Sublimasi tibalik

ngabalikkeun sublimasi

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun ngeunaan salah sahiji prosés térmodinamik anu biasana aya di alam. Éta perkawis ngabalikkeun sublimasi. Éta lumangsung nalika parobihan kaayaan éksotérmik tina gas kana padet bari henteu heula dirobih ku fase cair na. Éta ngagaduhan nami sanés sapertos sublimasi régrési atanapi déposisi.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, kumaha kajadianana sareng kumaha pentingna sublimasi tibalik.

Ciri utama

ngabalikkeun sublimasi dina botol

Mangrupikeun prosés éksotermik kumargi partikel gas kedah kaleungitan énérgi dina bentuk panas sareng masihan ka lingkungan. Ku cara kieu, kahontal yén produk réaksi ieu kurang énergi tibatan réaktan. Ku cara kitu éta cools handap cukup pikeun anu tiasa ngawangun kristal, padet atanapi beku dina permukaan. Prosés sublimasi tibalik ieu tiasa ditingali dimana aya permukaan anu cekap tiris sahingga kristal tiasa disimpen dina langsung.

Nalika urang nyarios déposisi, urang henteu ngarujuk kana kanyataan yén partikel-partikelna disimpen tina fase gas tanpa leres-leres baseuh permukaanna. Biasana urang mendakan fénoména sublimasi tibalik dina obyék tiris sapertos ibun anu disimpen dina daun nalika usum salju. Urang tiasa mendakan déposisi ieu sabab diwangun ku lapisan kristal ipis, sanaos ogé tiasa janten debu atanapi liat anu jelas.

Hatur nuhun kana kontrol prosés ieu Bahan multilayer énggal tiasa didapet dimana unggal lapisan diwangun ku padet khusus anu disimpen ku prosés fisik sareng kimia.

Peran sublimasi tibalik

Éta, sakumaha ngaranna nunjukkeun, sublimasi prosés sanyawa. Éta henteu dimimitian tina épaporasi anu padet, tapi tina gas anu padet atanapi beku. Éta tiasa heran pisan panginten yén gas tiasa didinginkan dugi ka tingkat anu teu kedah diliwatan ku éta cair ti heula.

Hayu urang tingali naon peran permukaan dina sublimasi tibalik. Nalika bénsin henteu leres-leres disebarkeun sareng sumebar, éta mimiti nyusun deui kateranganana sareng ngadegkeun dirina salaku padet nalika suhu turun. Nyusun ulang ieu sacara térmodinamik hésé dilakukeun. Sareng éta peryogi hiji jinis dukungan anu sanggup nampi partikel gas supados tiasa konséntrasi. Sakali partikel na kentel, éta tiasa saling komunikasi pikeun silih tukeur panas sareng permukaan anu langkung tiis.

Ieu kumaha aranjeunna kaleungitan énergi berkat permukaan anu bertindak salaku panukar panas. Nalika partikel tukeur panas sareng permukaan anu langkung tiis, éta ngalambatkeun teras inti kristal munggaran kabentuk. Inti ieu fungsina sahingga kelompok partikel anu sanés sareng sésana tina gas sakitar tiasa disimpen. Hatur nuhun kana struktur ieu, sublimasi tibalik tiasa ngawitan dibentuk. Hasil ahir tina prosés ieu nyaéta lapisan kristal padet dina permukaan.

Kaayaan lumangsung sublimasi tibalik

Pikeun prosés ieu lumangsung, mimiti sadayana kedah aya sababaraha kaayaan. Anu kahiji nyaéta permukaan kontak sareng partikel kedah ngagaduhan suhu di handapeun titik katirisan na. Ieu hartosna éta gas kedah supercooled sedemikian rupa sehingga pas némpél kana permukaan, sadaya stabilitasna tiasa kaganggu.

Di sisi anu sanésna, upami permukaanna cukup tiis, suhu luhur gas tiasa ditransferkeun langkung gancang supados sadayana partikel adaptasi sareng struktur permukaan. Aya sababaraha rupa metode sublimasi tibalik dimana permukaan kontak bahkan henteu kedah tiis pikeun réaksi. Industri téknologi seueur dianggo sareng prosés ieu sareng disebat déposisi uap kimia ku pembakaran.

conto

Urang bade ningali anu conto utamina tina jinis prosés ieu. Nalika urang nyandak bir tina kulkas, gelasna dilapis bodas. Sareng éta botol nawiskeun permukaan anu cekap sahingga molekul uap cai tabrakan sareng kaleungitan énergi gancang. Upami gelas anu nutupan bir hideung, warna bodasna bakal langkung katingali. Urang tiasa nyarek ku kuku kanggo ningali uapna parantos padet.

Kadang proses ieu sapertos bir anu ditutupan dina ibun bodas. Épékna lumangsung pikeun waktos anu pondok sabab sababaraha menit ku éta kondensasi sareng janten beueus dina panangan.

Conto sanésna ibun. Sakumaha lumangsung dina tembok botol bir, ibun anu disimpen dina tembok internal dina sababaraha kulkas ogé ngagaduhan prosés ieu. Lapisan kristal és ieu ogé tiasa ditingali dina tuna sirip dina tingkat taneuh. Mangrupikeun beku anu henteu turun tina langit sapertos salju. Hawa ngan saukur tiis yén nalika nyabak permukaan pepelakan éta langsung beku. Aranjeunna angkat tina kaayaan gas kana kaayaan padet.

Déposisi fisik sareng kimia

Sajauh ieu urang ngan ukur nyarioskeun cai. Nanging, éta ogé tiasa lumangsung ku zat atanapi sanyawa anu sanés. Hayu urang anggap yén urang ngagaduhan kamar dimana aya partikel emas gas. Di dieu urang tiasa ngenalkeun obyék anu tiris sareng tahan sareng lapisan emas bakal disimpen dina objék ieu. Hal éta ogé bakal kajadian sareng logam atanapi sanyawa anu sanés salami kanaékan tekanan henteu diperyogikeun pikeun tiasa nyiptakeun vakum.

Di sisi anu sanésna, urang gaduh déposisi kimia. Upami aya réaksi kimia antara gas sareng permukaan, éta mangrupikeun déposisi kimia. Ieu ilahar dipaké pikeun palapis polimér dina industri. Hatur nuhun kana déposisi kimia, permukaan sapertos inten, tungsten, nitrida, karbida, silikon, graphene, sareng sajabana dirawat.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, sublimasi tibalik mangrupikeun prosés alami anu diuntungkeun ku manusa pikeun sababaraha kagunaan dina industri. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan sublimasi tibalik sareng kumaha kajadianana.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.