Ngabengkak, bagéan gelombang, sareng ombak buta

Ngabengkak di sagara

Nalika anjeun mikirkeun laut sareng sagara, anjeun langsung mikirkeun sora ombak. Teu mungkin pikeun ngabayangkeun pantai tanpa ombak. Ti leuleutik, aranjeunna ngajarkeun ka urang yén gelombang aya dina produksi sareng karusakan anu teras-terasan sareng yén éta énergi anu ngalir ngalangkungan permukaan sagara.

Dinten ieu kami bakal terang sadayana anu aya hubunganana sareng ngabareuhan, bagéan gelombang sareng ombak buta didaptarkeun di dunya. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis fungsi laut sareng sagara?

Karakteristik gelombang

Gelombang di daérah basisir

Sakumaha anu parantos dipikaterang, angin tanggel waler pikeun ngajantenkeun ombak anu ngalir sapanjang permukaan cai laut sareng sagara sareng anu berperan penting dina kahirupan laut. Salaku tambahan, gelombang mangaruhan dina cara anu penting modifikasi zona basisir. Gumantung kana jinis ngabareuhan di basisir, éta bakal ngawangun hiji bentuk atanapi anu sanés.

Ombak dibagi kana sababaraha jinis gumantung kana tempat sareng inténsitas na nalika ngawangun. Anu kahiji nyaéta ombak cai jero anu dihasilkeun di tempat anu dasar laut handap pisan sareng henteu mangaruhan naon faktor generasi sareng dinamika gelombang. Di sisi anu sanésna, urang gaduh ombak basisir anu dipangaruhan ku morfologi dasar laut sabab kurang jero.

Gelombang mangrupikeun gerakan gelombang, osilasi périodik permukaan laut, diwangun ku krisis sareng déprési anu ngalir sacara horisontal. Aranjeunna utamina dicirikeun ku aranjeunna panjang gelombang, jaman, lamping, jangkungna, amplitudo sareng laju panyebaran.

Ombak teuing variabel pikeun dianalisis sareng didadarkeun. Ku alatan éta, padika statistik dipaké. Gelombang cai jero ngahasilkeun gerakan anu langkung seueur atanapi kirang dina permukaan laut sareng sagara anu urang sebut gelombang anu jangkungna gelombangna relatif handap dina hubungan sareng panjang gelombangna. Rénghap sumebar ka sagara, dugi ka tempat anu jauh pisan tina asal.

Daérah tempat ngabareuhan

ombak meupeus di basisir

Daérah utama dimana gelombang dihasilkeun nyaéta dimana-mana angin ngagelebug ti beulah kulon di zona sedeng duanana belahan bumi. Di luar daérah ieu, ngan aya hiji daérah penting kalayan ngahasilkeun gelombang. Éta Laut Arab. Di daérah ieu, salami sasih Juni, Juli sareng Agustus, aya ngabareuhan kuat disababkeun ku muson usum panas.

Jarang pisan pikeun angin dagang ngahasilkeun ombak ageung. Nanging, siklon tropis ngahasilkeun gelombang anu kuat dina bentuk anu henteu teratur. Kaseueuran gelombang anu dititénan di daérah intertropis asalna ti daérah lintang anu langkung luhur sareng sumebar sacara bébas di rébuan kilométer.

Daérah dimana frékuénsi angin langkung luhur ngahasilkeun gelombang kalayan kagiatan sareng ukuran langkung ageung. Sabuk badai kidul mangrupikeun daérah anu sanggup ngahasilkeun ombak anu pang hébatna, kusabab angin anu pang kuatna sareng paling pengkuh kacatet.

Bagéan ombak

Bagéan ombak

Sanaos kami terang dinamika ngabareuhan sareng kumaha jalanna aya hubunganana sareng gancang sareng arah angin, urang moal tiasa lirén di dinya. Nalika gelombang dihasilkeun, éta dibagi kana sababaraha bagian.

Masih saluran cai

Garis ieu pakait sareng tingkat sagara nalika henteu katarajang ombak. Ieu garis anu dicandak salaku rujukan ka sagara dina jangka waktu anu panjang sahingga, nalika ombak kajantenan, jangkungna ombak tiasa ditambihan sareng dikurangan ngeunaan pangukuran éta. Jalur cai tetep ieu ditandaan di tengah gelombang cai jero sareng tempatna langkung handap nalika ombak basisir.

Ribut ombak

Sugan ieu mangrupikeun bagian anu paling dipikaterang ku sadayana. Éta mangrupikeun titik anu paling luhur dina gelombang. Kasohor para peselancar sareng tiasa dikenal ku cai bodas sareng busa anu dihasilkeun nalika gelombang mimiti ngabengkokkeun sareng murag.

Valle

Éta sabalikna ti puncak gelombang. Éta mangrupikeun titik anu paling handap. Pikeun ningali éta, titik anu paling handap antara dua ombak kedah dititénan.

luhur

Jangkungna sering lieur sareng jambul. Nanging, jangkungna gelombang nyaéta bédana antara jambatan sareng lebak. Naon ukuran jarak éta nyaéta jangkungna gelombang.

Panjang gelombang

Nyaéta naon anu anjeun ukur jarak horizontal antara dua ombak. Ukuranna tiasa dilakukeun antara jambatan sareng jambul atanapi lebak sareng lebak.

Periode

Mangsa gelombang mangrupikeun ukuran waktos anu lumangsung antara hiji gelombang sareng gelombang anu sanés. Ukuran ieu dilakukeun ku milih titik anu tetep sareng ngitung waktos anu diperyogikeun pikeun rujak gelombang nembé kana jambatan kadua. Waktos ieu ogé diukur ti lebak ka lebak.

prekuensi

Frékuénsi rada mirip sareng jaman, tapi ku bédana éta ukur ukur jumlah total gelombang anu nembus titik rujukan per hijian waktos.

Gedéna

Amplitude nyaéta jarak antara garis cai tetep sareng rujak gelombang. Anjeun tiasa nyarios yén éta jangkungna tengah ombak.

Gelombang buta

ombak buta

Sapanjang sajarah aya ombak buta anu nyababkeun karuksakan ageung. Tapi kumaha gelombang buta dibentuk?

Pikeun gelombang sapertos ieu kabentuk, diperyogikeun angin kencang pikeun ngahasilkeun gerakan permukaan laut sareng morfologi dasar laut anu cocog. Upami dasar laut kagungan déprési anu jero sababaraha kilométer (sapertos mariem) gelombang bakal tiasa ngahontal basisir sareng kakuatan sadayana, sabab boro-boro kaleungitan listrik kusabab gesekan anu teras-terasan sareng handapeunna

Ku cara kieu, gelombang raksasa tiasa dihasilkeun anu janten tantangan pikeun para pecinta ombak.

Kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar sakedik deui ngeunaan dinamika laut sareng sagara urang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Angelica Salju cenahna

    Bahan anu aranjeunna bagikeun saé pisan sareng gunana pisan pikeun ngajar sabab ngagaduhan inpormasi, gambar sareng tulisanana tiasa kahartos ku saha waé anu maca.

  2.   enefpxuyuy cenahna

    davedkrosjfregjouybifjnzoeycnv