Dampak lingkungan tina kompor kai sareng areng di padesaan

kompor kai konvensional

Hal ilahar ningali seueur kulawarga anu cicing di padesaan atanapi anu ngagaduhan bumi pikeun dituju dina akhir minggu. Salami usum salju nalika suhu handap pisan, kompor kai sareng areng dianggo manaskeun bumi. Nanging, adat bumi ieu ngagaduhan seueur pangaruh dina lingkungan.

Dina tulisan ieu urang bade ngabahas pangaruh lingkungan tina kompor kai sareng areng di padesaan sareng kamungkinan alternatif pikeun ngungkulanana. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis masalah lingkungan ieu? Terus maca.

Pamakéan kompor kai

ngagunakeun kayu bakar ku suluh

Kayu bakar parantos dianggo salami sajarah pikeun manaskeun bumi di panjuru dunya nalika suhu handap. Éta dianggap mangrupikeun jinis sumberdaya alam anu diekstraksi tina ékosistem sareng, ngaliwatan pembakaranana, nyayogikeun urang panas anu cekap pikeun merangan usum tiis. Konsumsi firewood parantos nempelkeun sababaraha variabel sapertos janten ékonomi, ékosistem, sosial, téhnis, sosial sareng budaya.

Aranjeunna umumna ngawula pikeun masak sareng manaskeun salian ti masihan hubungan sosial anu saé. Saha anu teu resep nyéépkeun sabtu minggu anu saé dikurilingan ku jalma anu dipikanyaah di bumi padésan sareng hawu di tengah usum. Kabeneran aya yén éta kaayaan anu pikaresepeun pisan anu panggunaanana parantos sumebar sacara sosial. Nanging, panggunaan anu sering diulang sareng nyebar tina kompor jenis ieu tiasa janten masalah kontaminasi.

Ayeuna duka konsumsi énergi pangluhurna asalna suluh fosil. Ieu mangrupikeun sumber énérgi anu henteu tiasa diperbaharui sareng dibentuk ngalangkungan prosés panjang dékomposisi zat organik. Kayu bakar ngabutuhkeun prosés pembakaran pikeun nyayogikeun panas anu diperyogikeun sareng, ngalangkungan prosés ieu, éta ngaluarkeun séép gas rumah kaca anu nyumbang kana pemanasan global.

Dampak lingkungan tina panggunaan kayu bakar

kompor kai di padesaan

Boh kompor kai sareng areng mangrupikeun sumber énergi anu henteu tiasa diperbarui sahingga polusi dina panggunaanana. Salah sahiji kakurangan utama panggunaan firewood nyaéta ngagaduhan kandungan alkali anu luhur, kadar uap anu rendah sareng heterogénitas anu hébat dina bahan anu naék nalika prosés pembakaran lumangsung.

Sareng nyaéta nalika urang ngaduruk kai urang henteu ngan ukur ngaluarkeun karbon dioksida sareng cai (sapertos pembakaran naon waé), tapi sanyawa anu sanés ogé dihasilkeun. Diantara unsur-unsur ieu urang mendakan aldehid, sanyawa hidrokarbon aromatik polikliklik (katelah PAH), sanyawa volatil sapertos dioksin (bahaya pisan pikeun kaséhatan sareng lingkungan) anu dianggap mutagenic. Dioksin ieu ngagaduhan ukuran partikel anu pikaresepeun manusa sareng tiasa nyumbang kana panyakit genetik.

Unsur-unsur ieu dipancarkeun nalika durukan kai tina kompor mangaruhan lingkungan di sakurilingna sareng sadaya tempat dimana gas dugi. Salaku tambahan, di jero imah ogé anjeun ngambekan bagian ageung tina gas sareng dioksin ieu dipancarkeun nalika durukan seuneu.

Pangaruh ka manusa

panas tina kompor kai sareng areng

Kompor kai ngaluarkeun antara 10 sareng 180 gram karbon monoksida pikeun unggal kilogram kai anu dianggo. Gas ieu aya pangaruh serius ka manusa nalika gaul sareng getih. Kami mendakan masalah sapertos turunna kadar oksigén, mangaruhan jantung. Upami konséntrasi janten langkung luhur, urang tiasa kaleungitan eling sareng gaduh karusakan otak ngarah pati. Kasus karacunan karbon monoksida ieu katelah maot plasid, sabab anjeun henteu sadar nalika anjeun karacunan.

Gas anu sanés anu dipancarkeun nalika durukan dina kompor kai nyaéta nitrogén dioksida. Dina hal ieu, masalah éta lumangsung nalika kakeunaan pikeun waktos anu lami, nyababkeun panyakit pernapasan, khususna di murangkalih. Kami mendakan sababaraha kasus dimana kulawarga nganggo kompor jenis ieu pikeun waktos anu lami atanapi bahkan manjangan sapanjang usum. Sakumaha aranjeunna sering nyarios, nyaéta dosis anu ngajadikeun racun.

Nalika pembakaran kai, walirang dioksida ogé dipancarkan anu, dina konsentrasi luhur, ngahasilkeun batuk, kamacetan dada, ngirangan fungsi paru-paru, bahkan bronkitis. Partikel udara ieu tiasa nyababkeun radang paru-paru sareng asma.

Aspék sosial sareng ékosistem

ngambekan haseup

Jelas moal aya anu bakal kajantenan lebet dina sabtu minggu sareng aya dina kaayaan panas kompor kai atanapi batubara. Tapi upami paparan éta butuh teuing, éta bakal muncul masalah. Nanging, tabrakan anu dihasilkeun dina lingkungan disababkeun ku seueur padumukan di padesaan anu ngagaduhan pemanasan sapertos kieu dina usum salju sareng henteu seueur frékuénsi na.

Hiji imah tunggal tiasa gaduh kompor kai aktip 24 jam beurang, 7 dinten saminggu anu pangaruhna bakal minimal. Tapi cekap éta 200 imah gaduh éta dina hiji sabtu minggu ambéh émisi gas diperhatoskeun.

Aspék ékosistem ngarujuk kana unsur-unsur alam anu tiasa ruksak ku panggunaan kompor jenis ieu. Urang kedah nganalisis nilai ékologis daérah dimana urang ayana, kusabab pangaruh lingkungan moal tiasa dilakukeun dimana teu aya nilaina. Tutuwuhan sareng fauna ogé hidrologi sareng géologi daérah mangrupikeun faktor anu nunjukkeun pangaruh lingkungan.

Pilihan

kompor bioethanol salaku alternatip

Pikeun ngirangan pangaruh lingkungan tina kompor kai sareng areng di padesaan kami mendakan sababaraha alternatif. Salah sahijina nyaéta kompor pelet. Sanaos masih jalan salaku bahan bakar biomassa, naha ku cara anu béda. Pelet nyumbang kana pembakaran anu langkung bersih sareng kompor disiapkeun pikeun henteu ngaluarkeun gas di jero bumi. Gas ieu dialihkeun ka luar.

Pilihan anu sanés nyaéta kompor bioéthanol. Ieu tiasa dianggo nalika ngaduruk alkohol anu disaring tina hasil tatanén sapertos kentang, tebu, jagong sareng gandum. Kompor jenis ieu ngagaduhan kaunggulan anu tiasa ngendalikeun jumlah panas anu urang tiasa ngaluarkeun.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan pangaruh lingkungan ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.