naon planét

tata surya

Urang hirup di planét anu aya dina tatasurya, anu dikurilingan ku planét séjén. Sanajan kitu, aya sababaraha urang anu ogé sadar definisi on naon planét. Dina astronomi jeung sains aya harti numutkeun karakteristik jeung formasina.

Ku alatan éta, dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun di jéntré naon planét, ciri na, formasi jeung leuwih.

naon planét

sakabéh planét

Planét nyaéta hiji benda angkasa anu ngorbit hiji béntang anu cukup gedé pikeun aya dina kasatimbangan hidrostatik (antara gravitasi jeung énergi anu dihasilkeun ku inti na). kasaimbangan ieu ngamungkinkeun pikeun ngajaga bentukna buleud, ngadominasi orbit na (eta nyegah objék séjén tina meunang di jalan na) sarta teu emit lampu sorangan, tapi rada ngagambarkeun lampu béntang nu metot.

Bumi urang, kawas tujuh planét séjén dina sistim tatasurya, revolves sabudeureun panonpoé. Duanana mibanda ciri anu nangtukeun objék salaku "planét," tapi béda dina komposisi jeung lokasi maranéhanana di Bumi.

Planét bisa diwangun ku bahan padet jeung akumulasi gas. Bahan padet dasarna nyaéta batu anu diwangun ku silikat sareng beusi. Gas utamana hidrogén jeung hélium. Planét-planét ieu ogé ngagaduhan jinis és anu béda-béda, diwangun ku métana, amonia, karbon dioksida, sareng cai.

Proporsi sareng sipat bahan ieu bakal rupa-rupa gumantung kana jinis planét. Contona, planét taringgul kawas Bumi dijieun tina bahan taringgul jeung logam jeung, mun extent Lesser, gas. Sabalikna, planét gas kawas Jupiter dasarna dijieunna tina gas jeung és.

Karakteristik planét

naon planét

Planét dina sistim tatasurya digolongkeun dumasar kana komposisi maranéhanana sarta bisa jadi:

  • planét batu. Ogé kawanoh salaku "Bumi" atawa "terrestrials", aranjeunna mahluk celestial padet diwangun ku bahan taringgul jeung logam. Planét Mérkurius, Vénus, Bumi, sareng Mars mangrupikeun jinis batu.
  • planét gas. Ogé kawanoh salaku "Jovians", aranjeunna objék badag anu muterkeun gancang dibandingkeun Bumi. Planét ieu ngagaduhan atmosfir anu kandel pisan anu ngahasilkeun médan magnét anu kuat, sareng aranjeunna gaduh seueur bulan. Jupiter, Saturnus, Uranus jeung Néptunus téh kabéh planét gas.

Planét-planét ogé digolongkeun dumasar kana posisina dina jarak ti panonpoé sarta bisa jadi:

  • planét jero. Éta planét pangdeukeutna ka panonpoé, saméméh sabuk astéroid. Aranjeunna Mercury, Vénus, Bumi sareng Mars.
  • Planét luar. Éta planét anu pangjauhna ti panonpoé, kadua ti sabuk astéroid. Aranjeunna: Jupiter, Saturnus, Uranus sareng Néptunus.

Kusabab Pluto kapanggih dina 1930, éta dianggap planét nepi ka taun 2006, sanggeus hiji debat internasional sengit, éta mutuskeun pikeun reclassify Pluto salaku "planét dwarf" tina sistim tatasurya sabab teu minuhan sarat pikeun dianggap. Salah sahiji ciri planét nyaéta teu boga dominasi orbital (orbit na teu tanpa objék séjén dina jalur na, boga lima satelit jeung tipe sarua orbit). Pluto mangrupakeun dwarf, taringgul, exoplanét sabab mangrupa benda celestial pangjauhna ti panonpoé. Salian Pluto, planét dwarf séjén geus dipikawanoh, kaasup Ceres, Hemea, Makemake, jeung Eris.

Planét tina tata surya

naon planét terestrial

Aya dalapan planét dina sistim tatasurya urang, dina urutan ti pangdeukeutna ka panonpoé nepi ka pangjauhna:

  • Merkurius. Ieu planét pangleutikna dina sistim tatasurya, kalawan awak taringgul sarupa Bumi, sarta inti na nempatan ampir satengah Bumi (ngahasilkeun médan magnét kuat). Teu boga satelit alam.
  • Vénus Éta mangrupikeun planét katilu dina ukuran (ti anu pangleutikna dugi ka panggedena), gaduh diaméter anu sami sareng Bumi sareng henteu gaduh satelit alami.
  • bumi. Ieu planét kaopat sanggeus Vénus sarta boga ngan hiji satelit alam: Bulan. Éta mangrupikeun planét pangpadetna dina tatasurya sareng hiji-hijina anu gaduh cai dina pabeungeutannana.
  • Mars. Éta planét pangleutikna kadua sarta katelah ogé "planét beureum" sabab beungeutna beureum alatan oksida beusi. Cai mibanda dua satelit alam leutik: Phobos jeung Deimos.
  • Jupiter. Éta planét panggedéna di tatasurya. Ieu gas, utamana diwangun ku hidrogén jeung hélium, sarta boga genep puluh salapan satelit alam.
  • Saturnus. Ieu téh planét kadua panggedéna (sanggeus Jupiter) jeung hiji-hijina planét dina sistim tatasurya nu boga cingcin planet (cincin lebu jeung partikel leutik lianna ngorbit eta). Éta ngagaduhan 61 satelit anu dideteksi, tapi perkiraan jumlahna sakitar 200.
  • Uranus. Éta mangrupikeun planét panggedéna katilu sareng gaduh atmosfir anu paling tiis di tatasurya. Interiorna utamana diwangun ku és jeung batu, sarta aya dua puluh tujuh satelit alam kauninga.
  • Néptunus. Éta mangrupikeun planét kaopat panggedéna sareng gaduh komposisi anu sami sareng Uranus, kalayan seueur és sareng batu di jerona. Beungeutna bulao alatan ayana gas métana. Éta mendakan opat belas satelit.

Satelit alam

Satelit alam nyaéta hiji benda langit anu ngurilingan béntang séjén (biasana planét) jeung marengan dina orbit na sabudeureun béntang. Hal ieu dicirikeun ku padet, leuwih leutik batan béntang nu ngorbit, sarta bisa caang atawa taram. Sababaraha planét tiasa gaduh sababaraha satelit alami, anu Aranjeunna dicekel babarengan ku gravitasi silih.

Satelit alami planét urang nyaéta Bulan, nyaéta saparapat diaméter Bumi sareng mangrupikeun bulan panggedéna kalima dina tatasurya. Jarak orbitna nyaéta tilu puluh kali diaméter Bumi. Bulan butuh 27 poé pikeun ngorbit Bumi jeung muterkeun dina sumbu sorangan, jadi beungeut bulan sarua sok katempo ti beungeut Bumi.

Satelit alam béda ti satelit jieunan. Panungtungan dijieun ku manusa, sarta ogé tetep dina orbit sabudeureun obyék antariksa, dimana eta tetep dina orbit salaku lebu spasi sanggeus hirup mangpaatna ends, atawa disintegrates lamun ngaliwatan atmosfir balik deui.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan naon éta planét, ciri sareng jinis planét anu aya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.