Panonpoé nyerang médan magnét Bumi

Dina pertengahan Séptémber, daérah aktif Matahari nyatet badai anu kuat pisan anu mangaruhan médan magnét Bumi. Aranjeunna ngahasilkeun distorsi dina sinyal GPS sareng komunikasi radio Éropa sareng Amérika. Numutkeun kana pernyataan tina Spanyol Nasional Service of Space Meteorology, Semnes. Anjeunna ogé parantos ngalaporkeun yén badai surya ieu ngajaga jasa cuaca luar angkasa di sakumna dunya waspada. Kanggo ayeuna, kedah ditambihkeun yén teu aya karusakan ageung anu kajantenan.

Medan magnét bumi, disebut ogé médan geomagnetik, ngalegaan ti inti planét dugi ka wates dimana éta badai angin matahari. Operasi na, pikeun ngartos, ibarat magnét ageung. Beda sareng anu terakhir, medan magnét Bumi robih ku sababaraha waktos sabab dihasilkeun ku gerakan alloy besi cor dina inti luar.

Badai surya anu nyerang urang salami Séptémber dugi ka ayeuna

médan magnét geomagnetik

Widang Magnetik Bumi

Suar surya anu munggaran kacatet dina 4 Séptémber. Aya bituna lalaunan anu nyababkeun ampir teu aya karuksakan. Sanaos gangguan magnét katarima dina taneuh Spanyol dina wengi 6 dugi ka 7 Séptémber, numutkeun pernyataan ku Consuelo Cid de Semnes. Nanging, dua dinten saatos suar munggaran, éta kauninga dina 6 Séptémber paling terjun dina 10 taun ka pengker. Éta ngaluarkeun partikel énergi tinggi.

Pikeun ngartos urang, Matahari dihasilkeun dina sasaruaan sareng gempa bumi, kalayan gelombang shock anu signifikan, ngadamel épisi jisim coronal kalayan kecepatan 1.000 kilométer per detik. Ti saprak éta, Panonpoé Tilelep terus ngabeledug sareng ngadamel épéksi massa koronal. Anu kuat pisan lumangsung dina 10 Séptémber, éta deui ngadamel letusan anu sami sareng dinten 6.

Suar surya hérang suar

Élmu Surya

Dampak anu pangahirna dugi ka kami kamari Kemis. Salami kamari sareng ayeuna parantos "ngorbankeun" medan magnét Bumi. Inténsitas badai magnét ieu parantos tingkat 3 ti 5. Ieu anu dicarioskeun ku panaliti ti Lebedev Physical Institute of the Russian Academy of Science. Anginna ngahontal 300 dugi ka 500km per detik. Salami wengi kamari ieu angin nepi ka 700km per detik parantos kacatet. Ampir duka kali rata-rata biasana aranjeunna ngahontal.

Numutkeun ka élmuwan, badai parantos ngaganggu médan magnét Bumi, anu parantos ngawangun deui diri. Pangaruh éta anu tiasa dipimilik pikeun manusa kisaran tina sirah dugi ka kahariwang, gugup, kacapean sareng jengkel.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.