Gelombang gravitasi

ombak gravitasi

Kami terang yén bidang fisika ngagaduhan seueur aspek anu nyababkeun hésé pikeun seueur jalma ngartos. Salah sahiji aspek ieu nyaéta ombak gravitasi. Gelombang ieu diprediksi ku élmuwan Albert Einstein sareng aranjeunna kauninga 100 taun saatos prediksi na. Éta mangrupikeun terobosan élmu dina téori rélativitas Einstein.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan gelombang gravitasi, ciri sareng pentingna.

Naon gelombang gravitasi

gelombang gravitasi fisika

Kami nyarioskeun ngeunaan ngagambarkeun gangguan dina rohangan luar angkasa-waktos anu dihasilkeun ku ayana awak masif anu dipercepat ngahasilkeun ékspansi énergi dina sadaya arah kalayan gancangna cahaya. Fénoména gelombang gravitasi ngamungkinkeun ruang-waktos manjang tanpa sanggup deui ka kaayaan aslina. Éta ogé ngahasilkeun gangguan mikroskopis anu ngan ukur tiasa ditanggap di laboratorium ilmiah anu maju. Sadaya gangguan gravitasi sanggup nyebarkeun dina gancangna cahaya.

Éta biasana dihasilkeun antara dua atanapi langkung badan luar angkasa anu ngahasilkeun panyebaran énergi anu diangkut ka sadaya arah. Mangrupikeun fenomena anu nyababkeun ruang-waktu ngalegaan sedemikian rupa sehingga tiasa balik kana kaayaan asalna. Kapanggihan gelombang gravitasi parantos masihan sumbangan penting pikeun diajar rohangan ngalangkungan ombak na. Hatur nuhun kana ieu, modél sanés tiasa diusulkeun pikeun paham kana tingkah polah rohangan sareng sadaya ciri na.

Pamanggihan

gelombang gravitasi

Sanaos salah sahiji hipotesis terakhir Albert Einstein dina tiori relativitasna nyaéta pedaran gelombang gravitasi, aranjeunna dideteksi saabad saatosna. Kukituna, ayana gelombang gravitasi ieu anu dituduhkeun Einstein tiasa dikuatkeun. Numutkeun ka élmuwan ieu, ayana gelombang jenis ieu asalna tina turunan matématika anu nyatakeun yén teu aya obyék atanapi sinyal anu tiasa langkung gancang tibatan cahaya.

Parantos abad ka payun di 2014, observatorium BICEP2 ngumumkeun kapanggihna sareng teras gelombang gravitasi anu dihasilkeun nalika ngembangna jagad raya di Jelegér badag. Sakedik waktos salajengna warta ieu tiasa ditolak nalika ningali yén ieu henteu nyata.

Sataun saatosna para ilmuwan percobaan LIGO tiasa mendakan gelombang ieu. Ku cara kieu, aranjeunna mastikeun kahadiran pikeun ngembarkeun warta. Kukituna, Sanaos penemuanna di 2015, aranjeunna ngumumkeun éta di 2016.

Karakteristik utama sareng asal usul gelombang gravitasi

waktos rohangan

Urang bakal ningali naon ciri anu paling representatif anu ngajantenkeun gelombang gravitasi mangrupikeun papanggihan anu paling penting dina bidang fisika dina sababaraha taun ka pengker. Ieu mangrupikeun gangguan anu ngarobih ukuran rohangan luar angkasa ku cara ngatur pikeun ngalegaan tanpa ngantepkeun deui ka kaayaan aslina. Karakteristik utami nyaéta aranjeunna sanggup nyebarkeun dina kecepatan cahaya sareng sagala arah. Éta gelombang transversal sareng tiasa dipolarisasi. Ieu ngandung harti yén éta ogé ngagaduhan fungsi magnét.

Gelombang ieu tiasa ngangkut énergi kalayan gancang sareng dina jarak anu jauh pisan. Mungkin salah sahiji mamang anu diangkat ngeunaan gelombang gravitasi nyaéta asal na henteu tiasa ditangtoskeun sacara gembleng. Éta tiasa némbongan dina frékuénsi anu béda-béda gumantung kana inténsitasna masing-masing.

Sanaos henteu jelas teuing, aya seueur élmuwan anu nyobian netepkeun kumaha asalna dina gelombang gravitasi. Hayu urang tingali naon kamungkinan kaayaan dimana aranjeunna tiasa kabentuk:

  • Nalika dua atanapi langkung badan ruang massa anu luhur pisan saling berinteraksi. Massa ieu kedah ageung pisan pikeun kakuatan gravitasi tiasa pangaruh.
  • Produk orbit tina dua liang hideung.
  • Éta tiasa dihasilkeun ku tabrakan dua galaksi. Jelas, ieu mangrupikeun hal anu henteu kajantenan unggal dinten
  • Éta tiasa lumangsung nalika orbit dua nétron sauyunan.

Deteksi sareng pentingna

Urang ayeuna bade nganalisis sakedik kumaha élmuwan LIGO parantos tiasa ngaidentipikasi jinis ombak ieu. Kami terang yén éta ngahasilkeun gangguan ukuran mikroskopis sareng éta ngan ukur tiasa dideteksi ku alat anu canggih pisan. Kuring ogé kedah émut yén alat-alat ieu lemes pisan. Aranjeunna dipikaterang ku nami interferometers. Éta diwangun ku sistem torowongan anu jarakna sababaraha kilométer sareng disusun dina bentuk L. Lasers nembus terowongan anu langkung saé kilométer ieu anu mumbul kaca spion sareng ngaganggu nalika nyebrang. Nalika katapel gravitasi lumangsung, éta tiasa sampurna dideteksi ku lambung dina waktos-waktos. Formasi stabil lumangsung antara kaca spion anu aya dina interferometer.

Alat-alat sanés anu tiasa ogé ngadeteksi gelombang gravitasi nyaéta teleskop radio. Teleskop radio sapertos kitu tiasa ngukur lampu tina pulsar. Pentingna ngadeteksi jinis ombak ieu anu ngamungkinkeun manusa ngajalajah alam semesta kalayan hadé. Sareng éta berkat ombak ieu anjeun tiasa ngupingkeun geter anu ngagedéan dina waktos-waktos. Kapanggihna gelombang ieu ngamungkinkeun ngartos yén jagad raya tiasa cacad sareng sadaya deformasi ngalegaan sareng ngontrak sapanjang angkasa kalayan bentuk gelombang.

Perlu dicatet yén pikeun gelombang gravitasi kabentuk, prosés telenges sapertos tabrakan liang hideung kedah didamel. Éta berkat panilitian gelombang ieu ku inpormasi tiasa didapet yén kajadian-kajadian ieu sareng malapetaka lumangsung dina kosmos. Sadaya fénoména tiasa ngabantosan pikeun ngajelaskeun sareng ngajelaskeun seueur hukum dasar dina bidang fisika. Hatur nuhun kana ieu, seueur inpormasi anu tiasa disayogikeun ngeunaan rohangan, asal usulna sareng kumaha béntang ngarusak atanapi ngaleungit. Sadaya inpormasi ieu ogé diturunkeun pikeun diajar langkung seueur ngeunaan liang hideung. Conto gelombang gravitasi Éta aya dina ledakan hiji bintang, tabrakan dua meteorit atanapi nalika liang hideung kabentuk. Éta ogé tiasa dipanggihan dina ledakan supernova.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan gelombang gravitasi sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.