Parobihan iklim ngancam pikeun mupus sumber cai urang

parobihan iklim ngancam sumber cai urang

Sakumaha anu parantos urang bahas dina tulisan samemehna, parobihan iklim ningkatkeun frekuensi sareng intensitas kajadian cuaca ekstrim sapertos usum garing. Halodo panjang sareng sengit ngancam ngaleungitkeun cadangan cai urang sareng ieu nempatkeun urang dina bahaya.

Boh pikeun panggunaan industri, sapertos tatanén sareng pikeun konsumsi sareng pasokan manusa, cai penting teuing sareng sumberdaya berharga. Nanging, pangaruh parobihan iklim di baskom Spanyol tiasa langkung ageung tibatan anu ditetepkeun dina Rencana Hidrologis, Numutkeun panilitian anu dilakukeun ku panaliti ti Polytechnic University of Valencia (UPV) milik Institut Téknik Cai sareng Lingkungan (IIAMA).

Kumaha parobihan iklim mangaruhan sumber daya cai?

Sumber daya cai Spanyol parantos béak

Nalika usum garing ngirangan hujan taunan, sumber cai ngaleutikan saatos panggunaan sareng konsumsi. Salaku tambahan, pikeun ieu urang kedah nambihan yén kanaékan suhu sapanjang taun ningkatkeun jumlah cai disimpen anu ngejat sareng henteu aya gunana deui. Aspék-aspék ieu henteu saé dianggap saé dina seueur perencanaan hidrologi di Spanyol.

Panilitian ngeunaan pangaruh parobihan iklim kana rencana hidrologis parantos dikembangkeun ku Patricia Marcos sareng parantos dimuat dina jurnal ilmiah Ingeniería del Agua. Panilitian ieu nekenkeun keterbatasan pendekatan anu dibérékeun di Spanyol pikeun tiasa ngahijikeun sadaya épék perubahan iklim dina perencanaan hidrologis.

Dina panilitian éta aranjeunna nyandak kasimpulan anu nunjukkeun yén manajemén hidrologis di Spanyol ngan ukur ngirangan pangirangan input cai tina curah hujan sareng henteu nganggap variabilitas spatial dina demarkasi hidrologis anu sami. Maksudna, pangaruh parobihan iklim henteu ngartos demarkasi hidrologis anu diciptakeun ku manusa, tapi mangaruhan sacara gembleng ekstensi sami. Rencana hidrologis pikeun komunitas otonom tiasa ngémutan sababaraha aspék sareng rencana sanés ngémutan hal-hal sanésna, tapi, parobihan iklim mangaruhan pangaruhna sami-sami.

Sumberdaya cai Spanyol dina bahaya

halodo di waduk

Panilitian parantos ngaevaluasi pangaruh parobihan iklim kana sumber cai tina sistem eksploitasi walungan Júcar, kalayan memperhatoskeun skénario perubahan iklim pangénggalna sareng ngabandingkeun hasil tina tilu modél hidrologis konseptual. Éta ogé parantos niténan kumaha sumber daya cai dikirangan dina jangka pondok sareng sedeng sareng kumaha cara ngirangan salajengna. Sumberdaya cai diarepkeun aranjeunna bakal turun 12%, tapi panilitian ngira-ngira pangirangan 20-21% dina jangka pondok sareng 29-36% dina jangka sedeng.

Pangurangan sumberdaya cai ieu henteu dianggap dina rencana halodo masarakat otonom. Nyatana, parantos kauninga yén dina sababaraha taun terakhir parantos aya pangirangan anu sami sareng anu diterapkeun dina Rencana. Salaku tambahan, analisis parantos ditangtoskeun henteu pasti ngeunaan kamungkinan persentase pangurangan sumberdaya, diturunkeun tina modél iklim sareng, ka tingkat anu langkung handap, tina modél hidrologis.

Nangtukeun persentase pangirangan sumber cai henteu ngan ukur dumasar kana dampak perubahan iklim atanapi perkiraan iklim, tapi ogé kana unsur-unsur sanés, sapertos suhu, rezim angin, paningkatan paménta sareng penduduk, kabutuhan tatanén, sareng barang-barang sanés. Éta sababna panilitian ngajukeun ngalaksanakeun perencanaan anu berorientasi sanés ngan ukur pikeun ngirangan pangirangan sareng persentase sumber cai, tapi tiasa nganalisis katahanan (kapasitas adaptasi sareng ngasuh seueur) anu disimpen cai dina nyanghareupan kaayaan setrés. Ku cara kieu, dimungkinkeun pikeun ngaidentifikasi daérah mana anu paling rentan ka pangaruh parobihan iklim sareng ngajukeun tindakan adaptasi.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, parobihan iklim ngancam cadangan cai urang. Cai mangrupikeun komoditi anu terlalu berharga sareng diperyogikeun anu urang kedah dijaga.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.