Pengamatan dina meteorologi

alat ukur meteorologi

Kanggo terang kaayaan meteorologi sadaya penjuru dunya, nitenan planet urang penting pisan. Hatur nuhun ka anu seueur instrumén panineungan urang tiasa terang bahkan ngaramal kaayaan meteorologi ampir unggal juru planét bumi.

Dina raraga terang kaayaan meteorologi, pangukuran dilakukeun dina rébuan stasiun meteorologi anu ayana henteu ngan ukur di darat, tapi ogé di laut, dina jangkungna béda atmosfir sareng malah dina satelit ti luar angkasa. Kumaha alat anu niténan planét urang sareng kaayaan météorologi na tiasa dianggo? Kumaha pentingna aranjeunna dina hal ramalan cuaca?

Pengamatan dina meteorologi

niténan perlu dina meteorologi

Alat pangukur tina variabel meteorologis anu béda sapertos tekanan, angin, kalembaban, hujan, suhu, jsb. Éta ayana dina posisi anu tetep di sakumna planét. Éta tempatna duanana di tempat-tempat di daratan, sapertos dataran, gunung, lebak, kota, ogé sapanjang rute anu disusud ku kapal sareng pesawat, ngamangpaatkeun kanyataan yén sadayana ngagaduhan instrumen meteorologi.

Pamakéan anu tiasa didamel tina inpormasi anu disayogikeun ku sadaya sumber pengamatan ieu seueur pisan rupa-rupa: tina catetan temporal dina stasiun-stasiun khusus, dugi ka ngajelaskeun prediksi meteorologi. Bisi naon waé, pusat-pusat meteorologi museur kana inpormasi ku daérah, ngolahna, ngadalikeun kualitasna, sareng ngadistribusikaeun ka pangguna anu panginten peryogi pikeun diajar suasana.

Nalika komunikasi dilakukeun ka umum ngeunaan hasil paniténan meteorologi, maka disebut laporan meteorologi. Kukituna, siaran berita disebut «bagian éta«. Hasil panitén météorologis tiasa ditingalikeun sacara lisan ogé ku ngagambarkeun. Normalna, peta daérah anu kedah dititénan anggo sareng variabel météorologi anu parantos dititénan sareng épolusiana diwakilan di dinya.

Kalayan susunan variabel météorologi anu dikaji, modél tiasa diwangun pikeun ngabantosan prediksi na. Pikeun éta, dumasarkeun kana pola operasi sareng paripolah variabel meteorologis ieu kana kaayaan lingkungan sareng kumaha aranjeunna tiasa mekar antukna waktos dianalisis. Ramalan cuaca diperyogikeun pisan dina kahirupan sapopoe pikeun tiasa terang kumaha kaayaanana dina sababaraha dinten ka payun sareng tiasa meta numutkeun cuaca.

Model ramalan cuaca nganggo data anu dicandak saatos mangtaun-taun rékaman pikeun tiasa nyusun ciri anu ngawangun iklim daérah. Sakumaha anjeun terang, cuaca henteu sami sareng cuaca. Météorologi ngarujuk kana kaayaan variabel meteorologi dina waktos anu tangtu. Nanging, iklim mangrupikeun susunan tina variabel ieu sapanjang taun. Salaku conto, iklim anu kutub, nalika variabel sapertos suhu, hujan dina bentuk salju, angin, jsb. Éta ngabentuk iklim anu tiis, anu suhu handap handapeun enol derajat ngadominasi.

Aparat pangimeutan meteorologi

stasiun cuaca ngukur variabel

Tangtosna, dasar sadaya pangamatan meteorologi aya dina pakakas meteorologi anu dianggo pikeun ngukur. Tabel ieu nyimpulkeun sababaraha instrumen anu paling sering dianggo:

Stasion meteorologi biasana ngagaduhan sababaraha instrumen ieu, bahkan sadayana upami éta kumplit pisan. Pikeun pangukuran variabel meteorologis pikeun dilaksanakeun leres, éta kedah dilaksanakeun numutkeun kriteria anu ditetepkeun ku Organisasi Météorologi Dunya. Kriteria ieu dumasarkeun kana lokasi, orientasi sareng kaayaan lingkungan anu leres anu tiasa mangaruhan alat ukur sareng ngarobih hasil anu diala.

