu hukum Kepler.

Hukum ka-1, orbit elips

Orbit planét-planét Tata Surya ngagaduhan bentuk elips. Maka, aya dua poin ieu anu nandaan jarak maksimum sareng minimum planét anu aya hubunganana sareng Matahari.

Hukum ka-2, Hukum Daérah

Hukum ieu nuduhkeun kagancangan orbital planét. Éta nampilkeun variasi anu aya hubunganana sareng jarak ti Matahari. Laju maksimum dina perihelion sareng minimum dina apél. Nalika planét ngalangkungan titik anu paling jauh ti Surya, éta kaleungitan kamampuanna ngalih sabab tarikan gravitasi kirang. Nanging, gerakan tarjamah anu sami diucapkeun salaku jarak Matahari langkung ageung.

Sadaya ieu ngagaduhan pangaruh kana lilana siang sareng wengi sareng waktos anu diperlukeun pikeun ngirangan dina hiji tahap sareng tahap anu sanés.

Hukum ka-3, Hukum harmoni

Hukum ieu ngemutan période orbit sisi ti planét. Éta dimana babandingan jarak rata-rata ka Matahari netepkeun. Nyaéta, periode sidereal planét diukur relatif ka béntang sareng diitung ku waktos anu kalangkung antara petikan Sun anu berturut-turut ku cara sapertos méridian anu diadegkeun ku hiji bintang.

Hukum Kepler

Sakumaha anjeun tiasa tingali, poin-poin ieu penting pisan pikeun kasaimbangan Bumi sareng musim taun. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan aphelion sareng perihelion.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.