Naon panonpoé

naon panonpoé

Bintang anu ngawangun puseur sistim tatasurya sareng anu paling caket sareng bumi nyaéta matahari. Atuh ku panonpoé, planét urang tiasa nyayogikeun énergi dina bentuk cahaya sareng panas. Bintang ieu anu ngahasilkeun kaayaan iklim anu béda, arus laut sareng musim dina sataun. Kalayan kecap séjén, éta justru kusabab panonpoé nyayogikeun kaayaan dasar anu diperyogikeun pikeun ayana kahirupan. Karakteristik panonpoé unik sareng penampilanana tarik pisan. Aya sababaraha jalma anu henteu terang naon panonpoé atawa ciri, fungsina sareng operasi na.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun naon ari panonpoé, ciri sareng fungsina.

Naon panonpoé

naon tata surya panonpoé

Anu mimiti sadayana nyaéta terang naon panonpoé sareng naon asalna. Kedah diémutan yén éta mangrupikeun obyék langit anu paling penting pikeun salamet urang sareng sésa mahluk hirup. Aya seueur bahan anu ngabentuk panonpoé sareng diperkirakeun aranjeunna mimiti aglutinasi kusabab aksi gravitasi sabab beuki ageung. Papan gravitasi anu nyababkeun masalah janten akumulasi sakedik-sakedik sareng, salaku hasilna, suhuna ogé ningkat.

Waktuna sumping nalika suhu na luhur pisan dugi ka ngahontal sajuta derajat Celcius. Dina waktos ieu nalika suhu sareng aksi gravitasi sasarengan sareng perkawis anu aglomerasi mimiti ngawangun réaksi nuklir anu kuat sahingga éta mangrupikeun anu nimbulkeun bintang stabil anu urang terang ayeuna.

Élmuwan nyatakeun yén dasar matahari nyaéta sadaya réaksi nuklir anu lumangsung dina réaktor. Urang tiasa nganggap matahari biasa mangrupikeun bintang anu cukup khas sanaos ngagaduhan massa, radius sareng pasipatan anu sanés di luar anu dianggap rata-rata pikeun béntang. Tiasa janten sadayana ciri ieu anu ngajantenkeun hiji-hijina sistem planét sareng bintang anu tiasa ngadukung kahirupan. Ayeuna urang henteu terang naon waé jinis kahirupan saluareun tata surya.

Manusa parantos teras-terasan ku Matahari. Sanaos aranjeunna henteu tiasa ningali langsung, aranjeunna parantos nyiptakeun seueur cara pikeun nalungtik éta. Pengamatan matahari dilakukeun ku teleskop anu parantos aya di bumi. Kiwari, ku kamajuan sains sareng téknologi, dimungkinkeun pikeun diajar panonpoé berkat panggunaan satelit buatan. Ngagunakeun spéktroskopi, anjeun tiasa terang komposisi panonpoé. Cara séjén pikeun diajar bintang ieu nyaéta meteorit. Ieu sumber inpormasi sabab ngajaga komposisi aslina tina awan protostar.

Ciri utama

badai panonpoé

Sakali urang terang naon panonpoé, hayu urang tingali naon ciri utamina:

