Panas cai khusus

pentingna panas khusus cai

Salah sahiji aspék fundamental anu dianggo dina fisika boh kimia nyaéta panas khusus. Khususna, anu panas khusus cai éta diperyogikeun pisan dina ampir sagala jinis percobaan. Hal kahiji anu kedah dilakukeun nyaéta terang naon anu khusus panas sareng terang pentingna terang nilai ieu dina cai.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan panas khusus cai sareng pentingna.

Naon panas khusus

raksa

Pikeun zat ningkatkeun suhu na, jumlah énergi tangtu diperyogikeun. Jumlah énergi ieu kedah dipasihkeun dina bentuk panas. Ieu anu katelah panas khusus. Ngaran séjén anu dipikaterang nyaéta kapasitas panas anu khusus. Nilai ieu anu ngamungkinkeun urang ngajelaskeun naha sendok kai tiasa dipanaskeun langkung laun sareng progresif tibatan séndok méntal. Éta ogé ngajelaskeun alesan naha urang ngagunakeun bahan-bahan anu tangtu pikeun tiasa ngawangun sababaraha alat sareng parabot numutkeun panggunaan anu diangkat pikeun masihan.

Kalayan ieu kami ngartikeun dina fisika salaku panas khusus jumlah énergi anu kudu ditransferkeun kana unit unit zat pikeun ningkatkeun suhu na ku hiji derajat. Panas khusus cai ampir-ampiran waé dijantenkeun conto. Nyaéta, jumlah énergi anu diperyogikeun pikeun tiasa manaskeun cai hiji derajat dina suhu na. Kami terang yén upami 4182 joule énergi ditransferkeun kana kilogram cai anu dina suhu kamar, jumlah cai naékna naékkeun suhu na ku hiji darajat. Tina ieu urang tiasa kéngingkeun nilai yén panas khusus cai sami sareng 4182 joule per kilogram sareng darajat.

Hijian panas cai khusus

panas khusus cai

Urang terang yén panas khusus cai tiasa dikedalkeun dina hijian anu béda-béda. Biasana Unit énergi, massa sareng suhu kedah dibayangkeun pikeun ngagambarkeun dina total. Sistem internasional unit urang gaduh joule per kilogram nyaéta massa sareng kelvin anu suhu na. Dina bahan sanés nilai ieu bénten kusabab panas khusus cai dianggo salaku dasar atanapi rujukan pikeun sesa nilai. Salaku conto, panas khusus baja nyaéta 502 joule per kilogram sareng kelvin. Hartina 502 joule énergi bakal diperyogikeun pikeun hiji kilogram waja pikeun ningkatkeun suhu na ku hiji kelvin.

Cara séjén pikeun nganyatakeun panas cai khusus atanapi bahan sanés nyaéta dina unit sanés. Salaku conto, anjeun tiasa nyetél kalori per gram sareng derajat Celsius. Urang ngulang conto waja. Dina hal ieu, panas anu khusus nyaéta 0.12 kalori per gram sareng darajat Celsius. Ieu ngandung hartos yén 0.12 kalori énergi diperyogikeun dina bentuk panas supados tiasa ningkatkeun suhu ku hiji derajat gram karat.

Ciri utama

Sateuacan lebet sapinuhna kana panas cai anu khusus, kedah terang pisan naon ciri na. Éta nyaéta sipat fisik anu intensif anu henteu gumantung kana jumlah zat. Ieu ngandung harti yén, henteu paduli jumlah zat anu urang gaduh, énergi anu sami diperyogikeun pikeun ningkatkeun suhu na. Di sisi anu sanésna, panas anu khusus tiasa bénten-bénten dina suhu anu bénten. Ieu ngandung harti yén jumlah énergi anu urang butuhkeun pikeun mindahkeun pikeun ningkatkeun suhu hiji derajat henteu sami anu kedah ditransferkeun dina suhu kamar anu 100 derajat atanapi 0 derajat. Conto anu pangsaéna pikeun ieu nyaéta gumantungna suhu panas khusus cai. Kami ningali yén dina hawa anu bénten-bénten panas cai khususna beda-beda.

Urang tiasa nyarios yén éta mangrupikeun sipat anu ngagaduhan zat sareng éta éta aya hubunganana sareng jumlah énergi anu dipikabutuh pikeun ningkatkeun suhu na. Ciri khas anu paling penting anu dimeunangkeun ku cai nyaéta ngagaduhan panas anu khusus. Ieu ngandung harti yén pikeun ningkatkeun suhu cai aranjeunna kedah nyerep seueur panas per unit jisim.

Panas cai khususna béda-béda gumantung kana naha jilidna dijaga tetep atanapi tekananna tetep tetep. Variabel ieu ogé netepkeun nilai-nilai sanés gumantung kana kaayaan ieu. Nalika urang tingal volume zat anu urang tingali kana panas khusus isochoric. Di sisi anu sanésna, upami urang ningali kana tekanan anu tetep urang nunjukkeun yén panas spésipik isobaric. Upami urang badé latihan, bédana ieu dilakukeun utamina nalika dianggo sareng gas sanés ku cairan.

Pentingna panas khusus cai

pot cai ngagolak

Kami terang yén dina kaayaan standar, kilogram cai peryogi 1 kilocalorie kanggo suhu naék 1 ºC, nyaéta 1 kcal / ° C • kg, anu sami sareng 4184 J / (K • kg) dina sistem internasional. Urang terang yén panas khusus ieu paling luhur tibatan zat umum anu sanés. Upami urang nempatkeun baskom ku cai dina panonpoe pinuh dina usum panas, éta tiasa dipanaskeun sareng haneut. Nanging, Éta moal ningkatkeun suhu na cukup pikeun ngagolak atanapi masak endog di jerona. Di sisi anu sanésna, upami urang nempatkeun palang logam sigana anjeun moal tiasa nyandak éta kusabab suhu na bakal saé pisan éta bakal kaduruk.

Panas cai khusus kusabab beungkeut hidrogén anu diciptakeun ku molekul cai. Mangrupikeun jinis interaksi antar molekul anu kuat pisan anu ngabutuhkeun seueur énergi pikeun ngageterkeun sareng naékkeun suhuna. Beungkeut hidrogén kuat pisan sareng butuh énergi pikeun mindahkeun. Kituna, ngajaga cai ngagolak peryogi nyayogikeun énergi teras-terasan.

Pentingna dipiboga ogé ditepikeun dina meteorologi. Kanyataan yén cai ngagaduhan kapasitas panas taunan anu luhur ieu mangrupikeun kanyataan anu panasaran upami henteu sipat penting anu penting ngabantosan ngatur hawa sareng iklim sacara umum. Ku ngagaduhan panas anu khusus sapertos kieu, urang terang yén cai ageung tanggel waler pikeun ngatur turun naek suhu dina planét. Upami henteu, iklim sigana moal ngagaduhan ciri anu sami sareng anu urang terang ayeuna.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan panas khusus cai sareng pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.