Ombak Nazaré

Unggal para peselancar kantos nguping gelombang paling ageung di planét ieu. Éta perkawis ombak Nazaré. Éta dianggap mangrupikeun hiji jinis gelombang gigantic anu parantos ngarusak catetan dunya Guinness saukuranana. Ombak Beastly yén unggal surfer impian tina sometime. Acan naha gelombang gigantic ieu kajantenan?

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon gelombang Nazaré nyaéta sareng kunaon éta kajadian.

Naon ombak Nazaré

Nazaré mangrupikeun kota anu alit tapi cukup saé dimana tempatna pamayang cicing. Nyaeta di daérah Portugis sakitar 100 kilométer kaléreun Lisbon. Henteu dugi ka sababaraha taun ka pengker éta kanyahoan ku seueur jalma. Nanging, dinten ieu tempat ieu kawéntar kumargi aya tempat-tempat gelombang ombak réncang. Sareng gelombang ieu sanggup ngarecah di payuneun mercusuarna sareng ngagaduhan ukuran anu ageung.

Henteu ngan éta kasohor para peselancar, tapi pikeun sagala jinis wisatawan sareng wisatawan di luar olahraga ieu. Sareng ieu mangrupikeun salah sahiji gelombang panggedéna anu pernah di surfing sareng dianggap gunung cai sajati. Aya seueur jalma anu panasaran naha éta kajantenan dina jenis ombak ieu di tempat ieu. Urang bakal ngajelaskeun ieu ku cara saderhana.

Anjeun kedah terang yén seueur ombak kawangun ku béda jero anu aya dina morfologi laut. Kami terang yén arus laut didorong ku angin sareng benten dina suhu atanapi kasasihan cai. Kusabab kitu, sabab aya bénten-bénten jerona antara rak bawana sareng jurang, aya aliran cai anu nyababkeun ombak ageung lumangsung.

Ngarai Nazaré dianggap jurang laut anu pangjerona di sapanjang basisir Éropa sareng salah sahiji anu paling jero di dunya. Su extension ngawengku sakitar 230 kilométer sareng jerona 5.000 méter. Nalika gelombang badai anu kuat lumangsung ti WNW sareng basisir Nazaré, aya aspek anu panasaran anu ngalibatkeun sababaraha faktor: treuk, rak buana sareng arus basisir. Hasilna, aranjeunna ngabentuk gelombang pangageungna di dunya.

Formasi gelombang Nazaré

Nalika ombak diarahkeun ka basisir kota ieu, biasana tumuh gancang kusabab aya dua variabel géomorfologis anu nyababkeun éta. Variabel géomorfologis ieu, anu dasarna mangrupa morfologi bagéan laut sareng laju angin, anu nyababkeun jenis gelombang buta ieu lumangsung. Pikeun langkung ngajelaskeun hal ieu, hayu urang bayangkeun yén Samudra Atlantik, jero pisan, Ujug-ujug, anjeunna minuhan "léngkah" anu ngirangan jero sagara ampir dumadakan. Parobihan jero laut ieu ngabalukarkeun ngabareuhan pikeun ngompres sareng proyek ka luhur.

Salaku tambahan, aspék séjén anu ngahasilkeun jenis gelombang buta ieu nyaéta yén arus cai disalurkeun sapanjang pantai ka arah kalér-kidul. Arus cai anu sami ieu anu sumping dina arah gelombang anu datang nyaéta anu nyumbang pikeun ningkatkeun deui jangkungna ombak anu dugi ka basisir. Pikeun pangaruh anu langkung ageung, backwash anu ogé dikenal salaku cai anu diproyeksikeun ti pantai nuju ka laut, bakal ningkatkeun jangkungna gelombang kajadian sababaraha meter deui. Sadaya jenis variabel sareng kaayaan ieu dilakukeun Gelombang Nazaré nyepeng Guinness World Record pikeun ombak panggedéna anu pernah di surfing.

Tiasa disebatkeun yén pembentukan gelombang buta jenis ieu pangaruhna tina ranté. Anu kahiji nyaéta bédana dina jero morfologi laut. Nyaéta, aya daérah taringgul sareng pasang gunung anu ngagaduhan sikep anu bénten-bénten anu ngabedakeun kagancangan sareng jero anu ombak sumping sareng ngarobih jero éta kanggo balik. Bédana anu jero ieu anu nyababkeun kanaékan jangkungna gelombang sareng nalika ombak konvergénsi sareng jurang, arus cai lokal naék. Link terakhir dina ranté nyaéta counterwash anu ngabantosan ningkatkeun tingkat sareng jangkungna gelombang.

Kumaha ombak basisir diprediksi

ombak Nazaré

Upami anjeun peluncur anu ngumbara ka sababaraha penjuru dunya pikeun néwak ombak buta, prediksi gelombang ieu penting. Nanging, ngukur ombak di laut terbuka mangrupikeun padamel anu langkung sesah tibatan disada. Ieu disababkeun aya kanyataan yén aya variasi jangkungna anu didaptarkeun ku pelampung sareng teu mungkin ngabedakeun tiap gelombang masing-masing. Sadaya pelampung tumpang tindih sareng ombak sumping tina arah anu béda. Hasilna, ngabuka lautan terbuka dianggo sareng diukur nganggo standar statistik. Ieu, ukuran dipaké pikeun nyieun rata-rata nyaéta ukuran ombak.

Kontras, tiasa ngaramal jangkungna gelombang di daérah basisir mangrupikeun prosés anu langkung langsung. Sareng kanyataanna nyaéta ombak kedah nyoko kana arah preferensial nalika aranjeunna caket ka daratan. Pamisahan antara ombak anu béda langkung diartikeun di basisir laut terbuka. Ku alatan éta, anjeun tiasa sacara gampil ngukur ukuran ombak di Nazaré sareng ngira-ngira sabaraha ombak anu bakal dituju. Pikeun ieu, modél matematika dianggo anu tumut kana sababaraha parameter sapertos éta kakuatan angin sareng arah anu ngagelebug. Anjeun ogé kedah tumut kana sababaraha variabel sapertos kaayaan pasang surut, ombak handapeun sareng topografi jero cai daérah anu dimaksud.

Modél ieu henteu sanggup ngaduga kalayan total presisi jangkungna anu masing-masing gelombang bakal gaduh masing-masing. Éta ngan ukur nyayogikeun inohong anu ngagambarkeun jangkungna umum yén ombak biasana aya nalika dugi ka basisir. Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, data statistik dianggo anu nyampur sadaya data anu dicandak nganggo hartosna pikeun ngajentrekeun naon anu dikenal salaku bel Gaussian.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan gelombang Nazaré.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.