Pikeun data anu ketat, kandelna stasiun meteorologi kedah ngagaduhan kotak penjagaan, samacam kandang kai bodas aya 1.5 m tina taneuh, di jero tempatna aya thermometers, hygrometer sareng evaporimeter. Salaku tambahan, dina seueur kasus, stasiun-stasiun na gaduh munara meteorologi. Alat ukur sapertos thermometers, anemometers sareng vanes aya di dinya, anu nginpokeun ka urang ngeunaan kaayaan meteorologis dina jangkung anu bénten-bénten.

Satelit meteorologi pangamatan

Satelit meteorologis biasa niténan cuaca

Sakumaha didadarkeun di sateuacan sareng tanpa diragukeun, satelit pangamat mangrupikeun anu paling rumit, tapi anu ngahasilkeun hasil anu saé. Posisi satelit, dina orbit di sakuliling Bumi, ngamungkinkeun aranjeunna ngagaduhan visi anu langkung ageung, langkung lega sareng langkung jembar tibatan alat-alat anu aya di permukaan bumi.

Satelit nampi radiasi éléktromagnétik dikaluarkeun sareng dipantulkeun ku Bumi. Anu mimiti asalna tina dirina sorangan sareng anu kadua asalna tina Matahari, tapi éta katingali dina permukaan bumi sareng di atmosfir sateuacan dugi ka satelit. Satelit nangkep frékuénsi tertentu tina radiasi ieu, tina béda anu béda gumantung kana kaayaan atmosfir, pikeun engké ngolah data sareng ngajentrekeun gambar anu bakal ditampi di stasiun darat, dimana éta bakal diinterpretasi.

Satelit météorologi tiasa diklasifikasikeun numutkeun orbit anu tempatna sareng numutkeun jinisna:

Satelit geostasioner

satelit géostasionér dibereskeun

Satelit ieu diputer dina waktos anu sami sareng Bumi, janten aranjeunna ngan ukur ngabayangkeun hiji titik tetep anu aya dina katulistiwa Bumi. Ilaharna, satelit ieu ayana di jarak anu pohara jauh ti Bumi (sakitar 40.000 km).

Kauntungan anu ditawarkeun ku satelit ieu nyaéta, sabab jauh pisan, bidang pandangna lega pisan, sapertos ka saluruh rupa planét. Salaku tambahan, aranjeunna ogé nyayogikeun inpormasi sacara kontinyu ngeunaan daérah khusus anu anjeun badé niténan sareng ngamungkinkeun époléor meteorologi di daérah éta.

Satelit polar

satelit kutub langkung caket

Satelit polar mangrupikeun satelit anu ngorbit langkung caket tibatan anu sateuacanna (jangkung antara 100 sareng 200 km) janten nawiskeun pandangan anu langkung caket ka planét urang. Anu ngarugikeunana nyaéta, sanaos kami nawiskeun gambar kalayan résolusi anu langkung luhur sareng langkung jelas, aranjeunna sanggup niténan kirang rohangan.

Satelit meteorologi ngagaduhan alat anu pas pikeun nangkep inpormasi ngeunaan sababaraha sipat bumi Bumi, tapi utamina éta néwak radiasi éléktromagnétik anu katingali sareng infra merah. Tina inpormasi ieu, aya dua jinis gambar satelit didamel, anu disebut spéktrum band anu pakait. Upami gambar anu ditampi ditempatkeun hiji-hiji, ditingali salaku sekuen, urang bakal tiasa ngahargaan gerakan méga, sapertos anu nunjukkeun cuaca dina tivi dina unggal dinten.

