Pangaruh Coanda

Pangaruh Coanda

Aerodinamika modéren damel sareng salah sahiji épék konci anu janten penting pikeun pesawat terbang. Épék ieu katelah Pangaruh Coanda. Pangaruh Coanda mangrupikeun hal anu sesah pikeun dijelaskeun tapi janten elemen anu penting teuing sapertos anu janten dasar pangwangunan kendaraan udara.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon pangaruh Coanda sareng pentingna.

Naon pangaruh Coanda

Pentingna pangaruh Coanda

Pikeun ngajelaskeun naon pangaruhna ieu, anjeun kedah ngabayangkeun lilin anu hurung. Upami urang mareuman kaéndahan ieu ku niupan, éta bakal janten sakedap. Upami urang ngalakukeun latihan anu sami tapi tempatkeun kotak ukuran anu wajar antara lilin sareng kami. Hal anu paling normal nyaéta mikir yén éta sareng niup urang, hawa bakal bubarkeun dina dua sisi sareng moal pencét balayar. Nanging, upami urang nganggo sabotol anggur tibatan sakotak, hasilna moal sami. Logika ngarahkeun urang mikir yén hawa ogé bakal bubarkeun ka dua sisi sareng moal tiasa mayar lilin.

Sanaos katingalina rada héran, lilin tiasa pareum berkat pangaruh Coanda. Sareng éta teh Épék Coanda ngajelaskeun lekukan cairan nalika kontak sareng awak padet. Cairan nampi parobihan sareng perpindahan nalika tabrakan sareng awak padet.

Bisa disebut yén pangaruh Coanda nyaéta réntétan kajadian anu tiasa ngajelaskeun paripolah cairan nalika mangaruhan permukaan. Éta dianggo salaku prinsip yén sadaya cairan condong katarik kana permukaan anu caket tibatan mumbul atanapi kumalayang. Ieu sabalikna tina padet. Upami padet tabrakan sareng padet anu sanés, hal anu paling normal nyaéta éta bakal bouncing sareng nyimpang lintasan na. Nanging, dina kasus cairanana parantos dibawa ka kuring ku permukaan padet.

Ékspérimén pikeun nguatkeun pangaruh Coanda

Pangaruh Coanda tina cairan

Upami urang ngalakukeun ékspérimén samemehna, urang tiasa ningali yén hawa condong nuturkeun jalur melengkung tina botol tibatan nyimpang ka gigir. Upami urang ngalungkeun bal ténis kana botol anggur, urang tingali yén lintasan balna bakal dirobih, tapi éta moal sajajar sareng kontur botol. Ieu ngabantuan kami nimba inpormasi anu diperyogikeun pikeun terang yén cairan bakal nuturkeun jalur anu padet.

Dina istilah anu saderhana, viskositas bising mangrupikeun agén utami pikeun pangaruh Coanda lumangsung. Nalika cairan mimiti mangaruhan awak anu kontur lemesna melengkung, viskositas cairanana anu nyababkeun partikelna condong kana permukaan padet. Ieu kumaha lambar seragam sareng paralel didamel di sakitar awak padet. Sasaurang tiasa ngabandingkeun kacenderungan ieu ngawangun sababaraha lambar dina kontur awak siga anu plastisin.

Sadaya partikel dina cairan, dina hal ieu hawa, éta salajengna mangaruhan awak sareng ngahasilkeun lapisan énggal sajajar sareng anu awal. Ieu kumaha panyimpangan dihasilkeun dina jalur cairan.

Mangpaat sareng pentingna

Pangaruh Coanda parantos nunjukkeun sareng dianggo unggal dinten dina penerbangan sareng balap motor. Anjeun kedah terang yén, pikeun ngaoptimalkeun morfologi kendaraan, anjeun kedah terang pangaruh gesekan ku hawa. Ku terang yén partikel cairan nempel kana permukaan, urang tiasa ngarancang bentuk aerodinamika anu langkung saé. Conto anu seueur dianggo ku épék Coanda nyaéta mobil Formula 1. Daérah anu ngagaduhan ponton samping, mangpaatkeun pangaruh Coanda supados tiasa nyalurkeun sajumlah ageung hawa ka arah daérah anu parantos ditangtoskeun sapertos handapeun handapna, diffusers sareng ailerons. Sadaya unsur ieu dina mobil langsung mangaruhan Pakem atanapi kecepatan luhur.

Hal ieu ngajantenkeun pangaruh Coanda mangrupikeun salah sahiji pilar penting dina olahraga motor sareng penerbangan. Sarua ogé pikeun kapal terbang. Dina jangjangna, jalur hawa ngalaman lengkungan sakedik anu ngabantosan ngahasilkeun kakuatan anu ngabantosan nahan pesawat dina hawa. Hawa melengkung sareng, sareng déprési, sareng hukum katilu Newton kami terang sadayana kakuatan anu aya dina jangjang pesawat.

Hatur nuhun kana pangaruh Coanda, aliran hawa sareng cairan sanésna tiasa dilereskeun sareng diarahkeun supados insinyur mendesain sarana transportasi anu langkung éfisién. Pangaruh ieu pangaruh Coanda kana aerodinamika kendaraan éta mangrupikeun unsur penting dina ngawangun kendaraan anu langkung aman sareng gancang. Salaku tambahan, desain aerodinamika ieu ngabantosan ngahémat seueur suluh, sabab éta ngabantosan ngirangan gaya gesekan ku hawa.

Karakteristik sareng kapanasaran

Pangaruh Coanda aya hubunganana sareng cerminan cairan di sekitar hiji obyék. Upami urang analisa sadaya kakuatan sareng tekanan atmosfir anu dilakukeun ku suasana dina hiber gancang, hawa dianggap sanés ngan ukur cairan, tapi cairan anu teu kaom. Hawa éta mangrupikeun cairan anu teu kaaksés hartosna yén volume massa hawa bakal teras-terasan dina waktosna. Urang ogé kedah terang yén aliran hawa henteu misah ti unggal saurang pikeun ngawangun kekosongan, disebut ogé kekosongan.

Aya seueur ilmuwan anu nolak yén pangaruh Coanda kajantenan dina cai. Disebutkeun yén panyimpangan ieu tina jalur cai nalika pencét kana permukaan awak padet kusabab tegangan permukaan. Maka, tiasa disebatkeun yén cacat Coanda henteu dilarapkeun ka sadaya jinis cairan, kusabab kapadetan sareng viskositasna ogé kedah diperhatoskeun. Urang terang yén hawa ngagaduhan viskositas rendah, janten pangaruh Coanda lumangsung kalayan langkung intensitas.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan pangaruh Coanda sareng pentingna dina penerbangan sareng balap motor.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.