Paléoklimatologi

paleoclimatology

Salah sahiji cabang géologi nyaéta paleoclimatology. Éta ngeunaan ulikan kerak bumi, bentang, catetan fosil, distribusi isotop anu béda-béda di sagara sareng bagian sanés lingkungan fisik anu aya hubunganana pikeun tiasa nangtoskeun sajarah variasi iklim di planét ieu. Kaseueuran panilitian ieu kalebet panilitian sajarah sareng tujuan pikeun tiasa diajar sagala épék anu dilakukeun ku kagiatan manusa dina iklim.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri, operasi sareng pentingna paleoclimatology.

Ciri utama

Nalika urang nyarioskeun panilitian ngeunaan kulit bumi, urang nuju ngarobih kana parobihan sareng struktur na. Kanyataan yén buana ngalih unggal taun ngajantenkeun klimatologi daérah béda tempat kadua. Kaseueuran studi di paleoclimatology ngarujuk ayana manusa sareng kagiatan ékonomi sareng kumaha pangaruhna di planét. Conto paling anyar ngeunaan panilitian dina paleoclimatology ngeunaan parobihan iklim.

Sakumaha urang terang, aya parobihan iklim anu bénten-bénten saprak planet urang kabentuk dugi ka ayeuna. Unggal parobihan iklim disababkeun ku sababaraha rupa parobahan komposisi suasanana. Nanging, sadaya parobihan iklim ieu parantos lumangsung dina laju alam anu ngamungkinkeun spésiés flora sareng fauna anu béda-béda disebarkeun di panjuru dunya pikeun nyiptakeun mékanisme adaptasi pikeun tiasa salamet dina nyanghareupan skénario anu énggal. Parobihan iklim ayeuna anu lumangsung dina abad ieu kajantenan dina laju anu langkung gancang anu henteu ngamungkinkeun mahluk hirup adaptasi sareng éta. Salajengna, pangaruh lingkungan anu dihasilkeun ku kagiatan manusa kedah ditambihan.

Karuksakan ékosistem sareng habitat alami spésiés mangrupikeun panyabab anu paling penting pikeun leungitna kaanekaragaman hayati. Mékanisme dasar anu nyababkeun parobahan sareng variasi dina iklim tiasa tina Hanjangan buana kana siklus puteran sareng orbit Bumi. Éta tiasa disebatkeun paleoclimatology nalungtik iklim jaman baheula tina indikator géologis alam. Sakali anjeun kéngingkeun data ngeunaan iklim jaman baheula, anjeun nyobian ngungkabkeun kumaha suhu sareng variabel atmosfir anu langkung mekar dina jaman sajarah bumi.

Tujuan tina paleoclimatology

diajar paleoclimatology

Sadaya panilitian anu parantos dikembangkeun pikeun nalungtik iklim jaman baheula, tiasa negeskeun yén iklim planét henteu kantos stabil. Sareng nyaéta dina sagala skala waktos éta parantos robih sareng teras dilakukeun ayeuna sareng bakal dilakukeun di masa hareup. Parobihan iklim henteu ngan ukur ku tindakan manusa tapi ogé sacara alami. Sadaya parobihan ieu diperyogikeun terang pentingna naon anu alamiah tina perubahan iklim. Ku cara kieu, élmuwan tiasa obyektif ngaévaluasi pangaruh nyata kalakuan manusa dina kaayaan lingkungan jaman ayeuna.

Hatur nuhun kana panilitian tabrakan lingkungan kagiatan manusa kana iklim, rupa-rupa modél prediksi tiasa dikembangkeun pikeun iklim kapayunna. Nyatana, hukum anu nyertakeun sadaya tindakan anu aya hubunganana sareng perubahan iklim ayeuna parantos disiapkeun dina dasar ilmiah tina kajian iklim sareng parobihanana.

Salami dasawarsa terakhir, téori anu béda muncul anu nyobaan ngajelaskeun asal usulna parobahan iklim anu béda anu dialami planet Bumi. Kaseueuran parobihan iklim parantos lumangsung lalaunan, sedengkeun anu sanésna ngadadak. Téori ieu anu ngajantenkeun seueur élmuwan cangcaya yén parobihan iklim ayeuna sanés didorong ku kagiatan manusa. Hipotesis dumasar kana élmu astronomi pakait sareng turun naek dina iklim sareng variasi dina orbit Bumi.

Aya téori séjén anu ngahubungkeun parobihan cuaca sareng parobihan dina kagiatan matahari. Aya ogé sababaraha bukti anu langkung anyar anu ngahubungkeun dampak meteorit, kagiatan vulkanik, sareng variasi dina komposisi atmosfir sareng parobihan global dina jaman baheula.

Rekonstruksi paleoclimatology

karbon dioksida global

Pikeun ngagaduhan ideu global ngeunaan iklim sapanjang sajarah, peryogi rekonstruksi palaeoclimatic. Rekonstruksi ieu nyababkeun sababaraha tantangan anu cukup. Maksudna, henteu aya catetan iklim instrumental aya saluareun 150 taun ka pengker kumargi teu aya alat ukur pikeun suhu sareng variabel atmosfir anu sanés. Hal ieu ngajadikeun rékonstruksi kuantitatif hésé pisan dilakukeun. Seringna, sagala rupa kasalahan dilakukeun pikeun ngukur suhu anu katukang. Kusabab kitu, perlu terang sadaya kaayaan lingkungan jaman baheula pikeun netepkeun modél anu langkung pas.

Kasusah tina rekonstruksi paleoclimatic aya dina kanyataan yén éta henteu dipikaterang kalayan pasti kumaha kaayaan suhu dina sédimén laut, permukaan laut, sakumaha jero na, kagiatan ganggang, jsb. Salah sahiji cara pikeun netepkeun suhu laut jaman baheula nyaéta ku indéks UK/37. Indéks ieu diwangun ku analisis sédimén laut sababaraha sanyawa organik anu dihasilkeun ku ganggang fotosintétis unisélular. Ganggang ieu aya di zona pot laut. Daérah ieu mangrupikeun sinar panonpoé murag sapertos anu ngamungkinkeun fotosintésis pikeun ganggang. Kasusah ngagunakeun indéks ieu nyaéta jero sagara dina waktos éta henteu dipikaterang, naon usum taun éta tiasa diukur, lintang anu bénten-bénten sareng sajabana.

Sering aya parobihan lingkungan anu nimbulkeun lingkungan anu henteu mirip sareng anu ayeuna. Sadaya parobihan ieu parantos dipikaterang hatur nuhun kana catetan géologis. Pamakéan modél-modél ieu ngamungkinkeun paleoclimatology ngajantenkeun kamajuan anu hébat dina pamahaman urang ngeunaan sistem iklim global. Teu aya ragu yén urang beuleum dina perubahan iklim kumargi catetan jaman baheula nunjukkeun yén duanana suhu laut sareng vegetasi, komposisi atmosfir atanapi arus laut parantos robih sacara berkala dina siklus puluhan rébu taun.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan paleoclimatology sareng pentingna.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.