Pangaruh rumah kaca

Émisi gas rumah kaca

Pangaruh rumah kaca Éta mangrupikeun hal anu ampir sadayana anu kantos nguping ayeuna. Seueur anu nyarios yén kusabab pangaruh rumah kaca, suhu global ningkat sareng pangaruh parobihan iklim beuki ningkat. Éta ogé aya hubunganana sareng pemanasan global. Tapi naha aranjeunna leres-leres terang peran pangaruh rumah kaca, kumaha kajadianana sareng naon pangaruhna di planet ieu?

Sateuacan ngajelaskeun naon pangaruh rumah kaca, kuring bakal masihan pernyataan sahingga anjeun maca ieu kalayan pentingna éta: "Tanpa pangaruh rumah kaca, kahirupan moal aya ayeuna sakumaha urang terang sabab moal mungkin". Upami didugikeun, kuring ngarepkeun éta pentingna pantes.

Harti Pangaruh Rumah Kaca

Anu disebut "efek rumah kaca" diwangun ku naékna suhu planét disababkeun ku polah gas anu tangtu, sababaraha di antawisna dihasilkeun ku manusa, anu nyerep radiasi infra merah, ngabalukarkeun permukaan bumi sareng bagian handap lapisan atmosfir sakurilingna panas. Éta berkat pangaruh rumah kaca ieu yén kahirupan di Bumi mungkin, kumargi, upami henteu, suhu rata-rata sakitar -88 derajat.

Pangaruh rumah kaca

Naon gas rumah kaca?

Anu disebut gas rumah kaca atanapi gas rumah kaca, tanggel waler pikeun pangaruh anu ditétélakeun di luhur, nyaéta:

  • Uap cai (H2O)
  • Karbon dioksida (CO2)
  • Métana (CH4)
  • Nitrogén oksida (NOx)
  • Ozon (O3)
  • Chlorofluorocarbons (CFCartifisial)

Sanaos sadayana (kecuali CFCs) alami, ti saprak Revolusi Industri sareng utamina akibat tina intensif panggunaan bahan bakar fosil dina kagiatan industri sareng transportasi, parantos aya paningkatan anu signifikan dina jumlah anu dikaluarkeun kana atmosfir. Karakteristik gas rumah kaca ieu nyaéta nahan panasKu alatan éta, beuki luhur konsentrasi gas ieu dina atmosfir, kirang panas tiasa kabur.

Sadayana parah ku ayana kagiatan manusa anu sanés, sapertos deforestasi, anu ngawatesan kapasitas régenerasi atmosfir pikeun ngaleungitkeun karbon dioksida, anu janten panyabab utama pangaruh rumah kaca kumargi éta anu paling dipancarkan dinten ayeuna.

Uap cai

Uap cai (H2O) nyaéta pangdeudeul pangageungna pikeun pangaruh rumah kaca alam sareng éta mangrupikeun hal anu paling langsung dikaitkeun sareng iklim sareng, akibatna, sahenteuna dikontrol langsung ku aktivitas manusa. Ieu kusabab évaporasi gumantung pisan kana suhu permukaan (anu boro-boro dirobih ku aktivitas manusa, upami urang ngémutan luas), sareng kusabab uap cai nembus atmosfir dina siklus anu gancang pisan, awét per istilah. satengah hiji unggal dalapan dugi ka salapan dinten.

Karbon dioksida

Karbon dioksida (CO2) ngabantosan Bumi ngagaduhan suhu anu huni, salami konséntrasina tetep dina kisaran anu tangtu. Tanpa karbon dioksida, Bumi bakal janten blok és, tapi di sisi anu sanésna, kaleuleuwihan nyegah kaluarna panas kana rohangan sareng nyababkeun pemanasan kaleuleuwihan planét. Asalna tina sumber alam (réspirasi, dékomposisi bahan organik, kahuruan leuweung alam) sareng antropogenik (pembakaran bahan bakar fosil, parobihan panggunaan lahan (utamina déforestasi), pembakaran biomassa, kagiatan industri, jst.

Tulisan anu aya hubunganana:
NASA nyiptakeun pidéo anu nunjukkeun karbon dioksida planét

Metana

Mangrupikeun zat anu lumangsung dina bentuk gas dina suhu sareng tekanan anu biasa. Éta henteu warnaan sareng boro leyur dina cai dina fase cair na. 60% émisi na sadunya mangrupikeun asal antropogenik, utamina tina kagiatan tatanén sareng kagiatan manusa sanés. Sanaos éta ogé asalna tina dékomposisi limbah organik, sumber alami, ékstraksi bahan bakar fosil, jst. Dina kaayaan anu teu aya oksigén.

