Pasang pasang

Pasang pasang

Pasang pasang, fenomena éta anu ngajantenkeun pantai kadang langkung lega sareng waktos sanésna langkung alit. Ieu mangrupikeun gerakan périodik tina massa cai ageung kusabab daya tarik gravitasi anu dilakukeun ku bulan sareng matahari di Bumi. Nalika anjeun nyarioskeun pasang pasang, anjeun ngupingkeun hirup sareng pasang surut. Naon masing-masing sareng naon gumantungna ayana aranjeunna?

Upami anjeun resep kana sadaya ieu, di dieu anjeun bakal mendakan sadaya inpormasi ngeunaan kumaha pasang aksi pasang, naon pasang pasang sareng naon jinisna. Naha anjeun badé neraskeun maca? 🙂

Pasang sareng siklus na

Formasi pasang spring

Bulan sareng Surya ngalakukeun tindakan gravitasi di Bumi anu nyababkeun massa cai ieu tiasa ngalir sacara siklik. Kadang-kadang gaya gravitasi daya tarik tindakan babarengan sareng inersia dihasilkeun ku gerakan puteran bumi sareng pasang surut langkung jelas. Kusabab deukeutna bulan anu aya kaitannana sareng planet urang, tindakan anu dihasilkeun dina massa cai langkung ageung tibatan Matahari.

Bumi ngurilingan dirina unggal 24 jam. Upami urang nempatkeun diri ti luar, urang tiasa ningali kumaha planet sareng bulan urang ngajajar sakali sapoé. Ieu bakal ngajantenkeun jalma mikir yén aya pasang pasang surut unggal 24 jam. Nanging, éta dihasilkeun dina siklus sakitar 12 jam. Naha ieu kajantenan?

Nalika bulan aya dina zona nangtung sagara, éta bakal narik cai sareng aranjeunna naék. Ieu kusabab Bumi sareng bulan ngawangun sistem anu ngurilingan pusat puteran. Nalika ieu kajantenan, di sisi sabalikna Bumi, gerakan rotasi anu nyababkeun kakuatan sentrifugal lumangsung. Kakuatan ieu Éta sanggup ngajantenkeun cai naékna ngabalukarkeun naon anu urang sebut pasang luhur. Kontrasna, rupa-rupa planét sabalikna bulan anu henteu kapangaruhan ku tarikan gravitasi bakal pasang surut.

Ombak henteu teras sami sareng aya sababaraha faktor anu nangtoskeun kapasitasna. Sanaos dipikaterang yén siklus antara pasang surut sareng pasang ombak 6 jam, dina kanyataanna henteu lengkep sapertos kitu. Bumi henteu diwangun ku cai nyalira. Éta nyaéta aya benua, géométri basisir, profil jero, badai, arus laut sareng angin anu mangaruhan ombak.

Alive sareng pasang pasang

Alive sareng pasang pasang

Sakumaha urang parantos tiasa nunjukkeun, pasang surut gumantung kana posisi bulan sareng Surya. Nalika ieu sajalan sareng Bumi, kakuatan daya tarik gravitasi langkung ageung. Ieu biasana kajadian nalika urang gaduh bulan purnama atanapi anyar. Kaayaan ieu nyababkeun pasang pasang langkung luhur sareng disebat pasang pasang.

Di sisi anu sanésna, nalika bulan, Bumi sareng matahari ngawangun sudut anu katuhu, tarikan gravitasi minimal. Ku cara kieu dipikaterang salaku pasang pasang. Ieu lumangsung nalika jaman waxing sareng waning.

