Pentingna ngagungkeun Poé Laut Dunya

dinten sagara dunya pikeun nyorot pentingna sacara global

Dinten ayeuna 8 Juni mangrupikeun Poé Sagara Dunya. Sagara mangrupikeun dasar kahirupan di planet urang sareng éta sababna urang bakalan sadinten pikeun narik banding sareng panginget ngeunaan pentingna éta. Ngawétkeun, ngajagi sareng ngajaga éta dina kaayaan anu saé penting pisan, boh pikeun kahirupan anu tuwuh di jerona, ogé pikeun urang.

Salaku tambahan, pikeun meteorologi sareng klimatologi di sakumna dunya, sagara mangaruhan pangaruh hébat sapertos anu bakal urang tingali engké, sabab éta jalma anu kaayaan seueur fenomena meteorologi, naek atanapi turun suhu, jsb. Naha anjeun hoyong terang kunaon urang ngarayakeun Hari Samudera Dunya?

Pentingna sagara pikeun kahirupan planét

sagara ngagaduhan patalina pisan pikeun kahirupan planét

Kusabab sagara nutupan dua per tilu permukaan planét, pentingna rada luhur, sabab éta mangaruhan pisan kana ékosistem dunya sareng suasanana. Sagara ngahasilkeun bagian ageung oksigén anu urang dihirupkeun, sareng anu paling penting, éta nyerep sajumlah ageung émisi karbon anu urang kaluarkeun kana atmosfir. Salaku tambahan, aranjeunna nawiskeun tuangeun sareng nutrisi pikeun mahluk hirup anu nyicingan éta sareng urang, aranjeunna régulator penting dina iklim global sareng ékonomis penting pikeun seueur nagara di dunya pikeun pariwisata, mancing sareng sumberdaya laut sanés sapertos minyak.

Hanjakalna, penting pisan sagara ieu pikeun kahirupan di planét, ngajantenkeun manusa ngamangpaatkeunana teu kaampeuh, anu nyababkeun tekanan anu kuat teuing anu ngarah ka overexploitation sareng dégradasi sami. Kami nyarioskeun tekenan manusa sapertos ngabahekeun teuing, mancing haram, prakték akuakultur anu teu berkelanjutan, musnahna habitat laut ku jalan néwak atanapi polusi, ngenalkeun spésiés invasif anu ngancurkeun sareng ngagentoskeun pribumi, kaleuwihan polusi, perubahan iklim sareng kaasaman sagara éta nyababkeun karusakan serius.

Naha urang ngagungkeun Poé Laut Dunya?

dinten sagara dunya dirayakeun tanggal 8 Juni

Kami parantos namina pentingna sagara pikeun sadaya kahirupan di planét sareng éta anu kami hoyong pelestarian sareng dijagi supados sadayana teras-terasan fungsina sakumaha mistina. Kami ngarayakeun Poé Laut Dunya pikeun émut ka sadayana peran dasar anu dimainkan sagara dina kahirupan urang sareng ampir sadaya mahluk hirup di planét ieu. Ngingetkeun aranjeunna yén éta téh sagara anu ngahasilkeun seuseueurna oksigén anu urang nghirup. Éta ogé nyobian pikeun nginpokeun ka umum ngeunaan tabrakan anu dilakukeun ku kagiatan urang ka aranjeunna sahingga naék kasadaran sareng peka warga.

Di sisi anu sanésna, éta ngusahakeun mobilisasi sareng ngahijikeun populasi dunya pikeun ngahontal manajemén anu langkung sustainable di sagara sareng ngagungkeun babarengan kaéndahan, kabeungharan sareng poténsi anu dipibanda.

Sakumaha pentingna lautan dina meteorologi sareng klimatologi?

sagara ngagaduhan pangaruh hébat kana iklim planét

Sagara mangrupikeun faktor penentu tina seueur fenomena meteorologi di seluruh planét sareng mangaruhan iklim. Massa ageung cai di sagara anu tukeur panas sareng atmosfir sareng ngatur suhu di panjuru dunya. Éta aliran katelah sabuk conveyor atanapi Thermohaline Stream salah sahiji anu ngatur suhu ku ngagésérkeun panas anu dipikagaduh di Pasipik sareng Samudra Hindia dugi ka ngahontal sareng mendingan ka Antartika.

Éta ogé mangaruhan kabentukna badai sareng puting beliung, halodo atanapi banjir di daérah-daérah anu tangtu planét. Hayu urang émut kana fénoména anu kawéntar "El Nino"Jeung"Awewe”Anu dikondisikeun ku angin anu ngagerakkeun massa cai di Samudera Pasipik. Fénoména ieu nyababkeun badai tropis parah di sababaraha tempat sapertos Peru sareng usum garing ekstrim di tempat sanés sapertos India. Salaku tambahan, aranjeunna ogé micu kanaékan global dina suhu rata-rata sareng parobihan pola présipitasi.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, sagara mangrupikeun kahirupan urang, éta sababna urang kedah ngalestarikeunana sareng jaga dina kaayaan anu saé supados urang sareng mahluk hirup anu nyicingan éta sareng iklim planét tetep stabil sareng dina kaayaan anu saé.

 

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.