Mangsa Neogén

Biodiverdity tina Neogén

Jaman Cenozoic dibagi kana sababaraha période sareng, kahareupna kana sababaraha jaman. Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis periode kadua jaman ieu sareng éta nyaéta Neogén. Éta dimimitian sakitar 23 juta taun ka pengker sareng réngsé 2.6 juta taun ka pengker. Mangrupikeun waktos nalika planét ngalaman sababaraha parobihan sareng transformasi dina tingkat géologis sareng dina tingkat kaanekaragaman hayati. Salah sahiji kajadian anu paling penting dina waktos anu penting ieu nyaéta munculna Australopithecus, salah sahiji spésiés utami sateuacan mangkat Homo sapiens.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Neogene sareng pentingna dina géologi.

Ciri utama

Buana di Neogén

Tahap Neogén mangrupikeun hal di mana planét urang ngalaman kagiatan géologis anu luhur boh anu pakait sareng Hanjangan buana sapertos di permukaan laut. Sareng éta buana neraskeun perpindahan aranjeunna ka posisi anu ayeuna dijajah alatan éta gerakan téktonik piring disababkeun ku arus konveksi tina jubah bumi.

Kusabab gerakan lempeng buana ieu, kagiatan maritim ogé robih. Arus laut dirobih kumargi sababaraha jinis halangan fisik sareng parobihan rézim angin timbul kusabab robihna iklim. Kajadian ieu cekap penting sabab ngagaduhan akibat langsung dina suhu Samudra Atlantik. Salah sahiji halangan fisik anu paling penting anu timbul kusabab gerakan pelat ieu nyaéta isthmus of Panama.

Salami tahap ieu, kaanekaragaman hayati ogé maju sacara lega. Kelompok mamalia darat mangrupikeun anu ngalaman transformasi pangageungna. Di sisi anu sanésna, manuk, réptil sareng lingkungan laut ogé kasuksésan épolusi hébat.

Neogéi Géologi

Géologi neogén

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, ieu mangrupikeun jaman dimana aya kagiatan géologis anu luhur tina sudut pandang orogenik sareng tina sudut pandang kumalayang buana. Fragméntasi Pangea teraskeun sareng rupa-rupa fragmen anu asalna mimiti ngawangun pamindahan dina arah anu béda.

Salami periode waktos ieu, sababaraha daratan tabrakan sareng Eurasia kidul. Massa ieu mangrupikeun Afrika Kalér sareng anu pakait sareng India. India moal tiasa janten bagian anu gaduh drift buana nyalira tapi mencét ngalawan Eurasia. Ieu kumaha massa buana naék sareng ngabentuk orogén anu urang terang ayeuna Himalaya.

Pembentukan isthmus of Panama ngagaduhan akibat langsung dina variasi suhu anu saé di planét. Langkung khususna, éta nyerang suhu Samudera Pasipik sareng Atlantik, nyababkeun aranjeunna turun.

iklim

Dina hal iklim, salami periode ieu planet urang dicirikeun utamina ku turunna suhu global. Khususna, daérah-daérah anu perenahna di beulahan bumi kalér gaduh iklim anu rada haneut tibatan anu aya di kutub kidul. Dina cara nu sami, iklim dirobih dumasar kana waktos sareng ékosistemna aya. Parobihan ékosistem ieu disababkeun ku adaptasi épolusiér kana kaayaan lingkungan anyar anu ditawarkeun ku dunya anu robih.

Ku cara kieu, daérah ageung leuweung henteu berhasil mekar sareng adaptasi sareng kaayaan lingkungan anu énggal, janten aranjeunna ngaleungit, naékna ékosistem dimana padang rumput hejo sareng sabana kalayan seueur tanaman hérbal didominasi. Salami periode ieu kutub planét lengkep ditutupan ku és sapertos ayeuna. Ékosistem anu ngaheulakeun nyaéta anu gaduh vegetasi diwangun ku sajumlah ageung pepelakan hérbal sareng tangkal anu paling répréséntasi mangrupikeun konifers.

Flora neogén

fauna laut

Nalika Neogén aya perpanjangan tina bentuk kahirupan anu aya ti saprak Paleogén. Suhu terestrial iklim mangaruhan pisan kana pamekaran sareng pangadegna mahluk anyar. Évolusi adaptasi kana lingkungan ieu tiasa nyiptakeun bentuk kahirupan anu énggal. Fauna mangrupikeun anu ngalaman diversifikasi pangageungna kumargi flora tetep rada langkung stagnan kumargi turunna suhu dina tingkat global.

Flora kawates ku iklim kumargi ngembangkeun leuweung atanapi leuweung kalayan éksténsif ageung terbatas bahkan nyababkeun hektar ageung diantarana leungit. Kusabab leuweung sareng leuweung anu leuweung henteu tiasa dipendakan kalayan suhu anu handap, pepelakan dikembangkeun anu tiasa adaptasi sareng lingkungan anu handap suhu, sapertos pepelakan hérbal.

Sababaraha spesialis tingal waktos ieu nalika aranjeunna nunjukkeun dina tingkat flora salaku »Umur jamu». Henteu ku sabab kitu, seueur spésiés angiosperma anu tiasa netepkeun sareng ngembangkeun hasil.

fauna

Ngeunaan fauna Neogéna, urang tiasa ningali yén aya rupa-rupa jinis sato sasatoan anu urang terang ayeuna. Kelompok anu paling suksés nyaéta réptil, manuk, sareng mamalia. Kami henteu tiasa hilap ékosistem laut dimana kelompok cetaceans ogé ngagaduhan diversifikasi anu hébat.

Manuk tina urutan passerines sareng anu disebat "manuk teror" mangrupikeun manuk-manuk anu biasana ayana di buana Amérika. Kiwari, manuk tina urutan passerines mangrupikeun kelompok manuk anu paling beragam sareng paling lega. Ieu kusabab aranjeunna parantos tiasa ngajaga kasalametan salami waktos anu lami sareng dicirikeun utamina ku suku na anu ngamungkinkeun aranjeunna bertengger dina dahan tangkal. Salaku tambahan, aranjeunna gaduh kamampuan nyanyi sareng ieu nyababkeun aranjeunna ngagaduhan ritual kawin anu rumit.

Tina mamalia urang tiasa nyebatkeun yén éta mangrupikeun anu ngalaman hiji macem-macem jinis. Kabéh Kulawarga Bovidae ti mana domba, antelop, domba sareng, di sisi anu sanésna, kulawarga Kervidae kalebet, Dimana kijang kagolong sareng kijang aranjeunna ngalegaan jengkolna pisan.

Kelompok mamalia anu nandaan kajadian anu penting pisan dina prosés évolusi sadayana nyaéta hominid munggaran. Éta Australopithecus sareng dicirikeun ku ukuran alitna sareng gerakan bipedal na.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Neogene.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.