Award Perubahan Iklim pikeun Syukuro Manabe sareng James Hansen

Syukuro Manabe sareng James Hansen

Ngalawan parobihan iklim éta penting pisan pikeun salamet spésiés manusa di planét ieu. Hatur nuhun ka seueur élmuwan sareng panilitian anu teras-terasan urang tiasa diajar langkung seueur ngeunaan épék dahsyat tina parobihan iklim, pemanasan global, paningkatan fenomena alam, jst.

Pikeun sadayana ieu, Yayasan BBVA parantos kéngingkeun perbatasan Ilmu Pengetahuan dina Perubahan Iklim pangajén pikeun ahli klimatologi Syukuro Manabe sareng James Hansen. Naon anu parantos kauninga atanapi disayogikeun ku lalaki ieu pikeun sains iklim pikeun nampi penghargaan ieu?

Pangwangunan modél émisi gas rumah kaca

Syukuro Manabe lahir di Jepang sareng James Hansen di Amérika Serikat parantos janten panaratas ngembangkeun modél matematika anu dianggo ngitung akumulasi gas dipancarkeun ku kagiatan ékonomi manusa di atmosfir. Salaku tambahan pikeun ngitung éta, aranjeunna ngira-ngira pangaruhna kana iklim Bumi.

Manabe salami karirna, parantos nyéépkeun seueur waktosna di National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) sareng Universitas Princeton. Di dinya anjeunna mimiti téori sareng ngembangkeun modél numerisna pikeun nyimulasikeun paripolah suasana dina taun 60an. Dina waktos éta masih kanyahoan yén konséntrasi CO2 ningkat pisan, malahan kirang anu émisi ieu tiasa mangaruhan pangaruh dina iklim.

Nalika téknologi dikembangkeun, Manabe ngasupkeun unsur digital kana panilitianna nganggo komputer. Ieu ngabantosan anjeunna ngadamel modél sirkulasi atmosfir global anu munggaran. Hatur nuhun kana modél ieu anjeunna tiasa ngadeteksi éta ningkatkeun konsentrasi CO2 ningkat suhu global Sareng upami konsentrasi ieu langkung dua kali tibatan éta dina waktos éta, suhu global bakal naék dua darajat, pangaruhna parah dina ékosistem sareng prosés teu bisa balik.

Émisi gas rumah kaca. Parobihan iklim

Di sisi anu sanésna, Hansen, lahir 10 taun saatosna, nyandak rujukan ti Manabe sareng ngamimitian karya panilitianna anu nyababkeun anjeunna ngembangkeun modél sareng metodologi anu anyar pikeun ngukur kanaékan suhu Bumi kusabab akumulasi CO2 dina atmosfir. Kanaékan ieu pakait sareng 4 darajat anu aya kaitannana sareng jaman pra-industri, sahingga nuturkeun trend ayeuna.

Aranjeunna sanggup ngaramal parobihan anu disababkeun ku perubahan iklim

Alesan sanés anu dihukum juri pikeun masihan pangajén ka élmuwan ieu nyaéta ngahasilkeun prediksi sareng metode analisis anu, bahkan kalayan kamajuan panilitian sareng téknologi, parantos tahan dina tés waktos. Sapertos prediksi na yén parantos di awal taun 80an anjeunna prediksi yén perubahan iklim bakal ngenalkeun parobahan sirkulasi sagara, és arktik, atanapi frékuénsi sareng intensitas halodo sareng banjir.

Konperénsi pers para juara lumangsung sababaraha jam sareng aranjeunna ngahaturkeun sareng ngajawab patarosan ku pidéo vidéo. Hansen parantos masihan koméntar ka wartawan sareng parantos kuat ngeunaan perluna ninggali panggunaan bahan bakar fosil sa gancang-gancang. Tina hoyong ngeureunkeun pangaruh parobihan iklim, Ieu hiji-hijina cara pikeun nyingkahan musibah anu ngantosan urang.

Parobihan iklim. Ngalenyepan

Hansen parantos nyarios yén pikeun seueur tujuan anu hadé sareng target pangurangan émisi anu parantos ditangtukeun ku nagara-nagara ku aranjeunna liwat Perjanjian Paris, ngabendung gas bakal "mustahil" upami fosil tetep "bentuk énergi anu paling murah", janten parantos meredih ka nagara-nagara pikeun nempatkeun pajak karbon gancang-gancang. Anjeunna ogé parantos nyatakeun yén upami urang hoyong ngirangan suhu global sareng henteu naékkeun naék kana 1,5 darajat, Ngan tiasa upami urang ngamimitian ngirangan émisi global ku 2% per taun. Ngirangan ieu kedah dilakukeun ayeuna, sabab upami urang ngantosan dékade deui sateuacan ngadamel masalah ieu prioritas, éta bakal telat pikeun ngeureunkeun épék dahsyat tina perubahan iklim.

Tungtungna, anjeunna miélingkeun yén urang bakal leres-leres icalan És Arktik dina waktos anu caket ku robahan anu serius kana arus laut sareng satengah kota ageung di planét, anu aya di gigireun basisir, bakal dilelepkeun ku naékna permukaan laut ka tungtung abad ka.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.