Parobihan iklim bakal nyababkeun pupus parasit

parasit parobihan iklim

Parobihan iklim nyababkeun seueur parobihan ékosistem di sakuriling planét. Ngaronjatna suhu ngarobih kisaran seueur spésiés sareng ngarobih patukeuran DNA, ngabalukarkeun patukeuran genetik sareng biodiversitas.

Salajengna, pangaruh anu béda tina perubahan iklim tiasa nyababkeun punah tina sepertiga spésiés parasit taun 2070. Ieu sacara serius tiasa ngarobih ékosistem sareng kasaimbangan ékologisna. Kumaha carana iklim mangaruhan ékosistem pisan?

Parasit sareng perubahan iklim

Panilitian internasional anu diterbitkeun dina jurnal Science Advances sakaligus nganalisis parasit sareng simbul non-parasit. Nyaéta, jelema anu parasit sato séjén, ngamangpaatkeun sumber daya na sareng nyalindungkeun nyalira sareng, di sisi anu sanésna, jalma-jalma anu ngagaduhan hubungan gotong-royong dimana duanana spésiés meunang (contona, hubungan antara lichen sareng jamur).

Jang ngalampahkeun ieu, panulis nganggo database global ageung tina hungkul bulu manuk, anu bertindak salaku "tukang sasapu" kanggo bulu manuk. Kusabab parobihan iklim sareng suhu anu naék, ékosistem alam ngalaman modifikasi anu teu disangka-sangka. Kukituna, parasit langkung kaancam tibatan gugus biologis sanés. Grup organisme ieu kalebet cacing, cacing pita, cacing, kutu, kutu, kutu, sareng parasit anu sanés.

Peran parasit dina ékosistem

parobihan iklim nyababkeun punah tina parasit

Kaseueuran parasit anu urang terang tiasa nyababkeun sababaraha jenis panyakit dina manusa, ingon-ingon sareng sato anu sanés. Nanging, parasit ieu ngagaduhan peranan anu mendasar dina fungsi ékosistem, kumargi aranjeunna ngabantosan ngadalikeun kasihatan populasi liar sareng ngajaga sirkulasi énergi ngalangkungan jaringan trofik.

Kusabab seueur parasit ngagaduhan siklus kahirupan anu ngalibatkeun ngalangkungan sababaraha jinis spésiés, jumlah sareng keragaman parasit dina ékosistem dianggo salaku bioindicator status kaséhatan.

Ngagunakeun prediksi iklim, panaliti ngabandingkeun sapertos kumaha parobihan iklim dina sababaraha kaayaan leuwih ti 457 spésiés parasit. Parasit langkung kaancam tibatan spésiés tempat disimpenna.

Salajengna, modél iklim anu paling bencana ngaramal langkung ti sapertilu spésiés parasit tiasa ngaleungit taun 2070, sedengkeun modél anu paling optimis nunjukkeun yén leungitna spésiés bakal 10%.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.