Pangaruh Tyndall

Pangaruh Tyndall

Dina fisika boh kimia, ditalungtik hiji fenomena anu ngabantosan ngajelaskeun naha sababaraha partikel katingali dina waktos-waktos anu tangtu. Fénoména ieu katelah Pangaruh Tyndall. Mangrupikeun fenomena fisik anu diulik ku élmuwan Irlandia John Tyndall di 1869. Saprak harita panilitian ieu parantos seueur aplikasi dina bidang fisika sareng kimia. Sareng éta nalungtik sababaraha partikel anu henteu katingali ku mata taranjang. Nanging, kusabab éta tiasa ngeunteung atanapi ngabentuk cahaya, aranjeunna janten teu katingali dina kaayaan anu tangtu.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan pangaruh Tyndall sareng pentingna pikeun fisika dina kimia.

Naon pangaruh Tyndall

Mangrupikeun salah sahiji jinis fénoména anu ngajelaskeun kumaha partikel anu éncér atanapi dina jero gas tiasa katingali kusabab kanyataan yén aranjeunna tiasa ngeunteung atanapi ngabalikeun cahaya. Upami urang tingali dina pandangan heula, urang tiasa ningali yén partikel-partikel ieu henteu katingali. Nanging, kanyataan yén tiasa paburencay atanapi nyerep cahaya béda gumantung kana lingkungan tempat na ayana, éta ngamungkinkeun pikeun ngabédakeun éta. Éta tiasa ditingali upami aranjeunna ditangguhkeun dina leyuran nalika aranjeunna dilangkungan sacara transversal kana pesawat visual pengamat ku sinar cahaya anu kuat.

Upami lampu henteu nembus kontéks ieu aranjeunna moal tiasa ditingali. Salaku conto, pikeun langkung gampang ngartosna urang nyarioskeun partikel sapertos spék lebu. Nalika panonpoé asup kana jandéla sareng tingkat kecenderungan anu tangtu urang tiasa ningali bintik-bintik debu anu kumalayang dina hawa. Partikel ieu henteu katingali sanés. Éta ngan ukur tiasa ditingali nalika sinar panonpoé asup ka rohangan anu darajatna condong sareng intensitas anu tangtu.

Ieu anu katelah pangaruh Tyndall. Gumantung kana sudut pandang panitén, anjeun tiasa ningali partikel anu biasana henteu tiasa. Conto sanés anu nyorot pangaruh Tyndall nyaéta nalika urang nganggo lampu mobil dina cuaca halimun. Panerangan anu sababaraha dilakukeun dina kalembaban ngamungkinkeun ningali partikel cai dina gantung. Upami teu kitu, urang bakal ningali naon éta halimun éta.

Pentingna sareng kontribusi

Pangaruh Tyndall dina kimia

Dina fisika boh kimia, pangaruh Tyndall ngagaduhan seueur sumbangan pikeun studi anu tangtu sareng penting pisan. Sareng ieu anu berkat pangaruh ieu urang tiasa ngajelaskeun naha langit biru. Kami terang yén cahaya anu asalna tina panonpoé bodas. Nanging, nalika atmosfir Bumi asup, tabrakan sareng molekul gas-gas anu béda-béda anu nyusunna. Kami émut yén atmosfir Bumi biasana diwangun ku nitrogén, oksigén sareng molekul argon dugi ka tingkat anu langkung alit. Dina konsentrasi anu langkung handap nyaéta gas rumah kaca diantarana urang ngagaduhan karbon dioksida, metana, sareng uap cai, sareng anu sanésna.

Nalika cahaya bodas tina panonpoé pencét sadayana partikel ieu ditunda éta ngalaman deflections béda. Deféksi anu ngalaman sinar sinar ti panonpoé kalayan molekul oksigén dina nitrogén nyababkeun éta ngagaduhan warna anu béda. Warna ieu gumantung kana panjang gelombang sareng tingkat simpangan. Warna anu nyimpang paling seueur nyaéta warna ungu sareng biru kusabab panjang gelombangna langkung pondok. Ieu ngajantenkeun langit warna ieu.

John Tyndall ogé mendakan pangaruh rumah kaca hatur nuhun kana simulasi atmosfir Bumi di laboratorium. Tujuan awal ékspérimén ieu nyaéta pikeun ngitung persis sabaraha énergi surya ti Bumi sareng sabaraha éta mancarkeun deui tina permukaan Bumi ka luar angkasa. Sakumaha urang terang, henteu sadayana radiasi surya anu tumiba di planet urang tetep. Bagéanna dipésék ku méga méméh nepi ka permukaan. Bagian sanés anu kaserep ku gas rumah kaca. Akhirna, permukaan darat ngalihkeun bagian tina radiasi panonpoé insiden gumantung kana albedo unggal jenis taneuh. Saatos ékspérimén anu dihasilkeun Tyndall di 1859, anjeunna tiasa mendakan pangaruh rumah kaca.

Variabel anu mangaruhan pangaruh Tyndall

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, pangaruh Tyndall teu aya deui ngan ukur paburencayna cahaya anu lumangsung nalika pancaran cahaya nembus koloid. Kolloid ieu mangrupikeun partikel anu ditunda masing-masing anu tanggel waler sareng nunjukkeun panjang, janten katingali. Variabel anu mangaruhan pangaruh Tyndall nyaéta frékuénsi cahaya sareng kapadetan partikel. Jumlah paburencay anu tiasa ditingali dina jinis épék sapertos sadayana gumantung kana nilai-nilai frékuénsi cahaya sareng kapadetan partikel.

Kayaning paburencay Rayleigh, cahaya biru condong nyebarkeun langkung kuat tibatan lampu beureum kusabab panjang gelombangna langkung pondok. Cara anu sanés pikeun ningali éta nyaéta aya panjang gelombang anu langkung panjang anu dikirimkeun, sedengkeun anu langkung pondok katingali ku paburencay. Variabel sanés anu mangaruhan nyaéta ukuran partikelna. Ieu anu ngabédakeun koloid tina solusi anu leres. Kanggo campuran janten jinis koloid, partikel anu dina gantung kedah gaduh ukuran sakitar dina kisaran antara 1-1000 nanométer diaméterna.

Hayu urang tingali sababaraha conto utami dimana urang tiasa nganggo pangaruh Tyndall:

  • iraha Kami ngahurungkeun lampu lantera dina sagelas susu urang tiasa ningali pangaruh Tyndall. Langkung saé nganggo susu skim atanapi éncér susu ku cai sakedik supados pangaruh partikel koloid dina sinar lampu tiasa ditingali.
  • Conto sanésna nyaéta nyebarkeun cahaya biru sareng tiasa ditingali dina warna biru haseup tina motor atanapi mesin dua-stroke.
  • Sinar lampu anu ditingali dina halimun tiasa ngajantenkeun partikel cai ngambang katingali.
  • Épék ieu digunakeun dina setting komérsial sareng laboratorium dina raraga nangtoskeun ukuran partikel aerosol.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan pangaruh Tyndall.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.