Naon masalah poék sareng kanggo naon?

alam semesta jeung poék

Di jagad raya urang, sagala rupa anu tiasa urang keuna, tingali, bau atanapi raoskeun éta ngan 5% tina sagala rupa anu aya. Perkara anu urang biasa pikeun nungkulan sareng ningali rada langka di jagad raya.

Upami urang ngan ukur terang 5%, naon anu janten sesa? Bukti nunjukkeun yén 27% tina jisim sareng énergi jagat raya diwangun ku anu disebut perkara poék. Sanaos bahan poék tetep misteri leres ayeuna, naon anu urang terang ngeunaan masalah poék? Kanggo naon?

Perkara poék

perkara poek

Alam semesta urang diwangun ku materi sareng énergi. Kami biasa ngungkulan matéri sepanjang waktos sadidinten. Komputer, smartphone urang, méja, jst. Éta diwangun ku bahan biasa. Nanging, jagad raya urang henteu sapinuhna diwangun ku perkara biasa, tapi masalah poék.

Perkara poék ieu henteu tiasa ditingali ku mata taranjang, tapi éta anu méré dinamika sakumna alam semesta. Perkara poék teu tiasa ditingali sabab éta di rohangan paling jero sareng tiris pisan. Pikeun niténan benda langit tina planét leutik ieu anu dilakukeun nyaéta ngadeteksi radiasi, anu ngumbara ngalangkungan angkasa. Radiasi ieu ngamungkinkeun urang napsirkeun ayana bahan poék.

Bahan poék henteu ngaluarkeun radiasi anu cekap pikeun ditingali, tapi éta aya sareng dianalisis nganggo instrumen sareng analisis statistik pikeun ningali kumaha jalanna. Bahan poék tiis pisan sareng hideung anu henteu ngaluarkeun nanaon, maka éta henteu tiasa ditingali.

Kusabab éta henteu tiasa dianalisis, maka teu dipikaterang tina naon ngadamelna. Ieu nuturkeun yén éta tiasa diwangun ku neutrino, partikel WIMP, awan gas non-bercahaya, atanapi bahkan bintang kerdil.

Kumaha anjeun terang yén masalah poék aya?

komposisi zat poék

Patarosan éta rada pikaresepeun, sabab upami henteu tiasa dirampa atanapi dideteksi, mustahil pikeun ditingali. Anjeun tiasa nyarios yén masalah poék mangrupikeun bagian tina imajinasi sareng implengan urang, tapi élmu dumasar kana bukti.

Sanaos leres yén ayana bahan poék ngan ukur hipotesa, nyaéta, éta henteu acan janten kanyataan anu kabuktosan sareng kabuktosan, aya seueur buktos anu jelas nunjukkeun yén éta aya.

Éta kauninga dina 1933, nalika F. Zwicky ngusulkeun ayana salaku réspon kana pangaruh anu anjeunna henteu tiasa ngajelaskeun: kagancangan galaksi bergerak. Éta henteu satuju kana naon anu diarepkeun ku jalma saatos kajian sareng perhitungan dilaksanakeun. Ieu parantos kauninga sateuacanna ku sababaraha panaliti.

Saatos sababaraha pengamatan engké, ayana massa anu ngarobih rohangan sareng interaksi gravitasi awak langit, tapi éta henteu tiasa ditingali. Nanging, éta kedah aya. Pikeun niténan épék tina bahan poék, urang kedah ningali awak langit jauh, sapertos galaksi anu sanés.

Pikeun naon masalah poék?

alam semesta dipikanyaho

Upami bahan poék henteu tiasa ditingali, dirampa, atanapi dideteksi ku cara naon waé, naha urang hoyong terang perkawis masalah poék? Dasarna, élmuwan nyobian pikeun milarian katerangan ngeunaan dinamika jagat raya. Gerakan awak langit, inersia, big bang ... sadayana aya kateranganana upami urang ngenalkeun ayana masalah poék.

Materi poek ngan ukur terang terang jagad raya ku cara anu langkung caket. Éta mangrupikeun pertimbangan, entitas, anu ngamungkinkeun urang langkung ngartos kumaha perkara anu kami terang tiasa dianggo, ogé ngungkabkeun naon anu kami henteu terang. Ngulik partikel anu interaksiana lemah pisan ngamungkinkeun urang pikeun mendakan aspék jagat raya urang anu henteu pernah urang bayangkeun. Ieu janten masalah poék dina alat, langkung ti ngan ukur hipotesa, teu ternilai. Sareng éta urang bahkan henteu tiasa ningali éta.

Naon waé masalah anu poék, jelas yén éta penting kusabab kaseueuran alam semesta anu urang terang diwangun ku éta. Salaku tambahan, éta tiasa masihan kami seueur solusi ngeunaan fungsi jagat raya urang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.