Percobaan Oersted

dipilampah

Panaliti anu dipikaterang ku nami Hans Christian Oersted niténan di 1819 kumaha jarum magnét tiasa dialihkeun ku pangaruh arus listrik. Jarum magnét mangrupikeun komposisi magnét ngawangun jarum. Ékspérimén ieu katelah Percobaan Oersted sareng ngungkabkeun ayana patalina antara listrik sareng magnet. Dugi ka waktos ieu aranjeunna dua unsur anu béda ogé gravitasi sareng listrik.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon anu dilakukeun ku percobaan Oersted sareng naon ciri sareng réfléksi na.

Asalna ékspérimén Oersted

Percobaan Oersted

Kedah diémutan yén, dina waktos éta, téknologi ayeuna teu aya pikeun tiasa ngalaksanakeun panilitian sareng pernyataan dina metode ilmiah. Ékspérimén Oersted nyata yén aya hubungan antara listrik sareng magnet. Hukum anu sacara matematis ngajelaskeun interaksi magnét sareng listrik dikembangkeun ku André Marie Ampère anu tanggung jawab diajar kakuatan anu aya diantara kabel anu ngalirkeun arus listrik.

Sadayana mangrupikeun berkat analogi anu aya antara magnet sareng listrik. Analogi ieu anu nyababkeun milarian dilakukeun kana hubungan anu aya diantara aranjeunna sareng anu tiasa ngajelaskeun ciri-ciri anu sami. Usaha anu munggaran pikeun nalungtik kamungkinan hubungan antara muatan listrik magnet henteu masihan seueur hasilna. Anu aranjeunna nunjukkeun nyaéta ku nempatkeun objék anu muatan listrik caket magnet, kakuatan tunggal dilaksanakeun antara aranjeunna. Gaya ieu mangrupikeun daya tarik global sapertos anu aya diantara obyék anu muatan listrik sareng obyék nétral. Dina hal ieu, objékna nyaéta magnet.

Magnét sareng obyék anu muatan listrik narik tapi henteu tiasa diorientasi. Ieu nunjukkeun yén henteu aya interaksi magnét antara aranjeunna. Upami kitu, upami aranjeunna bakal pituduh. Oersted mimiti ngalakukeun percobaan anu nunjukkeun bantosan hubungan antara listrik sareng magnet. Parantos dina sataun 1813 parantos ngaduga yén aya hubungan antara keduanya tapi éta di 1820 nalika anjeunna diverifikasi.

Kajadian éta nalika anjeunna nyiapkeun kelas fisika di Universitas Kopenhagen. Di kelas ieu, anjeunna tiasa mastikeun yén upami anjeunna mindahkeun kompas caket kawat anu mawa arus listrik, jarum kompas condong ngagentoskeun dirina janten jejeg sareng arah kawat.

Ciri utama

prinsip magnetisme

Beda dasar anu aya dina ékspérimén Oersted kalayan usaha-usaha sateuacana anu ngagaduhan hasil négatip nyaéta ékspérimén loop sareng arus muatan anu berinteraksi sareng magnet dina gerak. Perhatoskeun kanyataan ieu, hasil ékspérimén Oersted tiasa dipikaterang kumargi éta diusulkeun sadaya arus listrik sanggup ngawangun médan magnét. Ampere mangrupikeun élmuwan anu ngagunakeun konsép hubungan antara banjir sareng magnet pikeun tiasa ngantep katerangan pikeun ieu sadayana. Hatur nuhun kana resolusi na, anjeunna sanggup netepkeun penjelasan anu masihan solusi pikeun paripolah magnetisme alam sareng sanggup ngarormalkeun sadaya pangembangan dina istilah matématika.

Kontribusi ékspérimén Oersted

Oersted ékspérimén sareng magnetisme

Kapendak yén sadaya arus listrik sanggup ngahasilkeun médan magnét tiasa muka seueur jalan panilitian ngeunaan magnetisme sareng hubunganana sareng listrik. Diantara sadaya jalan kabuka ieu aya kamajuan anu cukup buah anu urang ngembangkeun janten titik-titik ieu:

  • The tekad kuantitatif médan magnét anu dihasilkeun ngalangkungan sababaraha jinis arus listrik. Titik ieu kajawab kusabab kabutuhan pikeun ngahasilkeun medan magnét anu inténsitas sareng susunan garisna anu tiasa dikendalikeun. Ku cara kieu, dimungkinkeun pikeun nanganan manpaat magnet alam sareng dimungkinkeun pikeun nyiptakeun magnet buatan anu sanés ku operasi anu langkung épisién.
  • Pamakéan kakuatan anu aya diantara arus listrik sareng magnet. Atuh ku élmu ngeunaan fénoména ieu dimungkinkeun pikeun digunakeun pikeun pangwangunan motor listrik, rupa-rupa instrumen anu dianggo pikeun ngukur intensitas aplikasi ayeuna sareng sanés. Salaku conto, kasaimbangan éléktronik dianggo di seueur daérah ayeuna. Kasaimbangan éléktronik parantos diwangun berkat panggunaan kakuatan anu aya diantara arus listrik sareng magnet.
  • Penjelasan ngeunaan magnetisme alami. Atuh ku panggunaan ékspérimén Oersted, dimungkinkeun pikeun ngadasarkeun élmu anu akumulasi selama ieu dina struktur internal materi. Kanyataan yén arus naon sanggup ngahasilkeun médan magnét di sakurilingna ogé parantos disorot. Hasil tina ieu, sadaya paripolah dipikaterang tiasa ngamangpaatkeun éta.
  • Pangaruh timbal balik anu tiasa ditingalikeun dina ékspérimén Oersted parantos dianggo pikeun industri kéngingkeun arus listrik sareng panggunaan na ku seuseueurna penduduk. Pamakéan ieu dumasarkeun kana kéngingkeun arus listrik tina médan magnét.

Pikiran akhir

Kami badé ngalakukeun sakedik refleksi kana percobaan Oersted sareng naon kontribusina dina dunya sains. Kami terang yén kawat diwangun ku muatan positip sareng négatip. Duanana pancén saimbang saling sahingga total beban nyaéta nol titik kami ngabayangkeun kabel anu kabentuk ku dua jajar paralel panjang. Upami urang ngalihkeun kabel sacara gembleng, sareng duanana dina jajaran sateuacanna moal aya kajadian. Nanging, upami jalanna arus listrik diadegkeun, jajaran maju sareng lapangan dihasilkeun anu ngabelokkeun jarum magnét.

Tina ieu kami kéngingkeun réfléksi yén anu ngahasilkeun lapangan sanés obahanana, tapi gerakan relatif tina muatan tina hiji tanda anu aya kaitanana sareng anu sanés. Katerangan kunaon jarumna ngalir nyaéta arus kabel produksi medan magnét anu garisna asup kana hiji tungtung sareng kaluar di tungtung anu sanés. Ieu kumaha jarumna ngalir nuturkeun médan magnét.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan percobaan Oersted sareng kontribusina dina dunya sains.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.