Émisi métana

Nitrogén oksida

Nitrogén oksida (NOX) mangrupikeun nitrogén gas sareng sanyawa oksigén anu ngabentuk dina durukan ku kaleuwihan oksigén jeung suhu luhur. Aranjeunna dileupaskeun kana hawa tina knalpot kendaraan bermotor (utamina solar sareng lean-burn), pembakaran batubara, minyak, atanapi gas alam, sareng nalika prosés sapertos las arc, electroplating, metal eching, sareng detonation dinamit. .

Ozon

Ozon (O3), dina suhu sareng tekanan sakitar, mangrupikeun gas anu teu warnaan sareng bau anu raoseun, anu dina konsentrasi ageung tiasa janten biru. Harta utami na nyaéta oksidenan anu kuat pisan, anu utamina dipikaterang ku peran pentingna dina atmosfir. Ozon stratospheric tindakan salaku saringan éta henteu ngantep lulus Radiasi UV anu ngabahayakeun ka permukaan bumi. Nanging, upami ozon aya di zona panghandapna tina atmosfir (troposfir), éta tiasa nyababkeun, dina konsentrasi anu cekap, ngarusak vegetasi.

Liang lapisan ozon

CFCs

Klorofluorokarbon, disebut ogé CFCs, diturunkeun tina hidrokarbon sareng, kusabab stabilitas fisik-kimia na tinggi, parantos seueur dianggo salaku bahan pendingin, agén pemadam sareng propelan pikeun aerosol. Pabrik sareng panggunaan klorofluorokarbon dilarang ku Protokol Montréal, sabab nyerang lapisan ozon ngalangkungan réaksi fotokimia. Hiji ton CFC bakal ngahasilkeun dampak pemanasan global dina 100 taun saatos émisi na kana atmosfir sarua jeung 4000 kali proporsi anu sami tina karbon dioksida (CO2).

Akibat tina ningkatna pangaruh rumah kaca

Sakumaha parantos urang tingali, pangaruh rumah kaca sanés "goréng" dina pilem ieu, tapi paningkatan anu progresip. Nalika kagiatan manusa ningkat, urang ningali kumaha émisi gas rumah kaca naék sareng kumaha unggal waktos nambahan deui suhu rata-rata planét. Ieu tiasa gaduh akibat anu négatip pisan pikeun lingkungan ogé pikeun manusa sareng cara hirupna

Konsékuansi anu disababkeun ku pangaruh rumah kaca nyaéta:

  • Kanaékan suhu rata-rata planét.
  • Ngaronjat halodo di sababaraha daérah sareng banjir di daérah sanés.
  • Frékuénsi formasi topan anu langkung luhur.
  • Peleburan progresif tina kutub kutub, kalayan naékna tingkat sagara akibatna.
  • Kanaékan présipitasi dina tingkat planét (hujan bakal sababaraha dinten henteu langkung hujan).
  • Kanaékan jumlah dinten anu panas, ditarjamahkeun kana gelombang panas.
  • Karuksakan ékosistem.

Kalayan anu nembé ditandatanganan Pasatujuan Paris Nagara-nagara anu parantos ngaratifikasi éta badé ngirangan émisi gas rumah kaca kana atmosfir, sahingga ngabantosan pikeun ngirangan épék dahsyat tina perubahan iklim. Komunitas ilmiah parantos ngalaksanakeun sababaraha panilitian anu disimpulkeun yén upami suhu rata-rata planét ningkat langkung ti dua derajat Celsius, pangaruhna moal tiasa dibalikkeun. Éta sababna aranjeunna parantos nyetél konsentrasi CO2 maksimum di planét jam 400 ppm. Dugi ka ayeuna, konséntrasi ieu parantos langkung ti dua taun berturut-turut.

Pangaruh négatip tina gas rumah kaca pikeun manusa

NO2 tiasa nyababkeun pangaruh kana kaséhatan sareng karaharjaan jalma, nyababkeun iritasi kana mukosa nasal sareng ngarusak sistem pernapasan ku nembus bagian jero paru-paru, sareng ku nyumbang kana pembentukan hujan asam.

