Iklim Hadiah Nobel 2021

hadiah iklim nobel 2021

Diajar iklim ngalibatkeun kompleksitas anu hébat sareng tanggung jawab anu hébat. Kusabab kitu, anu Hadiah iklim Nobel 2021 ka tilu élmuwan anu nalungtik fisika sareng iklim parantos ngarusak grafik. Anu meunang Hadiah Nobel nyaéta Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann, sareng Giorgio Parisi. Katiluna élmuwan ieu parantos tiasa ngajelaskeun salah sahiji fénoména paling rumit anu kedah dipikaharti dina élmu.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Hadiah Nobel 2021 pikeun Iklim sareng pentingna.

Hadiah Nobel pikeun Iklim 2021

élmuwan iklim

Fénoména rumit pisan yén éta disebat sistem fisik anu rumit. Ngaranna pisan nunjukkeun kasusah pamahamanana. Épékna tiasa dibasajankeun skala atom dugi ka planét sareng mangaruhan paripolah éléktron umum pikeun iklim di sakumna planét. Maka pentingna.

Dinten Salasa, Akademi Swédia masihan anjeunna pikeun kontribusina pikeun panilitian sareng pangaruhna kana pemanasan global, sareng masihan anjeunna Hadiah Nobel dina Fisika anu kawéntar. Tilu élmuwan, Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann sareng Giorgio Parisi, panaratas dina sistem panilitian rumit sareng ahli sanésna dina pangaruh iklim, diumumkeun salaku juara édisi 2021.

Sekretaris Akademi Élmu Swédia, Göran Hansson, nyebarkeun berita, nyatet yén penghargaan anu dipasihkeun pikeun panaliti ieu pikeun sumbangan inovatif pikeun pamahaman kami ngeunaan sistem fisik anu rumit. Pangajén éta, ogé penghargaan médis, kimia sareng literatur anu diumumkeun minggu ieu, bakal dipasihkeun dina upacara panghargaan di Stockholm tanggal 8 Désémber.

Numutkeun ka Akademi Swédia, Italia Giorgio Parisi anu umur 73 taun meunang penghargaan khusus pikeun mendakan "pola anu disumputkeun dina bahan anu rumit sareng rumit." Kapanggihna mangrupikeun salah sahiji sumbangan anu paling penting pikeun téori sistem kompléks.

Syukuro Manabe ti Jepang sareng Klaus Hasselmann ti Jérman nampi panghargaan pikeun kontribusina "mendasar" pikeun modél iklim. Manabe, 90, nunjukkeun kumaha paningkatan eusi karbon dioksida di atmosfir nyababkeun suhu permukaan Bumi naék. Karya ieu neundeun pondasi pikeun pamekaran modél iklim ayeuna. Dina cara nu sami, Klauss Hasselmann, 89, naratas nyiptakeun modél anu ngahubungkeun meteorologi sareng iklim.

Sistem kompléks

2021 élmuwan hadiah iklim nobel

Sistem kompléks sisik atom sareng planet tiasa ngabagi sababaraha ciri, sapertos huru-hara sareng karusuhan, sareng tingkah laku sigana didominasi ku kabeneran.

Parisi masihan sumbangan anu munggaran pikeun panilitian fisika ku nganalisis alloy logam anu disebut gelas.atanapi muterkeun, numana atom beusi acak dicampur dina kisi atom tambaga. Sanaos ngan aya sababaraha atom beusi, éta ngarobih sipat magnét matéri ku cara anu pikaresepeun sareng ngaganggu.

Parisi anu umur 73 taun mendakan yén aturan anu disumputkeun mangaruhan paripolah anu semu acak tina bahan padet sareng mendakan cara pikeun ngajelaskeun éta sacara matématis. Karyana lumaku henteu ngan ukur pikeun fisika, tapi ogé pikeun bidang anu béda pisan sapertos matematika, biologi, neurosains, sareng pembelajaran mesin (kecerdasan buatan).

Panitia nyatakeun yén papanggihan élmuwan éta "Jantenkeun jalma tiasa ngartos sareng ngajelaskeun seueur bahan sareng fénoména anu lengkep sareng tétéla sacara acak". Akademi Swédia ayeuna ningali kaca puteran salaku conto tingkah laku iklim rumit Bumi sareng panilitian anu dilakukeun ku Manab sareng Hasselmann sababaraha taun ka pengker. Sareng hésé pikeun ngaduga paripolah jangka panjang sistem fisik anu rumit, sapertos iklim planet urang.

Manabe, anu damel di Universitas Princeton di Amérika Serikat, mingpin pamekaran modél iklim fisik dina taun 1960an, anu nyababkeun kasimpulan yén émisi karbon dioksida ngahaneutkeun planét. Kusabab pola anu berantakan, iklim planet urang dianggap sistem fisik anu rumit. Dina véna anu sami, Hasselman ngagunakeun panilitianna pikeun ngajawab patarosan naha modél iklim tiasa dipercaya, sanaos iklimna tiasa robih sareng kacau.

Modél komputer ieu anu tiasa ngaduga kumaha Bumi bakal ngaréspon émisi gas rumah kaca anu penting pikeun pamahaman pemanasan global urang.

Sakumaha dijelaskeun ku Profesor Universitas Yale John Wettlaufer, ahli fisika Italia 'ngawangun tina gangguan sareng fluktuasi sistem kompléks dina tingkat mikro', sareng karya Syukuro Manabe nuju 'kéngingkeun komponén tina hiji prosés ”. Sareng nempatkeun éta babarengan pikeun ngaduga paripolah sistem fisik anu rumit. "" Sanaos aranjeunna nyebarkeun hadiah antara bagian iklim sareng bagian karusuhan, éta kanyataanna saling pakait, "paparna.

Pentingna Hadiah Nobel 2021 pikeun Iklim

Salah sahiji kacindekan yén kaputusan angkat, khususna dina pamilihan Manabe sareng Hasselman, nyaéta narik perhatian masarakat kana masalah iklim.

Numutkeun ka Wettlaufer, ngalangkungan penghargaan éta, Komite Nobel ngusulkeun "dualitas antara kajian iklim bumi (ti milimeter dugi ka ukuran bumi) sareng karya Giorgio Parisi." Dr Martin Juckes, kapala panilitian dina élmu atmosfir Jalma sareng wakil diréktur Pusat Inggris pikeun Analisis Data Lingkungan (CEDA) nyarios yén ningali para élmuwan meunang Hadiah Nobel Fisika pikeun pagawéanana dina iklim mangrupikeun "warta anu saé".

"Kompléksitas sistem iklim, ditambah ku ancaman krisis iklim, terus nantang para ilmuwan iklim ayeuna," cenahna.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, krisis iklim anu urang hadapi dina abad ieu ngajantenkeun para ilmuwan nempatkeun dina kaayaan kabuka atanapi tiasa mendakan solusi anu tiasa dilakukeun. Parobihan iklim ngancam bakal ngarobih dunya anu urang terang sareng seueur sistem ékonomi urang peryogi stabilitas anu urang gaduh dina iklim ayeuna.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan pentingna Hadiah Nobel Iklim 2021 sareng naon ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.