Paleozoic

géologi kuno

Dina waktos géologis urang tiasa ngabédakeun jaman, éons sareng periode anu bénten-bénten dina waktos waktos dibagi numutkeun évolusi géologis, iklim sareng biodiversiti. Salah sahiji tina tilu tahapan dibagi kana naskah Phanerozoic nyaéta Paleozoic. Mangrupikeun waktos transisi anu nandaan épolusi antara organisme primitif kana organisme anu paling mekar anu sanggup nalukkeun habitat terestrial.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, géologi, iklim, flora sareng fauna Paleozoic.

Ciri utama

paleozoic

Organisme multisélular ngalaman séri transformasi anu ngamungkinkeun aranjeunna adaptasi sareng lingkungan terestrial, anu pangpentingna nyaéta ngembangkeun endog amniotik. Tina sudut pandang géologi, biologi sareng iklim, Paleozoic henteu diragukeun mangrupikeun jaman tina parobihan anu hébat di bumi. Salami waktosna lumangsung, parobihan teras-terasan, sababaraha diantarana didaptarkeun ogé, sedengkeun anu sanésna henteu seueur.

Paleozoic lumangsung sakitar ti 541 juta taun ka pengker dugi ka sakitar 252 juta taun. Éta lumangsung sakitar 290 juta taun. Dina jaman ieu, bentuk kahirupan multisélular sagara sareng darat parantos nunjukkeun kaanekaragaman anu hébat. Mangrupikeun salah sahiji waktos nalika organisme janten langkung beragam, beuki ngahususkeun, bahkan sanggup ninggalkeun habitat laut sareng nalukkeun rohangan darat.

Dina akhir jaman ieu, dibentuk supercontinent disebut Pangea sareng teras dibagi kana buana anu dikenal ayeuna. Sapanjang Paleozoic, suhu sekitarna turun naek pisan. Kanggo sababaraha waktos éta tetep panas sareng beueus, sedengkeun anu sanésna dikirangan signifikan. Ngarah aya sababaraha glasier. Nya kitu ogé, dina akhir jaman ieu, kaayaan lingkungan janten parah janten kajadian punah skala ageung kajantenan, disebut punah massal, anu sakitar 95% spésiés anu nyicingan bumi ngaleungit.

Paleozoic Geology

Fosil paloosis

Tina sudut pandang géologis, Paleozoic parantos seueur robih. Kajadian géologis utama anu munggaran salami periode ieu nyaéta pamisahan supercontinent anu dikenal salaku Pangea 1. Pangea 1 dibagi kana sababaraha buana, sahingga katingalina hiji pulau dikurilingan ku laut deet. Pulo ieu sapertos kieu: Laurentia, Gondwana sareng Amérika Kidul.

Sanaos pisah ieu, salami rébuan taun kapuloan ieu beuki caket sareng akhirna ngawangun supercontient anyar: Pangéa II. Kitu ogé, dina waktos ayeuna dua kajadian géologis anu penting pisan lumangsung pikeun bumi: nyaéta orogén Caledonia sareng orogén Hercynian.

Salami 300 juta taun ka pengker Paleozoic, siri parobihan geografis kajantenan kusabab luas bumi anu aya dina waktos éta. Dina awal Paleozoic, sajumlah ageung lahan ieu tempatna caket katulistiwa. Laurentia, Laut Baltik sareng Siberia ngariung di daérah tropis. Salajengna, Laurentia mimiti ngalih ka kalér.

Kira-kira di jaman Silurian, buana anu dikenal salaku Laut Baltik ngagabung ka Laurentia. Buana anu kabentuk di dieu disebut Laurasia. Antukna, supercontinent anu engkéna asalna di Afrika sareng Amérika Kidul tabrakan sareng Laurasia, ngawangun bumi anu disebut Pangea.

iklim

Henteu seueur catetan anu dipercaya ngeunaan kumaha kaayaan iklim Paleozoic mimiti. Nanging, para ahli yakin yén kusabab sagara anu lega, iklim kedah sedeng sareng sagara. Jaman Paleozoic Handap dipungkas ku Jaman És, suhu turun, sareng sajumlah ageung spésiés maot. Teras éta mangrupikeun waktos cuaca anu stabil, cuaca panas sareng lembab, sareng aya seueur karbon dioksida anu sayogi di atmosfir.

Nalika pepelakan netep di habitat terestrial, oksigén dina atmosfir ningkat, sedengkeun karbon dioksida turun. Nalika jamanna maju, kaayaan cuaca anu robih. Dina akhir Permian, kaayaan iklim ngajantenkeun kahirupan ampir teu lestari. Sanaon sabab-sebab parobihan ieu henteu acan dipikaterang (aya sababaraha hipotesa), anu dipikaterang nyaéta kaayaan lingkungan parantos robih sareng suhu naék sababaraha derajat, anu ngahaneutkeun suasana.

Biodiversitas Paleozoic

pamekaran biodiversitas

flora

Dina Paleozoic, pepelakan munggaran atanapi organisme sapertos pepelakan nyaéta ganggang sareng jamur, anu dikembangkeun di habitat akuatik. Teras, dina tahapan divisi salajengna dina waktos, kabuktosan éta pepelakan héjo munggaran mimiti muncul, kusabab kandungan klorofilna, anu ngamimitian prosés fotosintésis, anu utamina jawab eusi oksigén dina atmosfir Bumi. Tutuwuhan ieu primitif pisan sareng henteu ngagaduhan wadah konduktif, maka éta kedah aya di tempat anu kalembabanna luhur.

Engké pepelakan vaskular munggaran muncul. Tutuwuhan ieu ngandung saluran getih konduktif (xylem sareng phloem) anu nyerep nutrisi sareng medar cai ngalangkungan akar. Salajengna, flora ngalegaan sareng dirobih beuki loba. Pakis, pepelakan bibit sareng tangkal ageung anu munggaran muncul, sareng anu milik genus Archeopteryx ngagaduhan reputasi anu hébat kusabab éta tangkal asli anu mimiti muncul. Mosses munggaran ogé muncul dina Jaman Paleozoic.

Ragaman pepelakan anu gedé ieu lumangsung dugi ka akhir Permian, nalika anu disebut "pati ageung" kajantenan, ampir sadaya spésiés pepelakan anu nyicingan bumi punah.

fauna

Pikeun fauna, jaman Paleozoic ogé mangrupikeun jaman anu robih, sabab dina genep subdivisi anu ngawangun jaman ieu, fauna ngaragam sareng ngarobih, ti mahluk leutik dugi ka réptil ageung, mimiti nguasaan ékosistem darat.

Dina awal Paleozoic, sato munggaran anu dititénan nyaéta anu disebut trilobites, sababaraha vertebrata, moluska, sareng chordates. Aya ogé spons sareng brachiopods. Engké, kelompok sato janten langkung beragam. Salaku conto, cephalopods sareng cangkang, bivalves (sato anu gaduh dua cangkang) sareng korals parantos muncul. Ogé, dina waktos ayeuna, wawakil mimiti filum Echinoderm muncul.

Salami jaman Silurian, lauk anu mimiti muncul. Wakil tina kelompok ieu nyaéta lauk rahang sareng lauk henteu nganggo rahang. Kitu ogé, spésimén milik kelompok myriapods muncul.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Paleozoic sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.