Kukupu Pangaruh

Pangaruh kukupu

Pasti anjeun kantos nguping atanapi ningali pilem na pangaruh kukupu. Épék ieu dumasarkeun kana paribasa Cina anu nyarios kieu: "anu ngepakkeun jangjang kukupu tiasa karaos di sisi sanés dunya." Ieu ngandung harti yén sanajan detil anu pangleutikna tiasa ngakibatkeun konsékuansi anu béda-béda pisan. Naon waé anu urang lakukeun tiasa gaduh pangaruh jangka panjang anu lumayan kana waktu. Ieu tiasa diekstrapolasi boh dina tingkat alam sareng dina tataran polah manusa boh tindakan pribadi urang.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon pangaruh kukupu sareng naon ciri utamina.

Naon pangaruh kukupu

Pangaruh kukupu aya hubunganana sareng tiori kiruh. Téori ieu nyarios yén flutter serangga di Hong Kong tiasa ngaluarkeun sakabeh badai di New York. Mangrupikeun sistem anu teu ditangtoskeun kalayan parobihan alit anu tiasa ngakibatkeun konsékuansi anu lengkep. Mimitina, dimimitian ku gangguan leutik. Ngaliwatan prosés amplifikasi, gangguan alit ieu tiasa ngahasilkeun pangaruh anu cukup dina jangka menengah sareng jangka pondok.

Gerakan bintang anu teu leres, gerakan plankton di laut, reureuh pesawat, sinkronisasi neuron, jst. Sadaya sistem non-linier kacau atanapi dinamis ieu tiasa memicu sababaraha épék anu béda-béda dina jangka pondok atanapi sedeng. Téori huru hara sareng pangaruh kukupu ngajelaskeun yén hal anu rumit sakumaha jagat raya sama sekali henteu bisa diprediksi. Alam semesta mangrupikeun sistem kacau anu fleksibel. Téori rusuh ngajelaskeun kumaha suasana ku kaayaan Cuaca nyegah prediksi nalika cuaca anu dipercaya langkung ti 3 dinten.

Pangaruh kukupu gunana digunakeun pikeun ngungkulan kajian ngeunaan fénoména sosial anu sesah direngsekeun dina hal hubungan sebab akibat sareng akibat. Éta tiasa disebatkeun yén hal-hal alit tiasa mangaruhan pangaruh kana waktos. Upami urang nyandak kana tingkat pribadi, urang tiasa ningali yén kalebet seueur kabiasaan dina kahirupan urang tiasa memicu konsékuansi anu sanés.

Wewengkon pangaruh kukupu

pangaruh kukupu sareng akibat

Pangaruh kukupu tiasa diterapkeun di seueur daérah. Éta tiasa dijantenkeun dasar dina sababaraha karya sastra atanapi janten bagian tiori anu relevan sareng paradigma ilmiah anu langkung kontroversial sareng populér sapertos tiori chaos. Sareng éta pangaruh kukupu ngajaga simbolis anu tiasa diterapkeun dina béda-béda kanyataan.

Nunjukkeun yén tindakan atanapi kaayaan anu tangtu tiasa nyababkeun séri-séri kaayaan anu berturut-turut atanapi tindakan anu tungtungna nyababkeun pangaruh anu cukup sigana henteu saluyu sareng kaayaan unsur anu ngamimitianana. Nunjukkeun upami ngan ukur sabab awal sareng akibat akhir dianalisis, éta panginten henteu gaduh seueur korélasi antara aranjeunna. Nanging, tindakan awal leutik nyaéta tindakan anu mimiti memicu épék leutik sanésna tapi anu ngagaduhan pangaruh kumulatif ngalangkungan waktos. Ieu kumaha pangaruh demi pangaruh ngahontal akibat akhir.

Konsép pangaruh kukupu dimimitian ku pangalaman meteorologis Edward Lorenz. Genetik meteorologi ieu mangrupikeun pangaruh kukupu istilah dina 1973 kusabab teu mungkin pikeun tiasa ngadamel prediksi meteorologi jangka panjang anu lengkep. Ieu disababkeun ku kanyataan yén tindakan rupa-rupa variabel anu sanggup ngarobih tingkah laku atmosfir akumulasi dina iklim.

Nalika urang nyarioskeun sistem atmosfir sareng kamungkinan présipitasi, seueur variabel anu kedah dianalisis. Variabel anu ngagaduhan nilai gumantung kana variabel sanés anu dimaksud. Salaku conto, suhu di daérah bakal gumantung kana kacenderungan sinar matahari dugi ka luar angkasa. Ieu, kahareupna gumantung kana momen dina gerakan tarjamahan yén planét urang aya hubunganana sareng orbit matahari. Maka, suhu henteu ngan gumantung kana naon anu parantos kami sebatkeun tapi ogé kana variabel anu sanés sapertos tindakan angin, jumlah gas rumah kaca di atmosfir, kalembaban relatif, jst.

Kusabab unggal variabel dina gilirannana ngagaduhan kagumantungan langsung atanapi henteu langsung kana variabel sanésna, hiji jenis huru-hara kabentuk anu hésé pisan diprediksi saatos waktos anu tangtu.

Téori rusuh

Sadaya ieu ngajelaskeun ka urang yén tiori huru hara aya dina pangaruh kukupu. Sareng ieu nunjukkeun ka urang yén parobihan anu tétéla saderhana tina polos tina tindakan konkret, tiasa ngahasilkeun pangaruh anu masif. Variabel kahiji atanapi tindakan anu munggaran nyaéta anu éta micu prosés anu nyababkeun sésa variabel pikeun nyebarkeun épék dugi ka ngahontal akibat akhir. Prosedur ieu kéngingkeun langkung seueur kakuatan.

Kitu karusuhan ieu anu mangrupikeun asal tina paribasa anu populér yén kedip-kedip kukupu di Hong Kong tiasa nyababkeun badai di New York. Ieu ngandung hartos yén robahan sakedik dina prosés anu sami tiasa nyababkeun hasil anu béda pisan sareng bahkan henteu disangka-sangka. Pangaruh kukupu sering ditingali salaku métafora atanapi analogi anu dijantenkeun salah sahiji pilar tiori huru-hara. Téori rusuh ogé asalna ku Edward Lorenz. Numutkeun ka ahli meteorologi ieu di jagad raya aya sistem anu peka pisan kana ayana variasi. Sadaya variasi ieu tiasa nampilkeun hasil anu bénten-bénten tapi terbatas, ku cara kacau sareng teu katebak.

Model utama tiori huru-hara ngajukeun yén dina nyanghareupan dua dunya atanapi kaayaan anu sami dimana ngan ukur aya hiji sareng ampir teu penting variabel anu ngabédakeunana séwang-séwangan, ku sabab waktos sareng kamajuan, bédana anu sanés tiasa janten anu nyababkeun dunya beuki béda-béda. Nyaéta, urang bakal masihan conto anu gampang. Kami nempatkeun dua planét bumi sareng sadayana kaayaan anu sami saprak éta diciptakeun, tapi hiji anu urang nempatkeun sakedik langkung ti suhu rata-rata. Sanaos mangrupikeun variabel alit, kanyataan yén hiji planét ngagaduhan sababaraha derajat langkung luhur tibatan suhu rata-rata anu sanés tiasa kaayaan, langkung rébuan taun, kahirupan tiasa ngembangkeun ku cara anu sanés.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan pangaruh kukupu ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.