Jenis pangamatan

Gumantung kana inpormasi anu dikumpulkeun ku dua jinis satelit meteorologi, urang tiasa ngadamel peta pangamatan sareng dua jinis gambar anu dikumpulkeun satelit: Kahiji, aya gambar anu katingali dina katingali sareng, kadua, anu aya dina infra red

Gambar anu katingali (VIS)

gambar anu katingali ngan ukur siang

Gambar anu katingali mangrupikeun gambar anu mirip pisan sareng gambar anu bakal urang tingali upami urang aya dina satelit, kumargi, sapertos panon urang, satelit néwak radiasi matahari saatos ngagambarkeun awan, darat atanapi laut, gumantung kana zona.

Kacaangan gambar gumantung kana tilu faktor: inténsitas radiasi panonpoé, sudut élévasi panonpoé sareng réfléktipitas awak anu dititénan. Rata-rata kamantulan (atanapi albedo) sistem Bumi-Suasana nyaéta 30%, tapi, sakumaha anu urang tingali dina bab samemehna, salju sareng sababaraha awan sanggup ngagambarkeun cahaya anu jumlahna ageung, sahingga dina gambar satelit anu katingali aranjeunna bakal katingali langkung cerah tibatan, sapertos laut.

Sanaos awan umumna mangrupakeun pantulan anu saé, albedo na gumantung kana kandel sareng sifat partikel anu ngawangunna. Cirrus, salaku conto, mangrupikeun awan ipis anu dibentuk ku kristal és, bieu nunjukkeun radiasi panonpoé, janten sesah ningaliana dina gambar anu katingali (ampir transparan).

Imaging Infrabeureum (IR)

gambar infra merah ngukur panas anu dipancarkeun ku awak

Inténsitas radiasi infra merah anu dipancarkeun ku awak langsung patali sareng suhu na. Janten, awan anu luhur sareng tiis, sapertos awan cirrus, bakal katémbong caang pisan sapertos gambar sapertos kitu. Gurun di beurang, upami teu aya awan di luhur na, bakal muncul salaku daérah anu poék pisan dina gambar, kusabab suhu na tinggi. Gambar infrared tiasa ditingkatkeun dina warna gumantung kana suhu émisi daérah, sahingga mempermudah idéntifikasi daérah anu tiis pisan, biasana pakait sareng puncak awan anu maju pisan.

Gambar Infrabeureum ngajantenkeun sesah ngabedakeun antara awan rendah sareng halimunKusabab suhu na sami sareng permukaan dimana aranjeunna ayana, aranjeunna tiasa bingung sareng éta.

Gambar infrared dianggo khususna dina wengi, kumargi teu aya cahaya pikeun satelit anu nangkep gambar anu tiasa ditempoan. Anjeun kedah mikir yén beurang atanapi wengi, awak ngaluarkeun panas sareng, gumantung kana suhuna, éta bakal langkung bodas atanapi langkung poék. Kusabab kitu, dua jinis panitén digunakeun pikeun tiasa langkung kontras sareng inpormasi sareng lengkep nepi ka maksimal.

Kalayan inpormasi ieu, anjeun bakal parantos terang langkung seueur perkawis meteorologi sareng pentingna paniténna pikeun nyiptakeun modél anu ngabantosan ramalan cuaca.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Lalaki kolot cenahna

    Henteu, siaran berita teu disebat bagian kusabab éta masihan inpormasi météorologi (anu henteu saurang ogé sacara kolékal nyebut bagian na, tapi cuaca).
    Siaran koran disebat bagianna, sareng kirang sareng kirang sering, kusabab warisan ti radio nasional Spanyol adat sareng rutinitas masihan, masihan bagian perang resmi, perang sadérék 1936/1939, anu disiarkeun unggal dinten ti kantor pusat Generalissimo Franco.
    "Jempé, aranjeunna badé masihan laporan!" Éta mangrupikeun hudang-hudang yén saatos klarinét anu biasa ngumumkeun masihan saha waé anu langkung gaduh kawenangan di bumi, supados tiiseun éta ngamungkinkeun ngadangukeun berita perang anu penting pisan.
    Perang musna, tipi dugi (1956), adatna tetep, leres pisan, nyebat berita "bagian"
    Dina jaman baheula Mariano Madinah, teu aya anu nyarios yén anjeunna "jalma anu bagian", tapi lalaki waktos éta.