Parit lautan

parit laut

Sateuacanna kantos disebatkeun yén dasar sagara mangrupikeun misteri pikeun manusa nunjukkeun jero sareng kasusah pikeun diajar éta. The parit sagara aranjeunna jurang dina dasar laut. Pembentukanna mangrupikeun hasil tina kagiatan lempeng tektonik anu, nalika salah sahiji dihijikeun, didorong handapeun anu sanés. Ku cara kieu, naon anu dikenal salaku déprési bentuk V anu panjang sareng sempit dibentuk anu ngahontal ka jero sagara. Sababaraha lombang laut pangageungna ngahontal jero sakitar 10 kilométer handapeun permukaan laut.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan parit lautan sareng ciri utama na.

Ciri utama

parit sagara

Lombang lautan anu paling jero nyaéta Mariana Lombang perenahna caket Kapuloan Kelautan kalayan panjangna langkung ti 2,542 kilométer. Seueur-seueurna kuburan ieu ayana di Samudera Pasipik khusus di daérah anu disebut Ring of Fire. Dina liang ieu aya Challenger Abyss anu ngagaduhan jerona 10.911 méter dina bagian paling jero. Éta dianggap salaku jero maksimum anu ngahontal sagara. Éta hartosna upami urang ngabandingkeun Lombang Mariana sareng Gunung Everest, jerona 2.000 méter.

Diantara ciri utama anu dipiboga ku lombang lautan, urang mendakan tekanan tinggi sareng kurangna sinar panonpoé. Ampir sadaya parit aya seueur tekanan anu dikaluarkeun ku cai dina jero. Éta ogé kedah diperhatoskeun yén sinar panonpoé henteu dugi ka dieu sareng, ku alatan éta, hawa ogé turun pisan. Karakteristik ieu anu ngajantenkeun kuburan parantos janten salah sahiji habitat anu paling unik di sakumna planét.

Formasi parit lautan

jerona parit sagara

Pelat tektonik anu nyababkeun kabentukna lombang laut. Éta kabentuk utamina ku subduksi. Subduksi mangrupikeun prosés geofisika anu dua atanapi langkung lempeng tektonik silih sambung. Biasana, piring tektonik pangkolotna sareng padet nyaéta piring anu didorong handapeun piring anu paling enteng. Gerakan piring ieu nyababkeun dasar laut ti kerak luar melengkung janten lamping. Biasana déprési ieu anu ngawangun bentukna sapertos V. Kieu carana ngawangun parit sagara.

Kami badé langkung jero terang naon zona subduksi éta.

Zona panguburan

Nalika éta aya dina ujung piring tektonik anu padet kalayan ujung anu kirang padet anu sanésna, piring kalayan kapadetan langkung luhur ngagulung ka handap. Tempat dimana pelat anu langkung padet anu dikubur nyaéta anu katelah zona subduksi. Proses ieu ngajantenkeun unsur-unsur géologis sareng dinamis. Seueur tina parit lautan ieu jawab seueur lini di laut. Sareng éta dina subduksi hiji piring dina anu sanésna ngahasilkeun gaya gesekan anu cukup kuat. Éta biasana mangrupikeun pusatna gempa bumi ageung sareng sababaraha gempa anu paling jero anu kacatet.

Hal-hal ieu ogé tiasa dibentuk ku zona subduksi anu kalebet kerak buana sareng kerak samudera. Dipikaterang yén kulit buana sok ngambang langkung seueur tibatan anu sagara, janten anu terakhirna bakal teras-terasan. Hal-hal samudera anu paling dikenal mangrupikeun hasil tina wates ieu antara pelat konvergen. Jarang pisan aya lombang laut nalika dua lempeng buana ngariung.

Pentingna parit lautan

Manusa sok nyatakeun yén parit lautan penting pisan. Pangetahuan ngeunaan interiorna terbatas pisan dina kahirupan jero anu hébat. Ogé ka lokasi jauh ayana. Nanging, para ilmuwan terang peran penting anu aranjeunna lakukeun dina kahirupan urang. Kaseueuran kagiatan fisik lumangsung di zona subduksi. Ieu tiasa pangaruh parah ka komunitas basisir sareng ékonomi global. Aya deui anu tiasa ditingali tibatan gempa bumi anu dihasilkeun di dasar laut di zona subduksi Aranjeunna jawab tsunami di Jepang di 2011.

Élmuwan nalungtik fitur sareng kahirupan di parit sagara pikeun langkung ngartos planet urang. Sareng éta aya sababaraha cara adaptasi tina béda-béda organisme ka jero laut. Seueur adaptasi tiasa diekstrapolasi supados kéngingkeun téknologi sareng kamajuan biologis ngagaduhan paningkatan dina ubar. Hatur nuhun kana seueur panilitian ilmiah, dimungkinkeun pikeun langkung ngartos bentuk organisme sareng adaptasi sareng kahirupan kasar lingkungan ieu. Nyaho bentuk adaptasi ieu tiasa ngabantosan pikeun ngartos bidang panilitian sanés ti perlakuan diabetes nepi ka pamutahiran detérjen.

Panilitian anu sanés anu parantos dilakukeun ngeunaan parit lautan nyaéta penemuan mikroba. Mikroba ieu ngagaduhan habitatna dina liang hawa hidroterma di laut jero. Atuh ku ayana mikroba ieu, parantos kauninga yén aranjeunna gaduh poténsial salaku bentuk antibiotik sareng ubar énggal pikeun nyegah kanker. Sadaya papanggihan sareng panyilidikan ieu anu ngajantenkeun parit lautan penting pisan.

Éta ogé tiasa nyandak urang terang konci pikeun maham asal usul kahirupan di sagara. Genetika organisme berfungsi pikeun tiasa terang sajarah kumaha kahirupan ngalegaan tina ékosistem sakumaha terasing sapertos hal-hal ieu ka daratan ngalangkungan sagara. Sababaraha pamanggihan anu langkung anyar nunjukkeun yén jumlah ageung bahan karbon akumulasi parantos kapendak dina liang kubur. Ieu ngandung harti yén sadaya daérah ieu tiasa ngagaduhan peranan anu penting dina iklim planét Bumi.

Flora sareng fauna

hirup dina dasar laut

Kusabab tempat ieu mangrupikeun tempat cicing anu paling mumusuhan di bumi, kahirupan jarang. Ayana tekanan 1000 kali langkung ageung tibatan permukaan sareng suhu sakedik handapeun katirisan. Panonpoé henteu nembus kana lombang laut, ngajantenkeun fotosintésis mustahil. Organisme anu hirup di dieu parantos tiasa mekar kalayan adaptasi anu luar biasa pikeun tiasa hirup di tebing anu tiis sareng poék ieu.

Tanpa fotosintésis, sadaya komunitas ieu ngagaduhan salju laut salaku kadaharan utami. Mangrupikeun tumiba bahan organik tina jangkung dina kolom cai. Utamana diwangun ku sampah sapertos limbah sareng sésa-sésa organisme anu maot sapertos lauk sareng rumput laut. Sumber gizi sanésna sanés asalna fotosintésis tapi kemosintésis. Mangrupikeun prosés dimana organisme sapertos baktéri ngarobih sanyawa kimia janten nutrisi organik.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan parit lautan sareng pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.