Pikeun netelakeun sadaya konsep ieu, urang bakal ningalkeun sababaraha definisi anu kapaké pisan:

  • Pasang pasang atanapi pasang pasang: Nalika cai laut ngahontal tingkat maksimum dina siklus pasang surut.
  • Pasang surut atanapi pasang handap: Nalika tingkat cai tina siklus pasang dugi ka tingkat minimum na.
  • Waktos pasang pasang: Instansi gelombang pasang atanapi moméntum amplitudo paling luhur tina permukaan laut lumangsung dina titik anu tangtu.
  • Waktos pasang surut: Waktu dimana pasang rendah atanapi amplitudo handap tina permukaan laut lumangsung dina titik anu tangtu.
  • Ngosongkeun: Mangrupikeun waktos antara pasang pasang sareng pasang surut.
  • Tumuh: Mangsa antara pasang surut sareng pasang pasang

Jinis pasang pasang

Aya seueur variabel anu meta dina pasang surut sareng, ku sabab kitu, aya sababaraha jinis.

Pasang pasang

Pasang pasang pasang surut

Aranjeunna katelah syzygies. Éta gelombang pasang umum, nyaéta, anu lumangsung nalika bumi, bulan sareng matahari dijajarkeun. Éta teras nalika kakuatan pikaresepeun maksimum. Ieu lumangsung dina purnama sareng bulan purnama.

Pasang cinyusu Equinoctial

Pasang pasang sareng kateranganana

Nalika pasang pasang surut ieu, aya deui faktor kondisionasi anu ditambih. Ieu lumangsung nalika béntang-lintang ngajajar dina tanggal caket kana equinoxes cinyusu atanapi gugur. Éta lumangsung nalika Panonpoé leres-leres dina pesawat khatulistiwa Bumi. Dina hal ieu pasang surut rada kuat.

Pasang spring perigee Equinoctial

Pasang perigee Equinoctial

Jinis pasang pasang ieu lumangsung nalika sadayana di luhur lumangsung sareng, salian ti éta, bulan dina fase perigee na. Ieu nalika pasang pasang langkung luhur tibatan kantos kusabab caketna bulan ka Bumi. Salaku tambahan, janten ngajajar bulan, Bumi sareng Surya nganggo kakuatan gravitasi anu hébat. Nalika pasang pasang ieu, pantai anu paling kapangaruhan dikirangan langkung ti satengah.

Naha teu aya pasang pasang di Laut Tengah?

Pangaruh tina pasang

Hal anu sigana anjeun parantos terang nyaéta pasang ombak di Laut Tengah anu hargana. Ieu kajantenan salaku laut anu ampir lengkep ditutup.. Inlet na ukur "énggal" cai nyaéta ngaliwatan Selat Gibraltar. Kusabab liliwatan cai ieu jadi leutik, maka henteu tiasa nyerep sajumlah ageung liter cai tina Samudra Atlantik. Ku alatan éta, volume cai ieu ageung disimpen dina selat. Kanyataan ieu ngajantenkeun Selat bertindak sapertos ketuk anu ditutup. Salaku tambahan, éta nyiptakeun arus inlet anu kuat tapi henteu tiasa ngahontal Laut Tengah.

Tiasa disebatkeun henteu cekap waktos kanggo Laut Tengah gaduh pasang surut. Éta tiasa ngaapresiasi sakedik dina musim anu paling dipilih, tapi éta henteu kuat. Nalika ngosongkeun, sabalikna kajadian sareng di Selat aliran kaluar anu kuat ka arah Atlantik dihasilkeun.

Ogé kedah disebatkeun yén janten laut alit, daya tarik bulan langkung alit. Aya seueur titik sareng basisir sareng éta ngan ukur ngahontal séntiméter.

Cabañuelas 2016-2017

Cabañuelas 2016-2017

Dina 2016 Alfonso Cuenca ngaramal cinyusu kalayan hujan kirang ti biasana. Salaku tambahan, anjeunna nyarios yén usum gugur sareng usum salju ogé bakal langkung garing. Salila 2017, hujan bakal langkung jarang, kajabi nalika Paskah sareng sekitarna.

Dina ramalan ieu, ahli cabañuelista urang henteu salah ti saprak 2016 sareng 2017 mangrupikeun taun anu paling garing dina catetan dina sajarah.

Kuring miharep anjeun tiasa langkung ngartos naon hartosna gelombang pasang sareng naon jinisna. Ayeuna anjeun kedah nganalisis aranjeunna pikeun ngalaksanakeun naon anu parantos anjeun pelajari.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.