pasir gancang

pasir gancang

Pasti anjeun parantos ningali dina seueur pilem anu protagonis tilelep pasir gancang. Iraha waé anjeun nyarioskeun pasir gancang anjeun mikirkeun daérah anu keusikna tiasa tilelep sareng anjeun moal kabur ti dinya. Tungtungna anjeun tungtungna tilelep. Kusabab aya sababaraha adegan anu teuing dramatis, aya seueur jalma anu heran naha pasir gancang aya dina kanyataanna sareng upami aranjeunna ngagaduhan bahaya anu aranjeunna sinyal.

Kusabab kitu, urang badé bakalan tulisan ieu pikeun ngajelaskeun naon éta pasir sareng naon ciri sareng kamungkinan bahaya na.

Naon pasir

Situ Quicksand

Di sababaraha tempat khusus sareng di daratan langkung diadaptasi pikeun aranjeunna di planét ieu, urang tiasa mendakan pasir pasir. Éta ngagaduhan bahaya anu gumantung kana daérah dimana urang aya sareng ciri-cirina. Quicksand dipikaterang dina fisika salaku cairan koloid. Cairan koloid mangrupikeun zat anu sanggup fungsina duanana salaku cair sareng salaku padet. Aranjeunna tiasa gaduh ciri duanana dina waktos anu sami.

Anjeun tiasa nyarios naon cairan anu diwangun ku partikel cair sareng padet anu tumerap dina dua cara sareng anu tiasa ngagaduhan résiko anu tangtu. Mangrupikeun medan anu sanaos dina pandangan heula aranjeunna katingali padet sareng stabil, éta tiasa gaduh viskositas anu cukup tinggi pikeun ngajebak hiji jalma. Sagala obyék anu beuratna langkung seueur tibatan anu tiasa diungkulan sabab résistansi bakal kajebak di dinya.

Aspék mendasar tina pasir nyaéta hiji rupa bumi anu tiasa duanana keusik, rawa-rawa, leutak, cai sareng taneuh atanapi keusik dina permukaan ku panon taranjang. Éta tiasa ditutupan ku dangdaunan atanapi katingalina sapertos puddle saderhana. Sadaya ieu bakal gumantung kana ciri khas pasir khusus ieu. Masalah taneuh ieu dimana biasana ayana pasir gancang diwangun ku cai sareng bahan padet anu saé pisan anu sapertos jeli. Bahan-bahan ieu tetep stabil salami henteu aya kakuatan khusus anu dipaksakeun pikeun aranjeunna.

Salaku conto, urang tiasa ningali yén daun sareng awak cahaya sanésna henteu ngarobih kaayaan pasir. Ieu ngandung harti yén aranjeunna sanggup ngadukung sababaraha objék atanapi sato anu beuratna kirang. Di sisi anu sanésna, aya anu ukuran sakumaha ageung sapertos sato atanapi jalma moal tiasa jalan dina dasar ieu sabab bakal mimiti tilelep kana éta. Ieu kajantenan jalmi atanapi sato ageung ngagaduhan kapadetan langkung luhur tibatan bahan buatan pasir.

Kumaha carana kaluar tina pasir

Salah sahiji résiko ageung ditéwak tanpa aya kasempetan kaluar. Ieu anu dibéré pilem sareng kartun. Jeroan ieu nunjukkeun yén pikeun kaluar anjeun kedah maksakeun kakuatan anu kaleuleuwihi henteu kedah ngalih atanapi kabur tina gerakan ieu anu ngajebak anjeun. Beurat awak nyalira anu matak turun. Ieu bahaya pisan sabab pasir tiasa tungtungna nyerep jalma, sasatoan atanapi benda ageung sapertos kendaraan anu bakal maot. Pupusna lumangsung ku tilelep.

Ku alatan éta, pasir gancang dianggap rupa bumi anu bahaya pisan sareng kedah teras dijauhkeun. Sakitu seueur anjeun anu leumpang tuang kandaraan, langkung saé dijauhkeun tina rupa bumi ieu. Upami anjeun ragrag dina taneuh kalayan pasir gancang, hal anu paling penting anu anjeun kedah lakukeun nyaéta henteu ngadadak gerak. Ieu bakal ngakibatkeun tilelep anu langkung gancang kusabab masihan tekanan anu langkung ageung kana cairanana. Disarankeun tetep tetep sakumaha mungkin pikeun ngirangan kagancangan sareng tilelep atanapi ngagoler deui upami anjeun hoyong ngirangan prosés nyerep ieu.

Pikeun tiasa kaluar kedah dilakukeun ku cara anu sami sareng ngojay. Kalayan dorongan anu paling ageung anjeun kedahna ngaluncatan deui ku panangan anjeun dilegaan. Tujuanana nyaéta pikeun anjeun cicing ngagolér dina tonggong anjeun sabisa-bisa sahingga laju nyerep langkung handap. Posisi ieu ngabantosan pikeun ngirangan tekanan awak urang dina cairan sareng ngadistribusikaeun beurat kana sakujur permukaan tonggong. Ieu matak ngamudahkeun pikeun kaluar tina bidang ieu. Tina posisi ieu, gerakan anu sami sareng nalika urang ngojay dina tonggong kedah dilaksanakeun.

Nanging, ieu kedah dilakukeun ngan ukur di daérah-daérah mana urang teu tiasa gaduh pitulung luar. Upami urang nyalira atanapi henteu ngagaduhan jalmi atanapi sato anu tiasa ngabantosan urang, urang bakal ngalakukeun ieu. Langkung saé nganggo tali pikeun ngamankeun sato dina pasir sareng narik éta.

Dimana aranjeunna

Aya seueur mamang ngeunaan dimana ayana pasir pergeseran di dunya ieu. Salah sahiji patarosan anu paling umum nyaéta naha éta aya di gurun. Salah sahiji aspek anu kedah diperhatoskeun nalika urang mendakan pasir nyaéta yén peryogi daérah anu seueur cai. Pikeun ieu, diperyogikeun daérah rawa anu caket walungan sareng pantai. Teu mungkin aya pasir di pasir. Teu aya cekap cai pikeun bahan cairan ieu kalayan ciri unik anu bakal diciptakeun.

Salah sahiji tempat dimana urang tiasa mendakan langkung seueur matéri ieu nyaéta di sungut walungan. Sababaraha situ ogé tiasa dipendakan sapertos dina aliran. Ieu kusabab aya seueur sédimén anu diwangun ku keusik anu saé pisan sareng dieusian ku cai. Normal yén bahan ieu babarengan tiasa ngawangun taneuh pasir gancang anu tiasa néwak panyéép kalayan gampang pisan.

Tempat sanés anu sanés kedah dijauhan supados henteu murag kana lemah ieu nyaéta lumpur sareng leutak rawa atanapi waduk. Taneuh ieu tiasa meta dina cara anu sami sabab diwangun tina keusik liat sareng dibarengan ku seueur cai. Akhirna, hal anu paling penting upami anjeun ragrag kana salah sahiji bumi ieu nyaéta kedah sabar sareng henteu panik. Ieu bakal ngajantenkeun anjeun gaduh gerakan anu langkung jengkel.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan pasir.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   John Widang cenahna

    Inpormasi anu saé pikeun sadayana.

  2.   John Widang cenahna

    Inpo anu matak !!