Pikeun bagian na, SO2 bereaksi sareng cai atmosfir pikeun ngahasilkeun hujan asam, ngairitasi lendir sareng panon sareng nyababkeun batuk nalika diseuseup. Hujan asam ogé tiasa gaduh pangaruh teu langsung kana kaséhatan, kumargi cai asem tiasa ngaleyurkeun logam sareng zat toksik tina taneuh, batu, saluran sareng pipa teras ngangkutna ka sistem cai nginum pikeun konsumsi manusa, ngahasilkeun mabok.

Hujan asam

Pangaruh utama gas ieu ka lingkungan alami nyaéta hujan asam. Fenomena hujan asam (kalebet salju, halimun sareng embun asam) ngagaduhan akibat négatip ka lingkungan, sabab éta henteu ngan ukur mangaruhan kualitas cai, tapi ogé taneuh, ékosistem sareng, sahingga khusus pikeun vegetasi. Pangaruh hujan hujan asam nyaéta paningkatan dina kaasaman cai seger sareng salaku akibatna kanaékan logam beurat beurat beracun anu nyababkeun rusakna ranté trofik sareng prosés réproduksi lauk, ngahukum walungan sareng danau kana panurunan anu lambat tapi teu bisa asup ka sato na.

Hujan asam ogé ngagaduhan pangaruh négatip di lingkungan kota, dina hiji sisi, korosi gedong, dégradasi batu katedral sareng monumen sajarah anu sanésna, sareng anu sanésna, karasana sistem pernapasan dina manusa, parantos disebatkeun. .

Tulisan anu aya hubunganana:
Naon hujan asam?

hujan asam

Halimun fotokimia

Pangaruh séjén gas asam nyaéta fénoména anu katelah asap; anu mangrupikeun Anglicism anu kabentuk tina ngahijina kecap haseup (haseup) sareng kabut (kabut) mangrupikeun bentuk polusi udara anu dimimitian tina ngasupan haseup kana kabut (tina hiji aerosol kana aerosol anu sanés). Asap abu atawa asap industri nyaéta polusi udara anu dihasilkeun ku jelaga sareng walirang. Sumber utama émisi polutan anu nyumbang kana haseup abu nyaéta pembakaran batubara, anu tiasa tinggi walirang. Aya haseup fotokimia asalna tina zat anu ngandung nitrogén sareng haseup pembakaran mobil, dicampur dina pangaruh radiasi panonpoé ngahasilkeun gas ozon, anu seueur toksik.

Asap fotokimia, polusi udara

Naon anu urang tiasa laksanakeun pikeun ngirangan pangaruh rumah kaca?

Émisi gas kedah dikawasa dina dua skala anu béda, gumantung kana naha éta nuduhkeun émisi dina kendaraan atanapi industri sacara umum.

Mesin treuk sareng mobil mangrupikeun sumber anu penting pisan tina polutan ieu. Pikeun ngirangan émisi, disarankeun nganggo cara pencegahan sareng beberesih pikeun gas-gas anu dikaluarkeun ku mesin sateuacan diémbarkeun ka atmosfir. Anjeun tiasa nyumbang kana ngirangan pangaruh rumah kaca kalayan léngkah ieu:

  • Anggo langkung seueur angkutan umum, bersepeda atanapi jalan-jalan.
  • Anggo mesin kalayan téknologi polusi rendah, contona, mesin anu ngagentos suluh ayeuna kalayan bahan bakar kirang ngotor, contona, gas alam, alkohol, hidrogén atanapi listrik.
  • Ningkatkeun épisiénsi mesin sahingga langkung kilométer tiasa dilakukeun kalayan langkung sakedik liter bahan bakar.
  • Ngarobih mesin supados émisi na dikirangan.
  • Ningkatkeun harga sareng pajak yén mobil anu paling nyemar kedah mayar sareng ngadorong parobihanana pikeun anu énggal. Ieu bakal ngajurung mobil pikeun ngirangan émisi sareng ngadorong pembeli mésér kandaraan anu langkung bersih.
  • Ngadamel zona pejalan kaki di pusat kota sareng, sacara umum, ngawatesan sirkulasi kendaraan pribadi di sababaraha daérah kota.
Angkutan umum pikeun merangan kanaékan pangaruh rumah kaca

Anggo angkutan umum langkung seueur

Kalayan ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan épék ieu anu ngajaga urang tetep hirup tapi ogé penting pisan dijaga dina kasaimbangan anu cukup sahingga paningkatanana henteu nyababkeun bencana iklim.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Roberto cenahna

    Tulisanna pikaresepeun pisan, kuring ngabagjakeun anjeun