Parobihan iklim ningkatkeun panyebaran panyakit

parobihan iklim sareng panyakit

Kusabab salah sahiji pangaruh utama parobihan iklim nyaéta kanaékan suhu rata-rata planétIeu langkung milih distribusi spésiés tepa dina sababaraha tempat di dunya.

Naha anjeun hoyong terang kumaha parobihan iklim nyebarkeun panyakit tepa?

Pangaruh tina parobihan iklim

reungit zika

Parobihan iklim ningkatkeun suhu sadaya planét. Kusabab kitu, aya daérah anu suhu langkung handap sateuacanna sareng teu aya kaayaan anu cocog pikeun spésiés anu nyebarkeun panyakit, sapertos reungit Afrika, pikeun cicing sareng, ku alatan éta, teu aya bahaya. Nanging, ku naékna suhu, aya daérah éta aranjeunna ngamungkinkeun reungit aya di jerona sareng tiasa nyebarkeun panyakit.

Panyakit anu langkung gampang sumebar nyaéta anu mangaruhan sistem pernapasan, kusabab parobihan anu disababkeun dina sistim imun.

Kanaékan suhu global beuki nangtoskeun paripolah fenomena atmosfir anu nyababkeun parobihan fisiologi awak sareng ngajantenkeun jalma anu gaduh kaayaan paru-paru kronis langkung rentan ka panyakit.

Jalma anu paling kapangaruhan biasana sangsara tina asma, emfisema paru atanapi Panyakit Panyakit Panyakit Panyakit Kronis (COPD).

Panyakit tepa anu sumebar

panyebaran panyakit

Kusabab konsentrasi gas rumah kaca di atmosfir ningkat, bayah langkung rentan ka rusak. Ieu nyababkeun réaktivitas organ anu langkung ageung kana panyakit sareng ningkatkeun panyebaran sababaraha diantarana, sapertos anu disababkeun ku virus influenza.

Maka, parobihan iklim éta ngajantenkeun jalma-jalma anu langkung rentan sarwa langkung rentan.

Nalika hujan ageung, topan, parobihan anu ngadadak dina cuaca atanapi panas teuing kajantenan, panyawat panyakit anu disababkeun ku virus, baktéri sareng parasit janten langkung gampil. Sadaya akibat ieu diturunkeun tina pemanasan global.

Henteu ngan ukur jalma anu langkung rentan langkung gampang katépaan, tapi sadayana anu séhat ogé bakal kapangaruhan, kumargi sistem imunitasna bakal diserang ku kaayaan di sakurilingna sareng anu teras-terasan robih.

Nalika ieu kajantenan sareng lingkungan urang robih, sababaraha variasi timbul dina kabiasaan anu ngawangun cara hirup urang. Pikeun kéngingkeun ideu, di tempat-tempat anu jarang hujan ayeuna aya hujan ageung sareng suhu anu langkung ekstrim. Hal ieu ngajantenkeun jalma nyéépkeun langkung seueur waktos di bumi atanapi di jero rohangan, cicing sareng langkung seueur jalmi, henteu tuang leres, atanapi janten déprési.

Fungsi panyakit

kasakit peuntas Éropa

Kaayaan ieu anu nyerang sistim imun pangaruh kana fungsina sareng ngajantenkeun anjeun nyiptakeun kaayaan anu langkung sering dimana aya kontak sareng jalma anu mawa virus. Kusabab ieu, panyakit tiasa nyebar langkung gancang.

Pondokna ngarobih gaya hirup masarakat ngajantenkeun gampang nyebar virus.

Salaku tambahan kana virus anu mangaruhan sistim pernapasan, "panyakit anu ditanggung vektor", nyaéta, anu dibawa ku organisme hirup sapertos reungit, ngagaduhan kapasitas tepa. Virus dengue, Zika atanapi Chikungunya dikirimkeun ku reungit sareng ieu, salaku organisme hirup, ogé ngarobih daérah kagiatanana, kapaksa hijrah kusabab parobihan kalembaban sareng suhu.

Parobihan iklim henteu ngan ngarobih cara hirup jalma, tapi ogé ngarobih flora sareng fauna. Reungit parantos ningkatkeun jumlah pendudukna saprak parantos tiasa ngagedéan jajaranana. Di tempat-tempat anu teu aya reungit sateuacanna, ayeuna kaserang ku aranjeunna sareng éta jalan anu sampurna pikeun népakeun panyakit.

Baktéri anu paling dikirimkeun nyaéta baktéri anu henteu nyababkeun karusakan paru-paru tapi ogé mangaruhan ku cara anu sanés sapertos leptospirosis. Panyakit ieu lumangsung dina jalma anu sering kontak sareng sato anu terkontaminasi. Organisme tepa aya dina cikiih beurit, anjing, ucing sareng pepelakan anu terkontaminasi ku cikiih.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, parobihan iklim ogé mangaruhan panyebaran panyakit.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.