Pangaruh Antartika kana iklim planét

Antartika sareng pangaruhna kana iklim

Antartika mangrupikeun buana beku di planet urang sareng éta ngagaduhan peran anu hébat dina ngatur iklim saalam dunya. Éta sanggup mangaruhan suhu sadaya penjuru Bumi sareng ngabantosan urang ngalawan perang.

Nanging, nalika suhu global naék langkung, kapasitas sareng ukuran Antartika dirusak. Kumaha pangaruh Antartika kana ékosistem di panjuru dunya?

Pangaruh Antartika di Gurun Atacama

Antartika ngalémbéréh

Jelas yén pangaruh Antartika dina tingkat global penting pisan anu kajantenan di dinya bakal nangtoskeun iklim bagian sanés dunya, kalebet anu jauh pisan ti buana ieu. Salaku conto, massa és anu hébat ieu mangaruhan ayana gurun Atacama sareng kajelasan langit na. Langit ieu dianggap pangsaéna di planét anu tiasa niténan langit.

Tapi naon hubunganana Antartika sareng ayana gurun ieu? Salah sahiji faktor anu ngajantenkeun gurun ieu anu pang garingna di planét nyaéta justru kusabab pangaruh anu ngagaduhan Antartika arus sagara anu naék sapanjang basisir Chili. Arus ieu mendingan cai sareng ngirangan prosés évaporasi, anu ngirangan hujan sareng panutup awan di daérah éta.

Sambungan antara sagara

cair di antarctica kusabab perubahan iklim

Antartika ogé ngagaduhan pangaruh kana hubungan antara sagara. Pikeun tiasa ngajelaskeun ku cara anu saderhana, tiasa disebatkeun yén nalika cai seger glasier lebur (anu kirang padet tibatan cai asin) sareng kontak sareng arus laut, éta ngarobih salinitasna, anu mangaruhan interaksi antara permukaan laut sareng suasana.

Kusabab sadaya sagara dunya sambung (saleresna mah ngan ukur cai, urang nganuhunkeun ku nami anu béda-béda), naon waé anu kajantenan di Antartika éta bisa ngahasilkeun fénoména sapertos usum garing, hujan gedé, jsb. Kamana waé di planet ieu. Anjeun tiasa nyarios yén éta ibarat pangaruh kukupu.

Kusabab parobihan iklim sareng pemanasan global, suhu ningkat di panjuru dunya. Di Antartika, dina Maret 2015, ngahontal suhu 17,5 derajat. Ieu suhu pangluhurna anu kacatet di tempat ieu kumargi aya catetan Antartika. Bayangkeun jumlah és anu kedah lebur sareng ngaleungit dina suhu ieu.

Nya, opat dinten sanggeusna, gurun Atacama najis dina ngan 24 jam jumlah hujan anu sami anu tumiba dina 14 taun ka pengker. Lebur és Antartika nyababkeun pemanasan di perairan caket gurun, anu ningkatna fenomena penguapan sareng nyababkeun awan kumulonimbus. Fénoména iklim anu teu biasa ngabebaskeun séri banjir anu tinggaleun jumlahna 31 maot sareng 49 urang leungit.

Pangaruh Antartika dina iklim

blok anu muncul ti Antartika, larsen C

Sirkulasi jero laut anu tiis, dihasilkeun di daérah Arktik sareng ogé di beulah kulon Antartika, ngajantenkeun buana bodas salaku "régulator iklim planet". Kusabab kanyataanna Koréa ngagaduhan usum panas anu haneut sareng usum salju anu langkung tiis, perlu ditalungtik naon anu kajantenan di Antartika pikeun ngartos pentingna sareng ciri tina fénoména ieu.

Hiji kaayaan anu ayeuna matak pikahariwangeun para ilmuwan nyaéta, kusabab kanaékan suhu global anu teras-terasan, rak és Larsen C ageung aya résiko dileupaskeun. sakitar 6.000 kilométer pasagi anu tiasa putus sareng nyababkeun kajadian ekstrim di seluruh dunya. Dina tilu dasawarsa terakhir, dua bagian ageung tina rak tiris, anu disebut Larsen A sareng Larsen B, parantos roboh, sabab éta résiko caket.

Hanjakalna, kanyataan yén jenis fenomena ieu teras-terasan henteu tiasa dilawan deui. Sanajan émisi global dikirangan geuwat, suhu bakal terus naék sababaraha taun, cekap pikeun Larsen C antukna héd. Bumi mangrupikeun bumi urang, hiji-hijina bumi anu urang gaduh. Urang kedah jaga anjeunna sateuacan kasép


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.