Parobihan iklim bakal ningkatkeun intensitas badai

angin topan

Sakumaha anu parantos dibahas dina sababaraha waktos, parobihan iklim ningkatkeun frekuensi sareng intensitas kajadian cuaca ekstrim sapertos usum garing, banjir sareng topan.

Dina awal bulan ieu, Hurricane Irma pencét Karibia sareng parantos nyababkeun karusakan. Hurricanes eupan énergi dileupaskeun tina sagara. Ku alatan éta, ku kanaékan suhu disababkeun ku perubahan iklim, élmuwan yakin yén aranjeunna bakal ningkat dina inténsitas beuki loba, kumaha oge, aranjeunna moal ngalakukeunana dina frékuénsi. Sakumaha kuatna angin topan éta?

Taufan nambahan

Henteu aya data satelit skala planet sateuacan taun 1970, mustahil pikeun terang kumaha kagiatan siklonik mekar dina abad ka-XNUMX. Sateuacan dipasang pelacakan satelit pinuh, siklon anu parah pisan tiasa henteu diperhatoskeun upami henteu dugi ka daratan, contona. Maka kaprigelan élmuwan.

Beda sareng data curah hujan sareng sajabina, topan kedah dititénan ti luar angkasa ngalangkungan satelit sareng diawasi. Saatos panilitian dilaksanakeun ti saprak 1970, paningkatan frékuénsi siklon kapendak salami 20 taun, henteu sapertos antara 1970 sareng 1995.

Inténsitas angin topan anu langkung luhur

akibat tina topan

Hésé pikeun ngaduga naha jumlah siklon anu kajadian di planét urang disababkeun ku keragaman alam atanapi perubahan iklim, nunjukkeun data anu kawates anu aya ayeuna. Di Pasipik Kalér-kulon aya panurunan sakedik dina kagiatan siklon antara 1980 sareng 2010.

Nanging, modél komputer anu dianggo pikeun nyaruakeun iklim anu bakal aya di abad ieu, ngungkabkeun kamungkinan kanaékan intensitas topan, kalayan intensitas angin sareng hujan anu langkung ageung, sareng kamungkinan turunna frékuénsi na di planét.

"Siklon anu langkung intensitasna mangrupikeun salah sahiji akibat anu diarepkeun tina perubahan iklim. Langkung luhur suhu cai sareng tingkat kalembaban, langkung ageung intensitas siklon. Nanging, dua elemen ieu langkung sengit kusabab kanaékan pangaruh rumah kaca ", ngajelaskeun Valérie Masson-Delmotte, anggota GIEC, grup rujukan global ngeunaan iklim.

Aya kalembaban 7% langkung dina atmosfir pikeun unggal gelar hayu planét haneut. Kituna urang kedah sadar kana kuatna badai salajengna.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.