  • Bentuk panonpoé sacara praktis buleud. Béda sareng bintang-bintang sanés di jagad raya, panonpoé ampir buleud dina bentukna. Upami urang ningali tina planét urang, urang tiasa ningali disk anu sampurna.
  • Éta ngandung sababaraha unsur anu seueur pisan sapertos hidrogén sareng hélium.
  • Ukuran sudut panonpoé kira-kira satengah darajat upami ukuranana dicandak ti planet Bumi.
  • Total wilayah sakitar 700.000 kilométer sareng éta parantos diperkirakeun tina ukuran sudut na. Upami urang ngabandingkeun ukuranana sareng planét urang, urang tingali yén ukuranana sakitar 109 kali langkung ageung. Sanaos kitu, panonpoe diklasifikasikeun salaku béntang leutik.
  • Dina raraga ngagaduhan unit ukuran di jagad raya, jarak antara matahari sareng Bumi dicandak salaku satuan astronomi.
  • Jisim panonpoe tiasa diukur tina percepatan yén lahan kéngingkeun nalika éta ngalih langkung caket ka anjeun.
  • Sakumaha urang sadayana terang, béntang ieu ngalaman kagiatan périodik sareng telenges sareng aya hubunganana sareng magnetisme. Dina waktos éta bintik-bintik sunar, suar sareng semburan bahan coronal muncul.
  • Kapadetan panonpoe jauh langkung handap dibanding Bumi. Ieu kusabab béntang mangrupikeun éntitas gas.
  • Salah sahiji ciri panonpoé anu paling kawéntar nyaéta cahaya na. Éta diartikeun énergi anu tiasa radiated per unit waktos. Kakuatan panonpoé sami sareng langkung ti sapuluh diangkat janten 23 kilowatt. Kontrasna, kakuatan anu sumorot tina lampu bohlam anu dipikanyaho kirang ti 0,1 kilowatt.
  • Suhu permukaan panonpoé anu épéktip kira-kira 6.000 derajat. Ieu suhu rata-rata, sanaos inti sareng luhurna mangrupikeun daérah anu langkung haneut.

Naon panonpoé: struktur internal

lapisan panonpoé

Sakali kami terang naon panonpoé sareng naon ciri utamina, urang bakal ningali naon struktur internalna. Éta dianggap béntang dwarf konéng. Jisim béntang ieu antara 0,8 sareng 1,2 kali massa raja srengéngé. Béntang ngagaduhan ciri spéktral tangtu gumantung kana cahaya, massa, sareng suhu na.

Pikeun ngagampangkeun kajian sareng pamahaman ciri-ciri panonpoé, strukturna dibagi kana 6 lapisan. Éta disebarkeun di daérah anu bénten pisan sareng mimitian ti jero. Urang badé ngabagi sareng nunjukkeun ciri utama tina lapisan anu béda.

  • Inti panonpoé: Ukuranana sakitar 1/5 tina radius panonpoé. Ieu dimana sadaya énergi dipancarkeun ku suhu luhur dihasilkeun. Suhu di dieu parantos ngahontal 15 juta derajat Celsius. Ogé, tekanan anu luhur ngajantenkeun daérah anu sami sareng réaktor fusi nuklir.
  • Zona radioaktif: Énergi tina inti nyebarkeun kana mékanisme radiasi. Dina widang ieu, sadaya zat anu aya aya dina kaayaan plasma. Suhu di dieu henteu saluhur inti bumi, tapi parantos ngahontal sakitar 5 juta Kelvin. Énergi dirobih kana fotona, anu dikirimkeun sareng diserap sababaraha kali ku partikel anu ngawangun plasma.
  • Zona konvektif: Daérah ieu mangrupikeun bagian anu kahontal fotona di daérah radiasi sareng suhu na sakitar 2 juta Kelvin. Mindahkeun énergi ku cara konveksi, sabab masalahna di dieu henteu terionisasi. Mindahkeun énergi anu disetir ku konveksi dilakukeun ku gerakan pusaran gas dina suhu anu bénten-bénten.
  • Fotografer: Ieu mangrupikeun bagian tina permukaan anu jelas sareng kami salawasna hoyongna. Panonpoé henteu sapinuhna padet, tapi didamel tina plasma. Anjeun tiasa ningali fotosfir ngalangkungan teleskop, salami éta ngagaduhan saringan sahingga henteu mangaruhan garis paningali urang.
  • Chromosfera: Éta mangrupikeun lapisan paling luar tina fotosfer, anu sami sareng suasanana. Cahaya di dieu langkung beureum, kandelna variabel sareng kisaran suhu antara 5 sareng 15.000 derajat.
  • Mahkota: Mangrupikeun lapisan anu bentukna henteu teratur sareng ngalegaan dina sababaraha radiasi surya. Katingali ku mata taranjang, suhuna kirang langkung 2 juta Kelvin. Henteu jelas naha suhu lapisan ieu luhur pisan, tapi éta aya hubunganana sareng medan magnét anu kuat dihasilkeun ku panonpoé.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon panonpoé sareng naon ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.