Naon terral?

Terral di Malaga

Seueur jinis angin anu dibédakeun, sareng salah sahijina nyaéta lepas pantai. Éta lumangsung turunna bentang gunung atanapi sistem, sareng khususna khas di daérah basisir anu dikurilingan gunung.

Hayu urang terang langkung seueur ngeunaan angin lokal ieu anu lumangsung khususna di kiduleun Semenanjung Iberia, sareng langkung khusus di propinsi Malaga.

Kumaha asal terral?

Pangaruh Foehn di Terral

Wengi-wengi, permukaan laut nahan panas anu parantos dikempelkeunna siang langkung lami, bari lahanna gancang tiis. Hawa laut haneut naék, sareng hawa anu langkung tiis anu sumping tina taneuh lumangsung.

Sering panginten ieu angin panas kusabab asalna ti Afrika, tapi anu leresna sakedik kali angin haneut sareng kalembaban relatif handap ti kidul. Terral nyaéta angin anu asalna ti Kalér atanapi Kalér-Kalér.

Masih, éta mangrupikeun hiji jinis angin anu henteu biasana resep nanaon. Aya anu nyarios yén éta ngajantenkeun anjeun teu raoseun, kalayan ngan ukur hoyong nyandak kipas sareng mendingan nalika anjeun gaduh soda, leres, dijaga tina éta.

Aya sababaraha jinis?

Pangaruh Foehn di gunung

Bener nya éta enya. Terral, anu ngagaduhan komponén Kalér, mangrupikeun angin anu dibagi kana dua jinis: haneut dina usum panas sareng tiis dina usum salju.

Terral usum panas haneut

Jenis ieu dicirikeun ku mahluk garing pisan sareng haneut. Nalika turun ka lamping gunung anu ngurilingan lebak, hawa na dipanaskeun ku komprési adiabatik. Ieu ngandung harti yén, kusabab kanaékan tekanan anu dumadakan, éta ngagaduhan seueur énergi anu teu tiasa dileupaskeun, janten éta kedah ditumpes sacara termodinamika ku kaleungitan kalembaban sareng paningkatan suhu internal, anu katelah Foehn Effect. Maka, permukaan cai digusur ka arah laut, sahingga cai tiis anu langkung jero naék, ngabalukarkeun éta, sanaos kanyataanna panas pisan, permukaan laut beuki tiis. Fénoména ieu katelah fenomena Upwelling.

Ayana nyababkeun suhu anu pangluhurna di Semenanjung didaptarkeun.

Kahareupna dua jinis kedah dibédakeun:

  • Hiji anu asalna ti Atlantik sareng nembus Galicia, nyebrang ka samenanjung Iberia.
  • Anu sanésna, dipikaterang ku masarakat Malaga, anu asalna ti beulah kulon sareng éta, saatos dugi ka basisir Portugal, belok, lirén dina limpasan lebet ka kalér Malaga, dimana suhu naék. Teras, éta teras maju ka dataran Malaga, janten angin kalér. Salaku panasaran, pikeun nyebatkeun yén jenis angin di Malaga ieu cukup lokal, sareng muncul dina jalur basisir tangtu. Nyatana, éta henteu salawasna ngahontal Rincón de la Victoria, anu sakitar 10km ka wétan.

Masarakat Malaga sering nyarios yén "kulon pikasieuneun" nalika komponén kulon angin ngahiliwir kalér-kalér-kalér-kalér, sahingga ngahasilkeun fenomena térral.

Téral usum tiis

Jenis angin ieu langkung sering, kalayan maksimal 38% dina Januari sareng minimum 4% dina bulan Juli. Éta lumangsung dina usum gugur sareng musim semi, sareng éta dicirikeun ku janten angin anu garing, kuat pisan anu ngahiliwir langit anu jelas pisan. Éta dihasilkeun ku badai anu jauh, anu, upami kaayaan anu pas, tiasa langkung dipikaresep pikeun pembentukan awan lentikuler. Tangtosna, nalika sesa nagara ngaraosan (sababaraha langkung ti anu sanés) usum salju nyalira, kalayan suhu anu handap sareng bahkan tiris, di Malaga berkat angin ieu aranjeunna henteu kedah ngaluarkeun baju haneutna). Dua jinis ogé tiasa dibédakeun:

  • Angin katabolik atanapi solokan: éta timbul tina gravitasi hawa tiis, anu turun ka lamping gunung nuju pantai.
  • Sejen nyaeta tina angin buana anu nyebrang Éropah sareng lebet ngalangkungan Pyrenees. Nalika aranjeunna ngambah kalembaban, karusuhan lumangsung dina lee gunung sareng, ka langit anu mendung, mendung stagnan.

Naha terral saé pikeun surfing?

Berselancar nalika Terral

Sanaos maksa sadayana anu aya di Malaga pikeun ngarobih rutinitas sadidinten, numutkeun para ahli, ieu éta mangrupikeun salah sahiji angin anu pangsaéna pikeun berselancartapi ngan upami niup hampang. Nyatana, aya ahli anu yakin yén dinten anu paling cocog pikeun latihan olahraga ieu nyaéta nalika aya boro-boro angin anu ngagelebug.

Janten, upami anjeun hoyong mikaresep olahraga karesep anjeun, angkat ka Malaga dina usum panas mangrupikeun salah sahiji pilihan anu pangsaéna 😉

Sajauh ieu kami khusus kana salah sahiji angin lokal anu paling penting di Spanyol, terral. Penting ... sareng pikaresepeun pikeun seueur, tapi has daérah seménanjung dimana aranjeunna mikaresep iklim Mediterania haneut, tanpa suhu minimum anu ekstrim. Sareng anjeun, naha anjeun kantos nguping ngeunaan anjeunna?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.