Homo sateuacana

pelengkap homo

Dina épolusi manusa sakumaha urang terang ayeuna, aya seueur jinisna. Salah sahijina nyaéta Homo sateuacana. Mangrupikeun jinis spésiés anu nyéépkeun punah tapi kagolong kana genus Homo sareng dianggap salah sahiji kabiasaan munggaran sareng anu pangkolotna di Éropa. Numutkeun sésa-sésa fosil anu aya dina mahluk manusa ieu, dipikanyaho yén ayana aya kirang langkung 900.000 taun ka pengker.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng evolusi tina Homo sateuacana.

Ciri utama

tangkorak tiheula homo

Mangrupikeun spésiés anu kagolong kana manusa sareng garis evolusi aya diantara Homo heidelbergensis jeung homo neanderthalensis. Éta hominid munggaran anu nyicingan Éropa sareng asli ti Afrika. Ampir sadaya ilmuwan nganggap yén éta mangrupikeun tempat kamanusaan sareng hijrahna sakaligus nuju Éropa sareng Asia. Diperkirakeun yén dina masalah watek waktos géologis nalika Pleistosen handap. Sababaraha fitur anu ngagaduhan spésiés ieu kuno tapi anu sanésna langkung modéren. Ieu nangtoskeun yén éta mangrupikeun campuran épolusionér pikeun parobihan évolusi manusa.

Simpanan mimiti sésa-sésa ieu nyaéta anu aya di kota Ceprano di Italia. Ti dinya éta parantos kawéntar ku nami umum lalaki Ceprano. Potongan utama sésa-sésa anu parantos ditalungtik langkung jero nyaéta tangkorak anu gaduh ciri anu bentang antara primitif sareng modéren. Sababaraha bukti ilmiah anu ngukur umur tangkorak ieu nyaéta éta tanggal sakitar 900.000 taun. Nunjukkeun yén éta ngagaduhan ciri filogénetik, kronologis sareng arkéologis anu bénten-bénten sareng anu sami sareng spésiés sanés, éta disebat nami panjelajah atanapi panaratas.

Sésa-sésa anu parantos dilestarikan dina kaayaan anu langkung saé nyaéta rahang luhur sareng tulang payuneun jalma ngora anu hirupna saatos maot diperkirakeun yén éta lumangsung kira-kira 11 taun. Di tempat anu sami dimana sésa-sésa ieu tiasa dipendakan, ukur sababaraha potongan alat batu sareng seueur tulang sato anu diitung. Ieu nunjukkeun yén manusa ieu parantos tiasa ngawangun pakakas. Hal anu sami kajadian sareng homo neanderthalensis atawa Homo habilis.

Sanaos dipikaterang yén sadaya tulang sareng sésa ieu mangrupikeun waktos ampir sajuta taun ka pengker mahal upami tiasa langsung ngabedakeunana. Sareng éta masing-masing bagian awak sareng anatomi na saluyu sareng masing-masing individu kelompok umur.

Ékspansi Hominid sareng Homo sateuacana

mandible

Naon anu tiasa diverifikasi nyaéta sésa sésa-sésa ciri khas anu sami. Sareng ampir aya sadayana nyaéta ti padumuk hominid primitif anu cicing di Afrika sareng sababaraha anu parantos hijrah ka Éropa. Diantara ciri fisik sareng biologis spésiés ieu kami mendakan kombinasi dina tangkorak sareng huntu sareng rahang handap anu bénten sareng fosil-fosil séjén tina genus Homo. Sababaraha sésa-sésa mirip dina morfologi pikeun manusa modéren tapi ku kulit anu rada mantep. Jangkungna mangrupikeun rata-rata anu kisaran ti 1.6-1.8 méter, anu henteu ngaleuwihan arus Homo sapiens. Beurat jalma-jalma ieu sakitar sakitar antara 65 sareng 90 kilo, janten langkung mirip sareng anu ayeuna.

Tangkorakna ngagaduhan sababaraha kombinasi fitur modéren sareng kuno. Diantara fitur anu paling modéren, fossa anjing, tulang pipi anu langkung suwung sareng irung anu menonjol menonjol. Bagéan ieu masihan penampilan anu rada langkung gaya sapertos bédana ti spésiés anu langkung lami. Di sisi anu sanésna, upami urang nganalisis fitur kuno, urang terang yén éta ngagaduhan dahi anu langkung handap sareng ujung payun-dua anu ditandaan. Kolong oksipitalna ogé langkung kawéntar, utamina dina tonggong tangkorak.

Sedengkeun pikeun ukuran uteuk, éta rada langkung alit tibatan manusa ayeuna. Sanaos sanés bedana ageung, éta ngagaduhan kapasitas anu langkung handap tina rata-rata ayeuna. Fitur dental primitif menonjol pikeun ngagaduhan huntu sareng premolar anu langkung mantap anu ngagaduhan sababaraha akar sisindiran anu tiasa dianggo pikeun ngagiling katuangan anu langkung saé. Karakteristik anu dianggap langkung modéren ngeunaan sungut aya hubunganana sareng pupuh. Ogé, sababaraha huntu anterior tiasa dibédakeun kumargi aranjeunna katenjo kalayan ukuran anu langkung alit dibandingkeun sareng spésiés hominid sanés.

Pola letusan waos parantos dipendakan sami sareng manusa modéren. Kacindekan ieu nyababkeun yén hominid ieu ngagaduhan tingkat pangembangan anu sami dina hal huntu.

Kamiripan antara Homo sateuacana jeung Homo sapiens

Parobihan antara hominid

Urang bade nganalisis anu ciri utama anu sami dina duanana spésiés. Pikeun ieu, urang kedah ngémutan totalitas individu anu kagabung dina genus ieu. The Homo sateuacana Mangrupikeun salah sahiji spésiés anu paling mirip sareng manusa ayeuna. Hal kahiji anu kedah diperhatoskeun pikeun ngabandingkeun nyaéta kamekaranana. Mangrupikeun salah sahiji jinis pertumbuhan anu sami sareng urang. Tahap budak leutik sareng nonoman lulus langkung laun tibatan dina kasus spésiés séjén. Dina jenis urang urang gaduh waktos anu langkung lami sateuacan-dewasa upami urang ngabandingkeun éta proporsional sareng durasi hirup total.

Sipat spésiés ieu bakal janten campuran antara kuno sareng modéren. Aya detil anu rada panasaran ngeunaan spésiés ieu sareng éta éta dianggap spesimen dexterous. Sateuacan spésiés khusus ieu, sésana hominid anu ambidextrous atanapi sahenteuna henteu ngagaduhan kacenderungan anu dicirian pikeun nganggo salah sahiji anggota awak langkung intensif.

Fitur sanés anu tiasa urang bandingkeun sareng anu ciri khasna nyaéta halis sareng dahi. Upami urang ngabandingkeun halis sareng dahi anu Homo sateuacana ku manusa ayeuna urang tingali yén éta mirip pisan. Nanging, sipat-sipat ieu ogé tiasa dipendakan dina spesimen anu langkung maju tina cabang évolusi anu béda.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan Homo sateuacana sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.