Parobihan iklim mangaruhan leuweung konifer Méditerania

conifers

Rupa-rupa épék anu disababkeun parobihan iklim Aranjeunna nyababkeun seueur ékosistem janten langkung rentan sareng mimiti turun, sapertos anu konifers.

Diantara épék anu paling diperhatoskeun nyaéta kanaékan durasi sareng frékuénsi usum garing, banjir, jst. Suhu naék sareng durasi usum hujan langkung lami ngancam sababaraha leuweung konifer Iberia.

Panilitian ngeunaan kaasih tina konifers

Panilitian ieu ngeunaan pangaruh usum garing di leuweung konifer parantos dilaksanakeun ku Universitas Pablo de Olavide (UPO), Seville, Institut Ékologi Pyrenean (CSIC) sareng Universitas Barcelona. Dina raraga ngalengkepan panilitian, karya ieu parantos ngagaduhan kolaborasi ti universitas Complutense di Madrid sareng Columbia (AS) sareng Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research (WSL). Salajengna, karyana parantos diterbitkeun dina jurnal Global Change Biology.

Pimpinan padamelan parantos Raul Sanchez Salguero, panaliti postdoctoral di UPO sareng IPE-CSIC. Panilitian parantos difokuskeun résiko anu ngancam leuweung paling kidul. Kanaékan suhu disababkeun ku perubahan iklim sareng durasi anu langkung lami sareng frékuénsi halodo ngancam spésiés sapertos pinus SkotlandiaPinus sylvestris), fir (abys alba) sareng pinus hideung (Pinus uncinata).

Skotlandia pinus

Skotlandia pinus

Pikeun ngaduga dampak sareng parobihan anu kajantenan dina spésiés ieu, kami parantos damel sareng modél matématika dumasarkeun kana pangaruh iklim kana kandel cincin pertumbuhan taunan anu diulik ku dendrochronologi.

Leuweung Mediterania langkung rentan

Ngaliwatan studi ngeunaan cingcin pertumbuhan ieu dimungkinkeun pikeun meunteun kerentanan leuweung langkung ti gradién iklim sareng biogeographic anu lega. Pikeun ngira-ngira kerentanan tangkal, adaptasi anu parantos dititénan leuweung kana perubahan iklim anu dititénan dina satengah kadua abad ka-XNUMX parantos dipertimbangkeun. Aranjeunna teras ngamajukeun épolusi temporal tina kamekaran leuweung ieu dina tren iklim anu béda, diala dumasar kana skénario sosial ékonomi anu ngira-ngira émisi gas rumah kaca salami abad XNUMX.

abies alba

abys alba

Panaliti parantos nyimpulkeun yén leuweung Méditerania rada rentan ka pangaruh parobihan iklim, khususna usum garing. Sanaon réspon ékosistem ieu ngagaduhan tingkat kateupastian anu saé sateuacan skenario iklim anu diramalkeun kanggo waktos payun upami kaayaan émisi gas rumah kaca teraskeun sapertos kieu.

Dina ékosistem ieu aya spésiés anu ngagaduhan anu langkung ti adaptabilitas sareng palastik kana parobihan suhu sareng résistansi kana halodo.

"Meunteun sareng nangtoskeun ambang kerentanan anu gampang diidentifikasi pikeun parobihan iklim penting pisan pikeun nangtukeun tindakan manajemén leuweung anu tiasa nyangga épék ieu, khususna dina wates distribusi anu paling garing, ogé pikeun ngaidentipikasi populasi-populasi éta langkung toleran kana parobihan iklim anu ngalaksanakeun upaya konservasi ”Parantos nunjukkeun Raúl Sánchez-Salguero sareng Juan Linares.

Studi karbon

Penting pikeun meunteun parobahan siklus karbon dina spésiés ékosistem Mediteraniasabab leuweung ngempelkeun seueur karbon dioksida dina fotosintésis. CO2 ieu disimpen mangpuluh-puluh taun dina kai sareng dileupaskeun nalika tatangkalan ditebang.

pinus hideung

Pinus hideung

Salaku tambahan, faktor sanés anu kedah diperhatoskeun nyaéta, sanaos tangkal na henteu ditebang pikeun ékstraksi kai, éta kedah diperhatoskeun upami tangkal-tangkal ieu henteu salamet tina pangaruh parobihan iklim, éta ogé bakal karbon akumulasi dileupaskeun deui ka atmosfir.

Panulis nyimpulkeun yén kanaékan global dina suhu sareng periode anu langkung garing bakal ngirangan pertumbuhan sareng nyéépkeun usum tuwuh anu optimal salami satengah kadua abad ka-XNUMX, anu tiasa memicu fenomena buruk sareng ningkatkeun tingkat maot tangkal.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.