Pangaruh tina coronavirus Covid19

Pandemi coronavirus parantos nyata di sakumna dunya. Anu dimimitian salaku kasus terasing di Cina tétéla janten pandemi global. Aya seueur pangaruh tina coronavirus Covid19 pikeun kaséhatan manusa sareng lingkungan. Kudu disebatkeun yén anu terakhir, coronavirus rada nguntungkeun.

Dina tulisan ieu urang badé nyarioskeun naon anu dimaksud pangaruh tina coronavirus Covid19.

Katépa di sakumna dunya

Diantara nagara-nagara anu paling kapangaruhan ku virus nyebar ieu urang mendakan Cina, Italia, Jérman sareng Spanyol. Fasilitas virus ieu sumebar ti hiji host kana host anu séjén ngajantenkeun bahaya pisan. Saperti dina sadaya panyakit, aya sababaraha populasi anu résiko anu ngagaduhan masalah anu langkung ageung sareng panyebaran panyakit ieu. Dina hal ieu, jalma anu langkung ti 50 taun sareng anu gaduh patologis sateuacanna sapertos diabetes, kanker atanapi masalah pernapasan ngagaduhan langkung parah tibatan jalma ngora anu séhat.

Nyanghareupan kanaékan inféksi sareng laju na, pamaréntah Spanyol parantos nangtoskeun kaayaan alarm salami 15 dinten. Ieu parantos ngaarantina sadayana penduduk anu dipaksa cicing di bumi salami mungkin. Anjeun diidinan kaluar sareng mésér naon anu saé sareng diperyogikeun pikeun tiasa ngadukung diri sareng sababaraha kabutuhan poko sapertos leumpang anjing atanapi badé damel.

Seuseueurna seueur jalma telecommute anu ngamungkinkeun aranjeunna neraskeun damelna ti bumi. Ngurung imah mangrupikeun salah sahiji stratégi pikeun tiasa ngendalikeun panyebaran virus sareng gaduh kontrol sanitasi anu langkung saé pikeun nyegah jenuh.

Naon éta coronavirus

Virus ieu ngahasilkeun panyakit tepa anu disababkeun ku coronavirus anu muncul di Wuhan dina bulan Désémber taun kamari. Viruscorona Aranjeunna mangrupikeun kulawarga anu lega tina virus anu sanggup nyababkeun sagala rupa panyakit boh manusa sareng sato. Jenis epidemi ieu biasana disababkeun ku virus ti sato anu ngagunakeun asam ribonukleat salaku bahan genetik pikeun tiasa dipasang sareng akhirna dikirimkeun ka mahluk hirup anu sanés. Anu kasangka utama asal usul tina virus corona Covid19 nyaéta kelelawar.

Aya sababaraha panilitian anu nyatakeun yén éta tiasa cicing dina oray heula. Sanaos seueur jalma parantos ngabandingkeun virus ieu sareng virus flu, flu biasa nyababkeun langkung seueur maotna dina proporsi anu katépaan. Dina kasus coronavirus, aya kamungkinan maotna 3.4% kasus sareng flu umum kirang ti 1%. Henteu dipikaterang upami éta ngagaduhan kabiasaan musiman, janten kami henteu terang naha éta bakal mimiti ngiringan ku datangna usum semi di beulahan bumi kalér.

Salah sahiji misteri ngeunaan virus ieu nyaéta kamampuan pikeun mutasi. Ieu bakal janten variabel anu pasti pikeun terang upami jinis vaksin bakal cekap pikeun ngabasmi atanapi upami éta bakal balik unggal musim dina cara anu béda. Virus anu nyésakeun Wuhan henteu persis sami sareng anu parantos sumping di Spanyol. Génom lengkep munggaran SARS-CiV-2 parantos diala tina kasus anu dikonfirmasi munggaran di nagara ieu sareng parantos diungkabkeun yén éta teras-terasan mutasi.

Pangaruh tina coronavirus Covid19

Sanaos henteu cekap dipikaterang tiasa narik kasimpulan anu pasti ngeunaan pangirimanna, aya sababaraha ciri klinis panyakit sareng tingkat panyebaran anu ngabantosan urang pikeun netepkeun sababaraha ukuran. Sababaraha gejala utama anu sering di penderita nyaéta:

  • nyenyepan
  • Cansancio
  • Batuk garing
  • Kakurangan napas
  • Nyeri otot dina sababaraha pasién
  • Kamacetan irung dina sababaraha
  • Rhinorrhea henteu di sadaya pasién.
  • Nyeri tikoro dina sababaraha pasién
  • Diare dina sababaraha pasién.

Sadaya gejala ieu biasana rada hampang sareng némbongan laun. Sababaraha jalma anu katépaan henteu nunjukkeun épék ieu sareng gejala na bahkan henteu gering. Ngan hiji ti genep urang anu ngalawan virus nyerang panyakit serius sareng hésé pisan dina napas. Jalma-jalma ieu khususna sepuh sareng anu sigana ngagaduhan kaayaan médis sateuacanna sapertos tekanan darah tinggi, masalah jantung atanapi diabetes. Dina sababaraha kasus anu langkung serius, éta tiasa nyababkeun radang paru-paru, sindrom pernapasan akut parah sareng gagal ginjal.

Pusat Kontrol sareng Pencegahan Panyakit memperkirakan yén gejala tiasa muncul ngan ukur dua dinten atanapi maksimal 14 dinten saatos kakeunaan. Nanging, aya sababaraha ahli epidemiologis anu nunjukkeun yén masa inkubasi pikeun coronavirus énggal ieu tiasa dugi ka 24 dinten.

Pangaruh tina coronavirus Covid19 kana polusi

Pangaruh tina kontaminasi coronavirus Covid19

Upami urang ngagaduhan hal anu saé tina pandemi ieu, éta mangrupikeun pangirangan polusi global. Kurungan sareng pangirangan patalimarga kendaraan anu nyebar parantos nyumbang kana paningkatan kualitas udara di seueur nagara. Éta parantos nyababkeun pangirangan dina kagiatan industri angkutan nganggo kendaraan pembakaran bahan bakar fosil.

Ngan sababaraha minggu ka pengker sababaraha panilitian sareng gambar satelit parantos diterbitkeun anu nunjukkeun kumaha krisis pandemi ieu parantos ngirangan sadaya émisi CO25 di Cina ku 2% sareng nunjukkeun panurunan anu signifikan di Italia kalayan konsentrasi polutan sapertos nitrogén dioksida anu négatip mangaruhan kualitas hawa sareng mangrupikeun gas rumah kaca.

Polusi udara murag pisan saatos virus corona maksa sadaya warga nagara pikeun ngonci diri di bumi. Polusi dihasilkeun utamina ku kagiatan manusa kumargi gas dipancarkeun ngalangkungan pipa pembuangan sareng pembangkit listrik. Husus mangrupikeun pembangkit listrik tenaga batu bara anu ningkatkeun émisi karbon dioksida. Hatur nuhun kana larangan perjalanan, seueur perusahaan sareng pabrik parantos nutup sareng ngirangan tanaga anu kirang.

Di Madrid sareng Barcelona, ​​kualitas hawa ogé parantos mimiti ningkat saatos deklarasi alarm jempol asin. Bisa jadi aya sababaraha variasi data dina lapisan awan kahirupan sareng parobihan iklim, sanaos cekap pasti yén pangirangan émisi pas sareng sumbatan di Itali dimana ogé pamutahiran kualitas udara ogé dititénan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan épék tina coronavirus Covid19.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.